פרשנות
גמזו צודק, השאלה היחידה היא האם יסיים כמו שאשא ביטון
אין ספק, פרויקטור הקורונה ניחן בכל התכונות הנדרשות כדי להצליח במשימה, אך הוא אינו פועל בחלל ריק אלא בתוך מערכת פוליטית צינית בעיצומה של מערכת בחירות; ולכן ייתכן שימצא את עצמו, עם סגנונו הפתוח והמקצועי, באותה סיטואציה בה מצאה עצמה יו"ר ועדת הקורונה המודחת, שגם היא העזה להפגין בדל של היגיון ויושרה
"ההחלטה של ראש הממשלה בנימין נתניהו לפטר אותי היא החלטה שמטרתה למנוע דיונים רציניים, למנוע שיח ולמנוע הקשבה לציבור", הגדירה בפשטות ובדיוק אכזרי ד''ר יפעת שאשא ביטון את ההחלטה המקוממת של נתניהו, להעלים אותה - את הדמות הפוליטית היחידה שהפגינה איזשהו בדל של היגיון, יושרה, מקצועיות, הוגנות ורצינות - כיו''ר ועדת הקורונה בכנסת לשעבר.
- גמזו: "האמון התערער, לא יהיו עוד הגבלות בלי היגיון"
- "פורמלית גמזו עוסק בקטיעת שרשראות ההדבקה, אבל מעשית הוא כבר משתלט על הכל - וטוב שכך"
- בכיר במשרד הבריאות נגד גמזו: “בלי סגר כעת נגיע לאי ספיקה”
ההודעה בדבר פיטוריה של שאשא-ביטון צצה דקות ספורות לפני שפרופ' רוני גמזו, הפרויקטור הלאומי למאבק הקורונה הציג את עקרונות התוכנית לאומה, כאשר הבוקר קיים את ישיבת העבודה הראשונה עם בכירי מערכת הבריאות בנושא. "פורמלית הוא עוסק בבדיקות ובקטיעת שרשרות ההדבקה, ולא בכל המערכה. מעשית רוני כבר משתלט על הכל - וטוב שכך. השאלה האם זה יוכל להמשיך באופן הזה",כך לדברי בכיר במערכת שסיכם בדיוק את המצב שנוצר.
אין ספק, גמזו ניחן בכל התכונות הנדרשות כדי להצליח. הוא בעל יכולות אין קץ, הוא כריזמטי, הוא מנוסה, כל הסופרלטיבים נכונים – לא חסר שם כלום. היום הוא הציג את תפיסתו והיה קשה לעקוב במספר הפצצות הגרעיניות ששחרר בעדינות מופלגת לחלל האוויר והנה המיטב: הממשלה ניהלה את המערכה באופן שגוי ולכן היא איבדה את אמון הציבור; גם משרד הבריאות טעה ונכנס למקומות לא לו - ואותם תפקידים אני משיל ממנו ומעביר לצה"ל שהוא מוכן, מנוסה ומתאים יותר ("סליחה מערכת הבריאות - זה לא התפקיד שלך"); הכישלון של הממשלה בכלל ושל משרד הבריאות פרט ("זה לא עבד עד עכשיו") מחייב כתיבת חוזה חדש בינה לבין אזרחיה; בבסיס ההסכם החדש - ההתחייבות הממשלתית שלא יהיו הגבלות וגזירות שלופות מהמותן וחסרות היגיון שפוגעות סתם בכלכלה ואין בהן תועלת; צעדי המדיניות בנושא הקורונה יהיו מבוססים על עקרונות השקיפות, ההוגנות והמקצועיות; סגר הוא צעד קיצוני ביותר ויש להשתמש בו רק במקרי קיצון. גמזו ניתח את המציאות במדויק, במקצועיות, ללא משוא פנים וללא מורא.
אלא שגמזו לא פועל בחלל ריק. הוא מוקף במערכת פוליטית צינית, שנמצאת בעיצומה של מערכת בחירות, שהדבר היחיד שמעניין אותה זה קרדיטים ותפוקות פוליטיות ורק רוצה להתרחק מדמות הכישלון. גמזו פועל בזמן ממשלה מנופחת, שמתמודדת עם מחאה חברתית עממית לגיטימית שמנסה לדכא אותה בכל דרך - רובן הן דרכים בלתי חוקתיות בעליל - ועם ראש ממשלה עם שלושה כתבי אישום שאיבד את הדרך וזה כבר תקופה מאוד ארוכה שאנו מסוגל לראות כלום למעט האינטרס האישי-משפטי- פוליטי-כלכלי של עצמו; עם משרד בריאות (רגולטור) שהעומד בראשו (יולי אדלשטיין) סובל מניתוק מוחלט מהמציאות (שממשיך גם הערב להסביר שהוא ניצח את הקורונה, שהמספרים יורדים והמשרד הצליח), ומתחתיו פקידות מקצועית מבוהלת מהמספרים (חלק מהבהלה היא מוצדקת) שסבורה כי סגר זה צו השעה ולא מסוגלת לשמוע את גמזו.
אלו תנאי מחיה קשים, אם לא בלתי אפשריים. לכן השאלה איננה האם גמזו צודק או יודע מה עליו לעשות. תשובה לשאלה הזו היא ברורה. השאלה היחידה שצריכה להישאל כאן היא האם גמזו עם הסגנון הפתוח, הכן, ישר, המקצועי, המנומק, שרואה רק את האזרח וממקם אותו במרכז - סגנון שמאוד מזכיר את זה של שאשא-ביטון - לא ימצא עצמו תוך זמן קצר בדיוק בסיטואציה שהיא מצאה את עצמה הערב.