בעקבות האיומים של כץ: ההסתדרות הכריזה על סכסוך עבודה במגזר הציבורי
הצעד שבו נקטה ההסתדרות יאפשר לה להשבית את המגזר הציבורי בעוד שבועיים. הרקע למהלך: האיום של ישראל כ"ץ לקצץ בשכר המגזר הציבורי החל מ-13 בספטמבר - אם לא יושגו הסכמות בין הצדדים
- הוועדה לביקורת המדינה תבקש חוות דעת ממבקר המדינה על התנהלות משרד האוצר
- כץ ניסה לנפח תקציבים כדי להשאיר עודפים פיקטיביים לחלוקה
- ההסתדרות תתכנס לאשר סכסוך עבודה במגזר הציבורי בסוגיית קיצוצי השכר
ההסתדרות מתכוונת להכנס לשביתה ב-17 בספטמבר, למרות שלפי חוק היא יכולה לעשות כן בעוד שבועיים, זאת כדי שיהיה זמן למו"מ בין הצדדים. אתמול כץ איים על ההסתדרות כי אם לא תשתף פעולה יקדם חקיקה של חוק בוררות חובה שעלול להקשות עליה בהמשך להכריז על שביתות.
לפני יומיים התפוצץ דיון בין הממונה על השכר קובי בר נתן ליו"ר ההסתדרות בר דוד, בנושא, זאת לאחר שכץ הכריז כי אם ההסתדרות לא תשתף פעולה הוא יקדם קיצוצים שלא בהסכמה.
על פי תוכנית האוצר עד לשכר של 7,000 שקל לא יהיה כל קיצוץ, בטווח של 7,000-15,000 יחול קיצוץ של 3%, בין 15 ל-20 אלף שקל יהיה קיצוץ של 7% ומעל 20 אלף שקל יחול קיצוץ של 10%, כאשר גם מקבלי הפנסיות התקציביות יידרשו לקיצוץ של בין 7% ל-10% מעל קצבאות של 15 אלף שקל. וכן כי תגדל ההפרשה לפנסיה של העובדים הזכאים לפנסיה תקציבית.
למרות זאת, מספר גורמים באוצר ובממשלה העלו תהיות בנוגע לכוונת כץ לקצץ בשכר כעת, לאור העובדה שאין כל תקציב שמקודם ואין כל דרישה על פי חוק להתכנסות תקציבית. מעבר לכך העובדה שהמהלך לא מקודם לצד "גזירות" אחרות, לאור העבודה שלא מאושר שום תקציב או חוק הסדרים ולאור ההבנה כי זה לא הזמן להעלאות מסים, מעורר עוד יותר שאלות.
"משתלח במגזר הציבורי"
במהלך הדיון היום אמר בר דוד כי "התכנסו היום להכריז סכסוך עבודה במגזר הציבורי עקב הצעדים של שר האוצר וכוונתו לפגוע במגזר הציבורי. החל מיום רביעי שעבר, התעורר שר האוצר בבוקר והחליט שהוא משתלח במגזר הציבורי. אין לזה שום שם אחר, הוא החליט החלטה פשוטה – שהוא עושה לעצמו יח"צ ומנסה לצאת מהמצב הפוליטי והציבורי שהוא נמצא בו ע"י תקיפת המגזר הציבורי. מאז, במשך מספר ימים רצופים, בכל אמצעי התקשורת אין תחנה שהשר לא עלה בה לשידור ולא השתלח בעובדי המגזר הציבורי - במגזר שמנהל את המשק בישראל, שהוא זה שניהל את הקורונה, שהציל את המדינה ואת האזרחים בזמן הקורונה, טיפל רפואית, טיפל במובטלים, וממשיך לעשות זאת.
"בכל העולם מצדיעים לעובדי המגזר הציבורי או לפחות אומרים תודה. רק בישראל יש שיטה, שאם למישהו כואב – הוא משסה ציבור בציבור ופונה לשיטת השיסוי והאיומים, ההפחדות והזלזול. אנחנו רגילים שלמגזר הציבורי לא אומרים תודה, אבל הזלזול הזה, ההשתלחות?"
עוד הוסיף בר דוד כי "ביום רביעי עלה השר בכל ערוץ, תקף, זלזל, הוציא פרטים מתוך השיחות שהתנהלו בינינו לבין האוצר, שברי רעיונות שעלו, פוצץ אותם במאות אחוזים וחושב שאנחנו מחר בבוקר נבוא לשולחן ונסכים, איפה יש דבר כזה? יו"ר הסתדרות אחר במקומי יכול להגיד לשר האוצר "בוודאי, זה מה שאתה רוצה? זה מה שיהיה!". אני אומר: "לא יהיה!" אנחנו מוכנים לדבר בכבוד, לא בזלזול, באחריות לגורל המשק. אנחנו המבוגרים האחראים והוא עומד מולנו כמו איזה בריון. בריונות וגסות ושפה גסה, לא בבית ספרנו. אנחנו לא שם. גם אם חשבתי שנלך לעסקה, יהיה קשה לסגור את זה איתי אחרי ההתנהגות הזאת".
עו"ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר: ההכרזה על סכסוך העבודה היא "מיותרת ובלתי רלוונטית. אין היא הולמת את המצב כיום בו המגזר העסקי כולו מצוי במאבק הישרדות אמיתי להפחתת ממדי האבטלה ולייצור מקומות עבודה חדשים. מי שייפגע משביתה מיותרת זו הם המובטלים והשכבות החלשות באוכלוסייה. לא ייתכן מצב שבו עובדי המגזר הציבורי והפנסיונרים של המגזר הציבורי לא יתרמו את חלקם, כתף אל כתף יחד עם המגזר העסקי, שעל כתפיו מונחים עתידו של המשק ומוסדות המדינה".