ניתוח כלכליסט
פרויקטור הקורונה הוא "עלה תאנה ללא כל סמכויות" - והכאוס צפוי להימשך
נתניהו הבטיח בסוף השבוע שפרופ' רוני גמזו יקבל לידיו את כל הסמכויות ל"קטיעת שרשרת ההדבקה". אלא שבכיר המעורה בפארסת המינוי משוכנע ש"הסמכויות יישארו בידי משרד הבריאות הכושל, גמזו ישמש כעוזר בלבד". במקביל, בכירים במשרד הבריאות מודים: "המשבר גדול עלינו"
"פרופ' רוני גמזו רץ לתפקיד פרויקטור הקורונה ולא קיבל כל סמכות. הוא אינו מנהל דבר, כי הוא יהיה כפוף למנכ"ל ולשר. לכן שום דבר לא השתנה באמת. הוא 'עוזר'. מעין עלה תאנה. ובכל זאת, הוא בוודאי אינו מנהל את האירוע: הוא אינו אחראי להערכות מצב, להגשת תוכניות לאישור הדרג המדיני, לניהול ולהנחיית כל הגופים הביצועיים. הכל נשאר בידי אותו ארגון כושל. מה הם חושבים לעצמם שיקרה? נס שיציל אותנו?". כך אומר ל"כלכליסט" גורם בכיר מאוד המעורה בכל ניהול מערך הקורונה ובפרטי פארסת מינוי הפרויקטור.
גורם בכיר אחר במערכת הבריאות שנחשף אף הוא אל מאחורי הקלעים של ניהול המשבר מצד המשרד, תוקף במלים לא פחות קשות את ההתנהלות: "מדובר בבנייה וניהול חובבני של מערכת סופר מורכבת שהחיים של כולנו תלויים בה".
- כך מנהלים משבר? נתניהו מבולבל, אדלשטיין מנותק, גמזו פוליטיקאי
- פרופ' רוני גמזו - פרויקטור בפרופיל נמוך
- הקורונה חתכה חצי מהצריכה הפרטית בישראל
"משימה אחת גדולה"
בסוף השבוע הכריז ראש הממשלה בנימין נתניהו כי "לגמזו יש משימה אחת גדולה – קטיעת שרשרת ההדבקה. לצורך זה יינתנו לו כל הסמכויות, ואני רוצה להדגיש, כל הסמכויות, בשלושה תחומים: בדיקות, חיקורים, בידודים. פרופ' גמזו ינהל את מערך הבדיקות לגילוי הקורונה בכל המעבדות ברחבי המדינה. הוא ינהל את מערך החקירות האפידמיולוגיות כדי לגלות עם מי הנשאים והחולים היו במגע. הוא ינהל את מערך הבידוד של הנשאים והחולים שאותרו כדי לקטוע את שרשרת ההדבקה".
הגורם הבכיר הראשון מציין בהקשר זה כי "העובדה שמדברים על קטיעת השרשראות כמשימה המרכזית היא התקדמות גדולה. עד כה המשרד התעקש שהדבר אינו אפשרי ואינו נחוץ. שנית, למרות שהכל יהיה כפוף לאישור השר יולי אדלשטיין והמנכ"ל חזי לוי, כפי שהובהר, אולי אדלשטיין ולוי, בפועל ועם הזמן יזוזו הצידה בלי רעש. אבל אין ממש ביטחון שכך יהיה".
