$
בארץ

דיווח שוטף

החרדים ואדלשטיין סיכמו: יותר מתפללים בבתי הכנסת לרגל ט' באב

מספר המתפללים שיוכלו להיכנס לבתי הכנסת טרם נקבע; בשירות התעסוקה נרשמו מאתמול 2,904 דורשי עבודה חדשים, לעומת 1,010 דיווחים על חזרה לעבודה; בולגריה תאפשר לישראלים להיכנס למדינה אם יימצאו שליליים לקורונה; מחצות: עוד 1,205 נשאי קורונה התגלו בישראל

כלכליסט ו-ynet 21:1127.07.20

משבר הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם

 

 חולים קשה ובינוני 

 

 

חולים פעילים מול מחלימים 

 

 

21:15 - ממחר: בולגריה תאפשר לישראלים להיכנס למדינה אם יימצאו שליליים לקורונה

 

בולגריה הודיעה כי תאפשר לאזרחי ישראל להיכנס למדינה החל ממחר אם יימצאו שליליים לקורונה. את הבדיקה יש לעשות בהפרש של 72 שעות או פחות לפני ההגעה לבולגריה. על צעדים דומים הודיעו גם קרואטיה ומונטונגרו

 

19:55 - מחצות: עוד 1,205 נשאי קורונה

 

משרד הבריאות עדכן כי מחצות אובחנו עוד 1,205 נשאי קורונה בישראל, מספר החולים הפעילים (ללא מחלימים) עומד על 35,982 בני אדם. 310 חולים במצב קשה ו-96 מונשמים, ירידה של שמונה מהבוקר. מניין הנפטרים עלה באחד ל-474. לאחר כמות הבדיקות הנמוכה יחסית אתמול (כ-12 אלף), היום בוצעו קרוב ל-17 אלף בדיקות.

 

18:00 - החרדים ואדלשטיין סיכמו: יותר מתפללים בבתי הכנסת לרגל ט' באב

 

ראשי המפלגות החרדיות סיכמו עם שר הבריאות, יולי אדלשטיין - והמשנה למנכ"ל המשרד, פרופ' איתמר גרוטו, על הגדלת מספר המתפלללים המותרים בבתי הכנסת לקראת צום תשעה באב שיחול השבוע.

 

בפגישה שקיימו עם השניים יו"ר ש"ס, השר אריה דרעי, יו"ר יהדות התורה, השר יעקב ליצמן וח"כ משה גפני - סוכם כי ההגבלה על מספר המתפללים למניעת התפשטות הקורונה - עשרה בלבד בתוך כל בית כנסת, ו-19 מחוצה להם בשטח הפתוח - תמותן לרגל הצום, אך טרם נקבע מספר המתפללים שיותר. החרדים ביקשו כי ההגדלה תהיה החל מט' באב וגם לאחריו, אולם לפי שעה במשרד הבריאות לא קיבלו את הבקשה.

ליצמן, גפני ודרעי ליצמן, גפני ודרעי צילום: עומר מסינגר, שאול גולן, חיים הורנשטיין

 

"הודענו שלא נאפשר המשך הגבלה שרירותית לתפילה בבתי כנסת, אלא יש להתאים לפי גודל המקום", אמר שר הבינוי והשיכון, יעקב ליצמן. "יש לעשות הכל להמשך קיום עולם התורה, היכלי הישיבות והכוללים, הרחבת האפשרות לתפילה בבתי כנסיות ביום-יום ולקראת ט' באב".

 

שר הפנים, הרב אריה דרעי, הסביר כי ההחלטה הגיעה על רקע "משבר גדול שעובר ציבור בני התורה", כדבריו. "לצערי הנשירה גדולה. כולנו חייבים לפעול להשגת הסדר ובייחוד לקראת חודש אלול, ימי הרחמים והסליחות - הימים החשובים ביותר מבחינת עולם התורה. לבקשתי, האלוף במיל' רוני נומה לקח על עצמו לסייע בפרוייקט הנוכחי, להסדיר ולתכלל את כל נושא פתיחת הלימודים מול ראשי הישיבות והכוללים".

 

הרב הראשי לישראל, דוד לאו, פרסם פסק הלכה הפוטר מצום ט' באב חולי קורונה וכן אנשים שפיתחו את תסמיני המחלה מבלי שהוכחו כנדבקים. לקראת התענית על חורבן בתי המקדש, שתצוין החל מיום רביעי בערב ולמשך יממה, קבע הרב כי גם מי שחלה והחלים אך חש חולשה - לא יצום.

