$
בארץ

אם הקורונה תימשך, הסבת תחנות כוח מפחם לגז תתעכב

חברת החשמל סיימה את הרבעון השני בהפסד של כחצי מיליארד שקל. בין הסיבות: ההאטה במשק, צמצום גבייה והקדמת תשלומים לספקים. אם משבר הקורונה יימשך קיים חשש לעיכוב ביישום הרפורמה במשק החשמל

ליאור גוטמן 08:1123.08.20

חברת החשמל סיימה את הרבעון השני של 2020 בהפסד של 474 מיליון שקל. זאת לעומת רווח נקי של כ־18 מיליון שקל ברבעון המקביל ב־2019. בדרך כלל הרבעון השני בכל שנה הוא רבעון חלש בחברת החשמל, מפני שהביקוש לחשמל עולה משמעותית בקיץ ובחורף. עם זאת, בשל משבר הקורונה הרבעון השני השנה התאפיין במחזור פעילות נמוך במיוחד.

 

 

לדברי מנכ"ל חברת החשמל עופר בלוך, "בעקבות מגבלות התנועה והתעסוקה והכרזת מצב חירום במשק, החלה החברה לעבוד במתכונת מצומצמת, אשר כללה הוצאת חלק מהעובדים לחופשה וצימצמה את פעילותה לזו הנדרשת להבטחת פעילותה החיונית. החברה המשיכה בתקופה זו את רוב פעילות הפיתוח תוך התמודדות עם המגבלות השונות בארץ ובחו"ל כתוצאה מההתמודדות עם הנגיף. עובדים רבים עדיין עובדים מהבית בהתאם למגבלות ולהנחיות".

 

מנכ"ל חברת החשמל עופר בלוך. דחייה בחיבור לאנרגיות מתחדשות מנכ"ל חברת החשמל עופר בלוך. דחייה בחיבור לאנרגיות מתחדשות צילום: אוראל כהן

 

 

בנוסף, כדי לסייע למשק חברת החשמל הקדימה תשלומי ספקים ב־142 מיליון שקל, בהוראות הרגולטור, ובמקביל האריכה החברה את ימי האשראי של לקוחותיה וצימצמה את הגבייה מהלקוחות בהוראת הרגולטור.

 

ההכנסות ברבעון השני הסתכמו בכ־4.7 מיליארד שקל, ירידה של כ־12% לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה. בחברת החשמל מציינים כי בגלל הקורונה חלה ירידה בפעילות ובביקושים לחשמל. כמו כן חלה ירידה בגבייה מלקוחות, בין היתר "בשל ההסכמות אליהן הגיעה החברה עם רשות החשמל באשר לדחיית תקבולים מלקוחות".

 

מצד שני, משבר הקורונה הביא לירידה במחירי הדלקים, ועלותם לחברה צנחה בחדות. עלות הפעלת מערכת החשמל ירדה בכ־8% והסתכמה ונרשמה צניחה של 60% בעלויות הדלקים (1.2 מיליארד שקל לעומת כ־2 מיליארד שקל בשנה שעברה). עוד מציינים בחברת החשמל כי החלו לרכוש גז גם ממאגר לוויתן שעלותו נמוכה בכ־25% מזה של מאגר תמר. עם זאת, הפחם הוא עדיין הדלק המוביל של חברת החשמל (47% מסל הדלקים) ואילו הגז הטבעי מהווה רק 46%. בחברה טוענים כי ברבעון השלישי התמונה תתהפך עם כניסת הגז הנוזלי הזול שרכשה.

 

תחנת הכוח הפחמית באשקלון. הזיהום עלול להימשך תחנת הכוח הפחמית באשקלון. הזיהום עלול להימשך

 

 

החברה מדווחת כי בעקבות הפגיעה במצבם הפיננסי של לקוחות רבים, חלה עלייה משמעותית בסיכון האשראי של מספר לקוחות, והחברה אף נטלה אשראי צרכני מיידי של כ־1.4 מיליארד שקל.

 

עוד מציינים בחברת החשמל כי "לאור התפשטות נגיף הקורונה ובהמשך לפניות יזמים, החליטה רשות החשמל (הרגולטור) להאריך בשלושה חודשים את המועדים המחייבים לחיבור ואסדרות של ייצור חשמל באנרגיות מתחדשות", כלומר כניסת המתקנים הסולאריים תתעכב. לדברי החברה, לרבעון השני עוד אין השפעה מהותית על עסקיה, אבל אם ממגיפת הקורונה תתמשך "בטווח הבינוני והארוך עלולות להיות השלכות נוספות על פעילות החברה, לרבות עיכוב ביישום הרפורמה במשק החשמל; הקמת תחנות כוח חדשות בחדרה; הסבת היחידות הפחמיות באשקלון לעבודה בגז ושיפוצים שונים בתחנות הקיימות", ועד למצב בו תירשם "השפעה על התחייבויותיה הפנסיוניות של החברה לעובדיה וגמלאיה הזכאים לפנסיה תקציבית ועל נכסי קופת הפנסיה התקציבית", עם שחיקה אפשרית בשווי שלה.

 

ממדידה חצי שנתית, הפגיעה בפעילות חברה שנכפתה בין השאר על ידי המדינה (דחיית תשלומים למשל), בינתיים די נסבלת. הרווח לששת החודשים הראשונים של השנה הסתכם בכ־714 מיליון שקל, לעומת 184 מיליון שקל ב־2019. החוב הפיננסי ממשיך לרדת והוא הסתכם ב־34.7 מיליארד שקל, לעומת 36.1 מיליארד שקל אשתקד.

 

אחד הנתונים המעניינים בדו"ח לא קשור לקרונה. חברת החשמל מדווחת על תכתובות בינה לבין משרד האנריה והמשרד להגנת הסביבה בעניין תחנת הכוח רידינג. בתחנה נתגלו בעבר מפגעי אסבסט שהשביתו אותה. המפגעים תוקנו מאז והתחנה חזרה לעבוד, אולם עדיין אין תיאום בין משרד האנרגיה לבין המשרד להגנת הסביבה באשר למועד הסרת האסבסט שנותר. בחברת החשמל מזהירים כי אם לא יהיה תיאום תוך כשלוש שנים "עלולות להיות לכך השלכות מהותיות לאספקת החשמל בתל אביב".

x