עד כה התעקשו אדלשטיין ולוי לנהל לבדם את מאבק הקורונה, אלא שבכירים במשרד הבריאות עמם שוחח "כלכליסט" מודים כי מדובר באירוע שגדול על המשרד בכמה מידות ויש להכניס גורמים נוספים, לרבות גופים של מערכת הביטחון. נתניהו הוסיף בסוף השבוע כי "אני רוצה גם להדגיש שלצה"ל יהיה תפקיד חשוב ומרכזי בפעולה המשולבת הזאת, בייחוד בביצוע החיקורים והבידודים". אם אכן צה"ל ייכנס לתמונה, כפי שדוחף לכך שר הביטחון בני גנץ ודחף קודמו נפתלי בנט, ייתכן שניתן יהיה לעצור את ההידרדרות בהתפשטות המגפה. אבל ללא שינוי מבני ומהותי ברמת הניהול שהפגינו הממשלה ומשרד הבריאות, המצב צפוי רק להחמיר הרבה יותר. בסוף השבוע פרסם ה"ניו יורק טיימס" כי קצב ההדבקה של ישראל טיפס למקום השישי בעולם אחרי בחריין, עומאן, פנמה, דרום אפריקה וארה"ב.
מהצד השני ניצב גמזו, אחד השחקנים המתוחכמים ביותר במערכת הבריאות ואחד מהמנוסים שבה. לא היו כמעט סכסוך או אירוע בולטים במערכת הבריאות בארץ שגמזו לא לקח בהם חלק בצורה כזו או אחרת. והוא החליט, בלי שיקבל סמכויות ברורות, לקחת על עצמו את התפקיד.
ייתכן כי האסטרטגיה שלו היא אחרת מזו של מועמדים קודמים שסירבו לקבל את התפקיד, ביניהם פרופ' גבי ברבש: הוא לא רוצה סמכויות – הוא יקח אותן בשטח; כאשר הוא יהיה בקשר עם הקופות ועם מד"א בנושא הבדיקות - הוא ינהל; ברגע שהוא יהיה הציר שמחבר את המשרד עם מערכת הביטחון לגבי החקירות האפידמיולוגיות – הוא ינהל; ואם הוא יעמוד מול השב"כ והמשטרה – הוא יקבע. כלומר נראה שהוא מניח שהימצאותו בשטח תאפשר לו גם להחליט ולהכריע. זו גם הסיבה שהוא הכריז מלכתחילה כי הוא לא צריך סמכויות רשמיות ונראה כי לא יריב על סמכויות עם אדלשטיין ולוי שמוטרד בימים אלו משמירת גבולות הגזרה של תפקידו. במילים פשוטות, גמזו מוכן להיות מיני־פרויקטור ולהסתדר עם מה שיש. זה סיכון גדול, ספק אם מחושב. גמזו מעולם לא הסתיר את רצונו להתמנות בעתיד לשר הבריאות, ובנאומו ביום חמישי אף נקט נימה של פוליטיקאי. הוא לא הסכים להתחייב לדבר: לא על כך שלא יהיה סגר נוסף, לא על מדדים אוביקטיביים שיקבעו מהם צעדי הריחוק החברתי הנדרשים, ולא על יעדים של מספר חולים ונדבקים. הוא הסתפק בלומר ש"כולנו אחראים" ושיחדיו ננצח את הקורונה.
אלא שלמרות שהוא פרויקטור הקורונה, גמזו לא זז לשום מקום מבחינה אישית: הוא ימשיך לנהל את בית החולים איכילוב – וקשה לראות איך אפשר לבצע את שני התפקידים הללו במקביל. ובכל זאת הוא לוקח סיכון גדול: הוא עלול לגלות שלמרות שלא קיבל סמכויות ממשיות בפועל לנהל את המאבק הזה – נתניהו ואדלשטיין יהפכו אותו לאחראי האולטימטיבי לכישלון אם לא יתרחש שינוי של ממש. היום כבר ידוע כי הסיבה האמיתית שהרמטכ"ל לשעבר גדי אייזנקוט והאלוף במיל' רוני נומה ובעיקר פרופ' ברבש לא קיבלו על עצמם את התפקיד טמון בהבנתם כי אין באמת רצון לעשות שינוי, לתקן טעויות ולהאציל סמכויות אל מחוץ למשרד הבריאות.
"ריב הסמכויות לא יכול להימשך"
ביקורת חריפה על התנהלות משרד הבריאות והממשלה נמתחה בחודש האחרון בכמה מכתבים של פרופ' אלי וקסמן, יו"ר צוות הייעוץ למל"ל – הגוף האחראי לניהול הכולל של משבר הקורונה – בשם כ־40 מומחים שמנתחים את המשבר.