 

בתוך כך, בכותל המערבי, שהופך מדי שנה בט' באב מוקד עלייה לרגל עבור עשרות-אלפי מאמינים, נשלמות ההכנות לקראת התפילות ואמירת הקינות במקום, השנה - במתכונת מצומצמת, בקפסולות. באתר הקדוש ישהו בכל זמן נתון לכל היותר אלף איש ואישה בסך הכל, ב-50 קבוצות בנות 20 מתפללים כל אחת.

 

16:00 - פרופ' פרדימן מפריך טענות אוחנה: "סיכוי ההדבקה בהפגנות קטן"

 

השר לביטחון הפנים אמיר אוחנה התראיין הבוקר (ב') לאולפן ynet ואמר כי ההפגנות המתרחשות ברחבי הארץ, ובפרט אלה המתרחשות מול מעון ראש הממשלה הן "מדגרות קורונה". פרופ' איתן פרידמן, מומחה ברפואה פנימית ובגנטיקה רפואית שהתראיין גם הוא באולפן, סתר את דבריו של אוחנה ואמר: "הסיכוי מאוד קטן, כעובדה".

 

התייחסותו של השר אוחנה להפגנות כאל "מדגרות קורונה" מגיעה אחרי פרסום ההקלטות שבהן ביקש ממפקד מחוז ירושלים, דורון ידיד, להזיז את מוקד המחאה מול מעון ראש הממשלה. לדבריו, פנה אל מפקד המחוז כדי לנטרל את הסכנה הנשקפת לשוטרים להידבק בקורונה כתוצאה מעימות עם המפגינים: "רופאים ומומחים אומרים שהתקהלות כל כך צמודה מנטרלת את האלמנט של האוויר הפתוח כי האוויר עומד".

 

בתגובה לדבריו, אמר לו פרופ' פרידמן שהיה לצדו באולפן ynet כי "הסיכוי באוויר הפתוח, גם אם אנשים מתגודדים, להדביק את השוטרים כאשר הם עוטים מסכות הוא קטן מאוד", והוסיף לאחר העימות כי "השימוש בביטוי "מדגרות קורונה" הוא שימוש פסול. זה לא נכון. רוב האנשים אינם נדבקים. אין שום עדות על הדבקה מאסיבית של שוטרים, מדובר בדיבור פופוליסטי שעושה דה-הומניזציה לאנשים שנמצאים בהפגנות".

 

"אוחנה גם אמר שהממשלה נלחמת בקורונה, אך האם הבאתם של 17 אלף בחורי ישיבה מניו-יורק לחגים בארץ, בתנאים שאינם כה מגבילים, האם זה תואם את ההיגד הזה? אני לא בטוח. 70 אחוזים מהווירוס הגיע לישראל מארצות הברית", הדגיש פרופ' פרידמן, "זה נתון שמפורסם בספרות הרפואית ואנחנו יודעים את זה".

 

בתוך כך, נתוני משרד הבריאות שפורסמו הבוקר חושפים כי פוענחו אתמול 12,119 בדיקות קורונה, מתוכן 1,039 חיוביות. שיעור הבדיקות החיוביות עמד על 9.2%, ומשמעות הדבר היא שאחד מתוך 11 נבדקים אובחן כחיובי לנגיף הקורונה. מספר הנפטרים ממגפת הקורונה עלה אתמול ל-473 בני אדם. 317 מהחולים מוגדרים במצב קשה ו-104 מהחולים מונשמים.

 

13:22 - גרוטו: בימים הקרובים יתגבש מתווה בנוגע לענף התרבות

 

המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, אמר בדיון ועדת הקורונה כי נתוני התחלואה של הימים האחרונים עשויים לאפשר פתיחה מסוימת של ענף התרבות: "אנחנו רואים איזושהי התייצבות ברמת התחלואה ויש פה הזדמנות לעשות שינוי. במשרד הבריאות מנסים לראות איך אנחנו יכולים לעזור למקומות האלה. אנחנו רוצים לבוא עם חבילה אחת כוללת שתהיה יותר ברורה לציבור, וזה נמצא בשלבי הכנה. מחר-מחרתיים זה יהיה מוכן ונביא את זה לממשלה. יש לנו שבועיים להגיש את התקנות לכנסת במסגרת חוק הקורונה החדש". 

