$
בארץ

ניתוח כלכליסט

מהיכן שמולי יביא מיליארד שקל להכשיר את המובטלים?

על רקע משבר התעסוקה, השר איציק שמולי הכריז על תוכנית להכשרה מקצועית ל־100 אלף איש בהיקף של מיליארד שקל. צריך להיות אופטימיים במיוחד כדי להאמין שהאוצר אכן יעביר את הכסף לאחר שתקציבי ההכשרות נשחקו בעשרות אחוזים. שמולי: "אנחנו לא תלויים באישור התקציב כי נוכל להתחיל עם תקציבי הקורונה"

שחר אילן 08:1106.08.20

הכל כמעט עובד נגד מהפכת ההכשרה המקצועית שעליה הכריז אתמול שר העבודה והרווחה איציק שמולי: מנהל האגף להכשרה מקצועית ובכיר נוסף באגף מושעים בשל חקירה, האגף נוון במשך 20 שנה ויש לו מסורת של הכשרות לא רלבנטיות, לאוצר מצדו יש מסורת של ייבוש האגף, קיצוצים בתקציבו ואי־העברת תקציבים שהובטחו, ולכל תחום ההכשרה המקצועית יש דימוי בעייתי מאוד. שמולי יצטרך לחולל נס כדי שהתוכנית אכן תצליח. בשלב ראשון הוא צריך למנות מנהל אגף חדש, ומהר.

 

 

 

בתוכנית צפויים להשתתף 100 אלף מובטלים והיא תתבסס על בדיקה מתמדת של צורכי השוק ותיאום הדוק עם המעסיקים - שני תחומים שבהם האגף היה חלש מאוד בעבר. בין היתר, מדובר על הכשרה שתיעשה אצל המעסיק במימון המשרד וכן על קורסים שייבנו בהתאם לצורכי המעסיקים.

 

עלות התוכנית היא מיליארד שקל - 700 מיליון שקל להכשרה מקצועית ו־300 מיליון שקל לליווי והשמה. אלא שתקופת הקורונה הרגילה אותנו לחשוד בהבטחות תקציביות ובמיוחד בתחום ההכשרה המקצועית. בתוכנית הכלכלית הראשונה של משבר הקורונה, שעליה הוכרז ב־31 במרץ, נכללו 200 מיליון שקל להכשרה מקצועית. אלא שכמו סעיפים אחרים של התוכנית, גם במקרה הזה היה מדובר בהבטחות ריקות. עד כה עברו רק 50 מיליון שקל, וגם זה ממש בימים האחרונים.

 

 

 

קורסים לא רלבנטיים

 

ישראל הגיעה למשבר בהוכחי לאחר שנים ארוכות של שחיקה בתקציבי ההכשרה. בעוד האוכלוסייה גדלה בכ־40% בשני העשורים האחרונים, תקציב ההכשרות נחתך בכ־50%, והתקציב בשנת 2019 עמד על כ־120 מיליון שקל בלבד. קיצוץ זה הוביל לכך שרק כ־12 אלף איש עברו בשנה שעברה הכשרה שממומנת על ידי המשרד. כך שעולה השאלה, כמה כסף מתוך מיליארד השקלים המובטחים אכן יגיע להכשרה מקצועית. "יש כימיה ושיתוף פעולה מלא עם אגף התקציבים", אמר שמולי.

 

הבעיה השנייה היא שאת המהפכה אמור ליישם אותו אגף שבמשך שנים שלח מובטלים להכשרות לא רלבנטיות ולא משפרות הכנסה. כך גם נוצר הדימוי הירוד של עולם ההכשרות המקצועיות שעכשיו המשרד יצטרך לנסות לשקם אותו. המשרד יצטרך גם לשכנע שלא מדובר בגלגל הצלה לאנשים שנמצאים בתחתית מדרג התעסוקה אלא באמצעי לקידום עצמי ולקריירה. "מצופה מאיתנו לעלות ל־100 אלף איש שישתתפו בהכשרות", אמר שמולי. נראה שהוא עצמו חושש שלא יהיה מספיק ביקוש, שכן לדבריו "יש מקום בעתיד ליצור קשר בין הליכה להסבה מקצועית או הכשרה מקצועית לבין קבלת דמי אבטלה". וזו הצהרה די מפתיעה מפיו של מי שנחשב לשר כל כך חברתי.

 

איציק שמולי, שר העבודה והרווחה איציק שמולי, שר העבודה והרווחה צילום: אבי מועלם

 

עמותה 121 לשינוי חברתי הקימה קואליציה של עשרות ארגונים למען מהפכה בהכשרה המקצועית בשם "המקפצה". שמולי אימץ חלקים רחבים מהתוכנית, כולל הדגש על הקשר עם המעסיקים. מנכ"לית עמותה 121, טלי ניר, אמרה בתגובה לתוכנית כי היא מקווה שימונו במהרה בכירים שיובילו אותה.

 

מנהל האגף מושעה

 

ואכן, היעדר הנהגה מקצועית הוא מכשול קשה נוסף בדרך להצלחת התוכנית. מנהל האגף להכשרה מקצועית במשרד העבודה והרווחה מושעה בשל חקירה פלילית. עד כמה שהדבר יישמע מדהים, בכל תקופת הקורונה לא מונה לו מחליף. שמולי אמר אתמול: "נמנה בזמן הקרוב מועמד או מועמדת מאוד רציניים".

 

במקביל, בשיא הקורונה, מערך התעסוקה הממשלתי פוצל. עם הקמת הממשלה, שירות התעסוקה הועבר למשרד הכלכלה של עמיר פרץ, ראש מפלגתו של שמולי. בינתיים שניהם מגבשים תוכניות לפתרון משבר האבטלה וקשה שלא לחשוש שמרוב תוכניות נישאר רק עם תוכניות ועם האבטלה. נושא אחד שלא מתוקצב במסגרת התוכנית הוא תמריצים למובטלים שייצאו להכשרה מקצועית ותמריצים למעסיקים שיקלטו אותם.

 

שמולי בתגובה, "אני לא חושב שיש שאלה תקציבית כי יש סיכום תקציבי עם האוצר. אנחנו גם לא תלויים באישור התקציב כי נוכל להתחיל עם תקציבי הקורונה".

 

x