בין השאר הסבירו וקסמן וחבריו כי במהלך החודשיים האחרונים, מאז שאדלשטיין קיבל לידיו את משרד הבריאות, "המכלול (הגוף שהיה אמור לנהל את המערכה – א"פ) ומרכז השליטה לא קיבלו כל סמכויות, ועל כן אינם מתפקדים, ולא מונה מנהל יחידת חירום בעל יכולות וניסיון מתאימים. ניהול המאבק בפועל נותר בידי משרד הבריאות וללא שינוי מאז חודש מרץ – ללא עבודת מטה מקצועית ומקיפה המתכללת את כל היבטי המאבק ובוחנת את הצעדים הנדרשים לאור ההתפתחויות, ללא יעדים ומדדים כמותיים, וללא הפעלה ותפקוד יעיל של הגורמים השונים".
בפנייה ישירה לנתניהו קובע וקסמן כי "אין למשרד הבריאות בכלל ולמנכ"ל המשרד בפרט יתרון יחסי בניהול אירוע מורכב זה (להוציא בתחום הטיפול הרפואי בחולים). יש על כן להפקיד את הניהול בידי גוף ייעודי הכפוף ישירות אליך. המשך ריב הסמכויות שליווה את המגפה מראשיתה, אינו יכול להימשך. כל יום דחייה מקצין ומקשה את המצב".
לנוכח ההתעלמות ממסריו, החריף הצוות את הטון והאשים את משרד הבריאות של אדלשטיין "בסיכול הקמת המשל"ט" (מרכז השליטה שפעל בגל הראשון והיה מורכב ממשרד הבריאות אך גם מכל זרועות הביטחון ונוהל בפועל על ידי אותם גופים), כאשר עמדתם של אדלשטיין והמנכ"ל לוי "שאינה מכירה במגבלותיו של המשרד כגוף רגולטורי בעל יכולת אופרטיבית מוגבלת ובכישלונו המקצועי בבניין יכולת קטיעת השרשראות, הינה במידה רבה הסיבה לכישלונו בדיכוי ההתפרצות הנוכחית". הוא הוסיף כי מדינת ישראל נמצאת ב"מצב חירום המאיים על יציבות המשק הישראלי" וגם "מחייב נקיטת צעד מיידי להקמת המשל"ט מחוץ למשרד הבריאות והעברת כלל הסמכויות לדיכוי המגפה אליו".
בשיחה עם "כלכליסט" הבהיר לאחרונה וקסמן כי "אנו גוזרים על עצמנו המשך טיפול כושל בגל הנוכחי, וגלים נוספים בהמשך שיחייבו הטלה חוזרת ונשנית של סגרים בשל חוסר היכולת לדכא התפרצויות מקומיות". המכתבים הדחופים – חלקם נחשפו ב"כלכליסט" – נשלחו בסוף יוני, תחילת יולי והאחרון באמצע יולי וזכו לתגובה הבאה מצד משרד הבריאות: "המשל"ט מעולם לא נסגר, הוא ממשיך לפעול מאירפורט סיטי וכל גוף שמוכן להיכנס מתחת לאלונקה ולסייע – תחת משרד הבריאות – מוזמן".
חולשת נתניהו
הבעיה החמורה היא התנהלותו והתעקשותו של משרד הבריאות לנהל את כל המערכה בעצמו. נתניהו התחיל להבין כנראה שהניהול של משרד הבריאות כושל ואין בידיו את הכלים לטיפול באירוע סדר גודל כזה, אלא שחולשתו הפוליטית והאישית וריבוי החזיתות שבהן הוא מנהל מאבקים גרמו לו לוותר לאדלשטיין שכבר בתגובתו הראשונית למינויו של גמזו הסביר באופן ברור היכן הוא ממקם את הפרויקטור החדש במערכה: "יהיה לנו לעזר".