הצעת חוק: למנוע פסילת מועמדים לתפקידי דירקטור או מנכ"ל בחברות ממשלתיות - בגלל זיקה פוליטית
ח"כ אוסנת מארק מהליכוד שיזמה יחד עם השר דודי אמסלם את הצעת החוק טוענת כי "החוק הקיים מפלה לרעה 150 אלף חברי ליכוד ואלפים נוספים המשתייכים למפלגות על כל הקשת הפוליטית". בדיון שנערך בוועדה לביקורת המדינה אמרה מארק כי "נבחרת הדירקטורים חטאה למטרה שלה"
כזכור באחרונה נפסל מינויו של הח"כ לשעבר דני בנלולו מהליכוד כיו"ר רשות שדות התעופה הן בשל העובדה של חוסר בכישורים והיעדר נסיון ניהולי של גופים בעלי תקציב דומה, והן בשל זיקה פוליטית לליכוד. בנלולו אינו חבר מרכז ליכוד אבל אחיו ליאון בנלולו הוא חבר במרכז הליכוד. כלכליסט חשף ביוני 2020 את כוונתה של שרת התחבורה מירי רגב מהליכוד למנות את בנלולו לתפקיד יו"ר רש"ת.
- רגב שקלה למנות את דני בנלולו ליו"ר רש"ת - למרות שנפסל על ידי רשות החברות
- האם מי שנפסל כמנכ"ל נמל ת"א יכול לעמוד בראש ענף התעופה?
- נערכת לפריימריס בליכוד: המינויים החדשים של מירי רגב
לדברי מארק, "הצעת החוק שיזמנו השר דודי אמסלם (המופקד על רשות החברות הממשלתיות) ואני תתקן את המצב לפיו חברי מפלגה נפסלים על הסף בבואם להגיש מועמדות לתפקידים הללו. החוק הקיים מפלה לרעה 150,000 חברי ליכוד ועוד אלפים נוספים המשתייכים למפלגות על כל הקשת הפוליטית. למעט יש עתיד וישראל ביתנו כמובן שהן מפלגות של איש אחד. החברות הממשלתיות צריכות לשקף את כל המנעד של הציבור בישראל ולתת ביטוי לכל חלקי האוכלוסייה. ימין, שמאל מרכז ופריפריה".
בדיון שנערך בועדה לביקורת המדינה אמרה מארק כי "נבחרת הדירקטורים חטאה למטרה שלה לגמרי, כי בסוף מצאנו שם דירקטורים שבאו ממקומות מסוימים. כמה שלא רצו שיהיו חברי מרכז הליכוד, ולא רצו שתהיה השפעה של חברי הכנסת על הדירקטורים בסוף של היום לטעמי הגענו לתוצאה גרועה ולא טובה כי יש פה אוכלוסיות רבות בתוך הציבור שקולם לא הגיע לתוך הדירקטורים הללו.
"אני מכירה לא מעט אנשים שהם טובים ומוכשרים הרבה יותר טובים מהדירקטורים שמכהנים היום ואין להם היום שום יכולת ביטוי. אני מתחברת לכך שיהיו קריטריונים נוספים חדשים שיהיה גם לפריפריה ביטוי בתוך הדריקטורים וגם לעוד אוכלוסיות אחרות שהיום אין להם שום יצוג. מי שלא ראוי לכך אנו לא רוצים שיכנס לנבחרת. במדרג הזה מתחילה לפסול אנשים ששייכים לחברי מרכז לא משנה מאיזה מפלגה? הנבחרת הזו בסוף צריכה לשקף גם את הציבור. כשאני מדברת על הציבור אני רוצה את כל המגוון".
יצויין שבשנת 2016 הגיש אמסלם כחבר כנסת הצעת חוק שתאפשר לחברים במרכזי המפלגות להתמודד בתפקידים מטעם המדינה או בחברות ממשלתיות בלא החובה הקיימת להצהיר ולציין בשאלון הבקשה על זיקה פוליטית. הצעת החוק לא קודמה בסופו של דבר.
בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב כי בשאלון שממלאים מועמדים לתפקידים בכירים מטעם המדינה בחברות ממשלתיות, "על המועמד להצהיר שאין לו כל זיקה אישית, עסקית או פוליטית לאחד משרי הממשלה", שאם לא כן הוועדה לבדיקת מינויים לא תוכל להמליץ על מינויו. חוק החברות הממשלתיות קובע כי ניתן יהיה להמליץ על מועמד כזה רק אם הוועדה "מצאה שיש לו כישורים מיוחדים בתחומי פעולתה של החברה, או שקיימים לגביו שיקולים של כשירות מיוחדת אחרת בנוסף לתנאי הכשירות הנדרשים לפי חוק זה לאותה כהונה".
בדברי ההסבר להצעת החוק של אמסלם נכתב כי "בשאלון שממלאים מועמדים לתפקידים בכירים מטעם המדינה בחברות ממשלתיות, על המועמד להצהיר שאין לו כל זיקה אישית, עסקית או פוליטית לאחד משרי הממשלה", שאם לא כן הוועדה לבדיקת מינויים לא תוכל להמליץ על מינויו. חוק החברות הממשלתיות קובע כי ניתן יהיה להמליץ על מועמד כזה רק אם הוועדה "מצאה כי יש לו כישורים מיוחדים בתחומי פעולתה של החברה, או שקיימים לגביו שיקולים של כשירות מיוחדת אחרת בנוסף לתנאי הכשירות הנדרשים לפי חוק זה לאותה כהונה".