$
בארץ

צפו בתיעוד: פעילי ימין תקפו ופצעו הלילה מפגינים בתל אביב

כאלף מפגינים צעדו שעות בעיר. כמה מהם הוכו במקלות, נפצעו ודיממו. מארגני ההפגנה אמרו כי 5 נזקקו לטיפול בבית חולים. רוב החשודים נמלטו, אחד נעצר. המשטרה נמנעה לרוב מעימותים. המפגינים מחו נגד השר אוחנה על "ניסיון לסיכול המחאה", ובזמן ההפגנה פורסם מכתב של היועמ"ש למ"מ המפכ"ל: "המשיכו לקבל החלטות ללא שיקולים זרים"

ynet 07:4429.07.20

כאלף בני אדם הפגינו אמש (שלישי) ברחבי תל אביב, ובמהלך הצעדה הוכו כמה מהם. אנשי מחאת "הדגלים השחורים" אמרו כי חמישה מפגינים נזקקו לטיפול רפואי בבית החולים איכילוב. ההפגנה החלה סמוך לביתו של השר לביטחון הפנים אמיר אוחנה בשדרות ההשכלה בתל אביב, במחאה על "ניסיון לסכל את המחאה האזרחית", לטענתם. מאזור ביתו של השר המפגינים החלו בצעדה ארוכה לאורך רחובות מרכזיים בעיר.

 

 

 

צפו בתיעוד האלימות שצילם המפגין אסף שפיר:

 

 

 

פרשי משטרה הגיעו למקום ומנעו מהם לרדת אל נתיבי איילון, שנחסמו לזמן קצר. לאחר שהגיעו לאזור הסינמטק, חלק מהמפגינים הוכו על ידי קבוצת צעירים שהגיעו למקום. כמה מהמוחים נפצעו ודיממו. רוב החשודים נמלטו פרט לאדם אחד שנעצר בחשד להשלכת אבן. בשעה 1:00 עדכנה המשטרה כי ההפגנה הסתיימה, וכי כל הרחובות נפתחו מחדש לתנועה. נמסר כי בסך הכל נעצרו ארבעה בני אדם בחשד להפרת סדר ותקיפה, וכי הם נלקחו לחקירה בתחנת המשטרה.

 

ההפגנה ליד ביתו של אוחנה ההפגנה ליד ביתו של אוחנה צילום: דור זומר

 

המשטרה אמנם הגדירה את הצעדה "תהלוכה לא חוקית", אבל נמנעה לרוב מעימותים. רק אחרי חצות היא דרשה מהמוחים להתפזר, וכעבור דקות ספורות הסתיימה הצעדה הארוכה.

 

בשל צעדת המפגינים לכיוון נתיבי איילון, המשטרה חסמה לזמן קצר לתנועה את כביש איילון צפון לכיוון דרום. המפגינים ניסו לרדת גם אל כביש איילון דרום, אך ללא הצלחה. 

 

 צילום: דור זומר

 

מרחוב יגאל אלון, שם החלה הצעדה, המפגינים המשיכו לרחוב קפלן, ממנו הם צעדו לאורך רחוב אבן גבירול, והגיעו לרחוב דיזנגוף. במהלך ההליכה קראו בין היתר "לא נוותר עד שביבי יתפטר". לאחר מכן המשיכו לרחבת הבימה ולסינמטק - שם החלו כאמור עימותים עם קבוצת צעירים שהכו את המפגינים במקלות של דגלים וכיסאות פלסטיק, ולאחר מכן אף ריססו לעברם גז פלפל. חלק מעדי ראייה אמרו כי מדובר באנשי "לה פמיליה".

 

מפגין שנפצע בהפגנה מפגין שנפצע בהפגנה צילום: בן נצר גלי צה"ל

 

על רקע המתיחות בין המפגינים לבין השוטרים, לקראת תום הצעדה שאחרי ההפגנה בארגון "הדגלים השחורים" מסרו: "אנחנו מודים למשטרת תל אביב על טיפול מופתי בצעדה שלאחר ההפגנה. משטרת תל אביב שמרה על הזכות של המפגינים לצעוד ולמחות נגד הפיכתה של ישראל לדיקטטורה נוסח נתניהו. הערב הוכח שניתן לאפשר מחאה אזרחית רחבה ומשמעותית ללא אלימות מיותרת כלפי המפגינים. אנו מצפים ממפקד מחוז ירושלים לנהוג באותה צורה גם בסוף השבוע הקרוב".

 

המפגינים ליד ביתו של השר אוחנה המפגינים ליד ביתו של השר אוחנה צילום: דור זומר

 

לאחר התקיפה בסינמטק נמסר מהתנועה: "המתקפה הנפשעת היא המשך ישיר של ההסתה של נתניהו. מדינת ישראל מונהגת על ידי נאשם בפלילים שלא יהסס להסית לרציחתם של מי שדורשים מנהיגות נקיית כפיים, שמחברת בין חלקי העם. לא נפסיק להפגין עד שהנאשם יתפטר".

 

המפגינים בתל אביב נשאו דגלים שחורים ושלטים שעליהם נכתב בין היתר "בושה", "איפה הכבוד", ו-"באנו שחיתות לגרש". במקביל, כ-100 מפגינים התקהלו סמוך למעון ראש הממשלה בירושלים ומחו נגד המדיניות הממשלתית. מולם התאספו כ-50 בני אדם שהגיעו לתמוך ברה"מ.

 

המחאה מול בית אוחנה התקיימה לאחר שבתחילת השבוע נחשף בחדשות "כאן" כי אוחנה ניסה להגביל את ההפגנות נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו בירושלים. בהקלטה שנחשפה בתחילת השבוע נשמע השר אוחנה דורש ממפקד מחוז ירושלים ניצב דורון ידיד להזיז את ההפגנות בבלפור בטענה שהדבר פוגע באיכות חייהם של דיירי השכונה, וסבל רב נגרם להם.

 

בהפגנה בתל אביב לקחו חלק כמה ארגונים שהשתתפו בשבועות האחרונים במחאות בבלפור, בהם "הדגלים השחורים", "הבנדנות הוורודות" (הבעלבתים), "כריימינסטר" ועוד.

 

במכתב שהעביר היועץ המשפטי לממשלה למ"מ המפכ"ל מוטי כהן, כתב היועמ"ש כי "קבלת ההחלטות הפרטניות, המקצועיות, ביחס לטיפול בהפגנות מסור למשטרת ישראל בהובלתך, אך ורק בהתאם לשיקול דעתה המקצועי. על משטרת ישראל להמשיך לקבל החלטות בקשר לכך בצורה עצמאית וללא שיקולים זרים".

 

מנדלבליט כתב בנוסף כי "ההחלטה בעניין פרטני ביחס לקביעת תנאים כאלה ואחרים, כגון זמן, מקום ודרך עריכתה של הפגנה ספציפית, נתונה לגורמי המשטרה, בהתאם לשיקול דעתם המקצועי. כל זאת, כמובן, בכפוף להוראות הדין, כפי שפורשו בפסיקת בית המשפט ועל ידי הייעוץ המשפטי".

 

בעת ההפגנה פורסם מכתב של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, בעקבות אותן הקלטות של השר שהובילו למחאה, ובו נאמר כי "על המשטרה לקבל החלטות ללא שיקולים זרים".

x