הצעת החוק לדחיית אישור תקציב המדינה לדצמבר עברה בקריאה ראשונה
אם הצעת החוק לא תאושר בקריאה השנייה והשלישית עד יום שני הקרוב, הכנסת תתפזר לבחירות שיערכו באמצע נובמבר. עוד הוחלט כי במסגרת הכנתו לקריאה שנייה ושלישית ייקבע בחוק מועד בו יוגש התקציב לכנסת, על מנת שתוכל לדון בו כנדרש
מליאת הכנסת אישרה הערב (ב') בקריאה ראשונה את הצעת החוק המבקשת לדחות את מועד אישור התקציב במאה ימים נוספים, כלומר עד 3 בדצמבר 2020. אם הצעת החוק לא תאושר בקריאה השנייה והשלישית עד יום שני הקרוב, אזי הכנסת תתפזר לבחירות שיערכו באמצע נובמבר 2020.
מאחר שמדובר בתיקון לחוק יסוד, נדרש רוב מיוחד של 61 חברי כנסת, ואכן לאחר הצבעה שמית תמכו בהצעה 62 ח"כים לעומת 38 שהתנגדו.
- שר האוצר: "תקציב דו־שנתי זה סטלינגרד של גנץ, קרב על הרוטציה"
- נפגעי התקציב כבר משלמים את המחיר: "בלי המרכז לנפגעי אלימות מינית ארגיש לבד"
- הכנסת אישרה בקריאה טרומית את דחיית מועד אישור התקציב לדצמבר
סעיף 36א(ב) לחוק יסוד: הכנסת קובע, בין היתר, שבשנה בה התקיימו בחירות אחרי המועד להגשת חוק תקציב, יהיה היום הקובע שלאחריו יראו את הכנסת כאילו החליטה על התפזרותה לפני גמר כהונתה - 3 חודשים מיום תחילת שנת הכספים או תוך 100 ימים מיום כינון הממשלה, המאוחר מביניהם.
בהצעת החוק מוצע לקבוע כי בתקופת כהונתה של הכנסת ה-23 יהיה היום הקובע 200 ימים מיום כינון הממשלה ולא 100 ימים כאמור. נקבע כי המועד הקובע למניין תום 100 הימים יהיה ה-3 בדצמבר 2020, בנוסף נקבע כי יקבע בחוק במסגרת הכנתו לקריאה שנייה ושלישית, מועד בו יוגש התקציב לכנסת - על מנת לקבוע בחוק סדר זמנים, שיאפשר לכנסת תקופה מספקת כדי לדון בחוק, ביחס לתקופה בה ידון החוק בממשלה.
בדברי ההסבר נכתב: "מדינת ישראל מתמודדת עם משבר לאומי כתוצאה מהתפרצות והתפשטות נגיף הקורונה. המשבר מנוהל על-ידי ממשלת אחדות וחירום לאומית שהוקמה בפרט לצורך התמודדות עם השלכות התפרצות המגפה כאמור. מאפייני המשבר והשלכות ארוכות הטווח שלו יצרו אי-ודאות כלכלית מובהקת. על זאת מתווסף אתגר לאומי, בו ישראל עלולה להתמודד לראשונה בחורף הקרוב עם אירוע המשלב התפרצות נגיף הקורונה יחד עם התפרצות נגיף השפעת.
"מצב מיוחד וחסר תקדים זה מצריך מסגרת זמנים שונה לשם גיבוש תקציב מדינה מזו הקבועה בחוק היסוד. פיזור הכנסת בעת זו יפגע פגיעה של ממש באיתנות משקי הבית, ביציבות הכלכלית הישראלית ובאינטרס הציבורי הכולל".
יוזם ההצעה ח"כ צבי האוזר הציג אותה ואמר: "חובה על כולנו לעשות הכול כדי למנוע בחירות בעת הזו וכדי להתמקד כולנו כאיש כאחד במאבק מול האתגר העומד בפנינו. ועל כן אותם מאה הימים הקבועים בחוק הם אינם רלוונטיים למצב הנוכחי היום"
ח"כ ניצן הורוביץ: "החוק הזה לא צריך היה לבוא לעולם ואני בספק אם הוא ישלים את תהליכי החקיקה בקריאה שנייה ושלישית. הרי עד הרגע האחרון ממש נהיה תלויים ברצונו של רה"מ. היות וראש הממשלה הזה רוצה בחירות כדי להתגבר על המשפט שלו ולהשיג את החוק הצרפתי או את פסקת ההתגברות או איזשהו משהו שכזה אז הוא ילך לבחירות. דבר אחד הוא לא רוצה - להעביר את ראשות הממשלה לבני גנץ".
ח"כ איילת שקד: "מדינת ישראל צריכה תקציב, היא לא צריכה לדחות את התקציב. דחיית התקציב ב-3 חודשים למעשה זורקת אלפי אנשים למעגל האבטלה. הרגע שאין תקציב כל המגזר השלישי קורס. עמותות רבות שגם עושות פרויקטים נפלאים וגם מעסיקות הרבה מאוד אנשים קורסות. הממשלה הזו היא פחות ממשלה, היא קצת יותר קרקס".