 

מנכ"לית תיאטרון בית ליסין, ציפי פינס, התייחסה בדיון למשבר הקשה בענף התרבות: "האדמה רועדת, אנחנו יושבים בבית חמישה חודשים ואין תאריך יעד. הפתגם 'ההצגה חייבת להימשך' איבד משמעות. לא ייתכן שעלינו לא מדברים. מדברים על טיסות אבל לא על חזרה שלנו. האולמות הגדולים הם הנפגעים הגדולים. לא הכנסנו שקל אחד. אם זה יימשך – לא נוכל להיפתח אי פעם". (נינה פוקס) 

ציפי פינס, מנהלת תיאטרון בית ליסין ציפי פינס, מנהלת תיאטרון בית ליסין צילום: רפי דלויה

 

נדבקים לפי יישוב 

 

 

מספר הנדבקים

 

 

10:56 - אתמול אובחנו 1,039 ישראלים עם קורונה, אך בוצעו רק 12,119 בדיקות

 

נתוני משרד הבריאות שפורסמו הבוקר (יום ב') מצביעים על ירידה במספר הבדיקות. אתמול התקבלו התוצאות של 12,119 בדיקות, מתוכן 1,039 חזרו חיוביות. שיעור הבדיקות החיוביות עמד על 8.5% והמשמעות היא שאחד מתוך 12 נבדקים - אובחן עם נגיף הקורונה.  לפי הנתונים, עוד חמישה נפטרו ומספר הנפטרים במגפה עלה ל-473. 317 מהחולים מוגדרים במצב קשה. 104 מהחולים מונשמים - שיא לגל השני.

 

10:39 - שירות התעסוקה: נמשכת העלייה במספר דורשי עבודה חדשים

 

בשירות התעסוקה נרשמו מאתמול 2,904 דורשי עבודה חדשים, לעומת  1,010 דיווחים על חזרה לעבודה. כיום רשומים בשירות התעסוקה 870,348 דורשי עבודה, מהם 577,506 בחל"ת. שיעור האבטלה הוא 21.4%.

 

מספר דורשי עבודה חדשים לעומת מספר החוזרים לעבודה

 

 

שירות התעסוקה שירות התעסוקה צילום: אורי דוידוביץ'

 

09:45 - עידוד להסבה המקצועית: דמי האבטלה לא יופחתו למי שיעבור הכשרות

 

במטרה לעודד יציאתם של עובדים או מובטלים להכשרה או הסבה מקצועית, ולסייע להם לשוב לשוק התעסוקה, החליט שר האוצר ישראל כץ בסיכום עם ח"כ אתי עטיה, לבטל את ההפחתה בגובה 30% בדמי האבטלה למובטלים או לשוהים בחל"ת המשתתפים בהכשרה מקצועית, וזאת למשך תקופת הקורונה.

 

לדברי כץ, "במסגרת רשת הביטחון הכלכלית להתמודדות עם הקורונה ולצד המרצת המשק, כפי שהבטחתי, אנו לא משאירים אף אחד מאחור. סיכמתי עם ח"כ אתי חוה עטיה כי תבוטל ההפחתה בגובה 30% למובטלים או לשוהים בחל״ת, המשתתפים בהכשרה מקצועית. בנוסף, אני בוחן מתן תמריץ מיוחד למעסיקים שיכשירו עובדים שנמצאים בחל״ת לתחומי פעילות מועדפים שיש להם תרומה גבוהה לפריון ולצמיחת המשק".

 

09:15 - השר אוחנה: "ההפגנות - מדגרות קורונה"

 

השר לביטחון הפנים אמיר אוחנה התייחס הבוקר (יום ב') בראיון לאולפן ynet לפרסום ההקלטות שבהן ביקש ממפקד מחוז ירושלים דורון ידיד להזיז את מוקד המחאה. "ביקשנו שיקול דעת משטרתי. גם מנכ"ל משרד הבריאות אומר את זה – מדובר במדגרות קורונה. אלפים צפופים בשטח פתוח", אמר אוחנה. הוא גם הזהיר מפני פגיעה בראש הממשלה בנימין נתניהו: "אלמלא היחידה לאבטחת אישים - מישהו היה עושה מעשה".

 

השר אמיר אוחנה השר אמיר אוחנה צילום: אלכס קולומויסקי

 

אוחנה אמר כי חיי התושבים שמתגוררים בקרבת מעון ראש הממשלה הפכו לגיהינום, כלשונו. "פנו אליי תושבים בעשרות וואטסאפים. יום יום מאות או אלפי אנשים צועקים, מפעילים זמבורות. חופש ההפגנה הוא מאבני היסוד של מדינה דמוקרטית וכך גם חופש המחאה. אבל הם אינם הזכות למנוע מהיולדת להגיע לבית היולדות, מכבאית לכבות שריפה ומניידת משטרה לטפל באירוע אלימות".

 

הוא הוסיף כי "תושבי המעון עצמו - ראש הממשלה ואף אחד אחר - לא פנו אליי לגבי ההפגנות ולא שוחחו איתי. חוויתי את זה על בשרי. אני יודע מה חווים תושבי האזור". השר התייחס גם לקרע בקואליציה ואמר כי "אנחנו לא מתנהלים כפי שהממשלה צריכה להתנהל. זה לא נראה טוב".  

 

אמיר אוחנה אמיר אוחנה צילום: יהונתן ולצר, TPS

 

x