איפה באמת ממוקמת ישראל ביחס לעולם מבחינת היקף התחלואה והסיוע לתושבים?
ראש הממשלה בנימין נתניהו מיטיב לציין בפני האזרחים את ההצלחות של ישראל בהתמודדות עם הקורונה – גם במישור הבריאותי וגם במישור הכלכלי. בחלק מהדברים הוא אכן צודק, אך בחינה כוללת של הנתונים והשוואה שלהם למדינות נבחרות מציגה תמונה שבה ישראל נמצאת "איפשהו באמצע"
- יהיה בסגר?
- קבינט הקורונה החליט: שנת הלימודים לא תיפתח ברשויות אדומות
- הערכות: תוכניות הסיוע החדשות למשק - בהיקף של מאות מיליוני שקלים בלבד
לא ניתן להפריד בין משבר הקורונה הבריאותי למשבר הקורונה הכלכלי. הראשון אולי גרם להיווצרותו של השני אך השפעתו של המשבר הכלכלי על המשבר הבריאותי אינו ניתן לביטול. כישלון בניהול האחד בהכרח יוביל לכישלון גם בניהולו של השני. מספר מדדים כלליים יאפשרו לנו להבין היכן אנו עומדים (הנתונים נאספו בתאריך 27 באוגוסט).
ישראל נמצאת במקום ה-19 בעולם במספר החולים למיליון תושבים עם 11,423 חולים והיא עולה למקום ה-11 אם משווים אותה למדינות שנמצאו בהן מעל 5,000 חולים ושהאוכלוסייה בהן גדולה ממיליון תושבים. ישראל עקפה מדינות כגון ספרד ואיטליה בהן ההתפרצות הייתה מרוכזת יותר ובעוצמה גבוהה יותר. למרות התחלואה הגבוהה לכל מיליון תושבים, ישראל נמצאת במצב טוב יחסית בכל הנוגע למספר המתים בה לכל מיליון תושבים לאחר שהיא ממוקמת במקום ה-42 בעולם עם 92 מתים לכל מיליון תושבים.
בפן הכלכלי הכישלון החמור ביותר של ממשלת ישראל היא בעזרה הכלכלית שהיא מעניקה לאזרחיה. ישראל נמצאת במקום ה-12 מתוך 22 מדינות בהיקף הסיוע המוצהר. כך, על פי נתוני אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר, ישראל מעניקה סיוע בשווי של 13.9% מהתמ"ג. לשם השוואה, גרמניה שנמצאת בראש הרשימה מעניקה סיוע בהיקף של 42.1% מהתמ"ג שלה. כמו כן, התוצר המקומי הגולמי ברבעון השני בישראל ירד ב28.7%.
בשבוע שעבר פרסמה הלמ"ס את נתוני האבטלה לחודש יולי ומהם עולה כי שיעור האבטלה בישראל עומד כל 12.3%. שיעור זה גבוה בהרבה משיעור המובטלים הרשמי של מדינת ישראל שעומד על 4.6% ומתבסס על הגדרות בינלאומיות. הנתון החדש שמפרסם הלמ"ס כולל עובדים שנמצאים בחל"ת, עובדים שהפסיקו לעבוד לפני חודש מרץ וכאלו שאינם מחפשים עבודה באופן זמני או קבוע. אם נתייחס לנתון ה"רשמי" הרי שישראל נמצאת במקום טוב יחסית למדינות המפותחות בעולם. אם נתייחס לנתון המקיף הרי שישראל נמצאת הרחק מאחור.