הפרקליטות הגישה כתב אישום נגד שרגא ברוש בפרשת המס
ברוש, חברה בבעלותו ורו"ח מיכאל בר לבב מואשמים בעבירות מרמה בכוונה להתחמק ממס, בזיוף מסמך בכוונה לקבל באמצעותו דבר בנסיבות מחמירות ובקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות
פרקליטות מיסוי וכלכלה הגישה הבוקר (ד') כתב אישום לבימ"ש השלום בתל אביב, כנגד שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר, וכנגד רואי החשבון מיכאל בר לבב ושארישוב בן ברוך.
ברוש, חברה בבעלותו ורוה"ח בר לבב מואשמים בעבירות מרמה בכוונה להתחמק ממס בגובה 1.55 מיליון שקל, בזיוף מסמך בכוונה לקבל באמצעותו דבר בנסיבות מחמירות וקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות. רוה"ח בן ברוך מואשם בעריכת דו"ח וידיעות לא נכונים ללא הצדק סביר.
- ד״ר רון תומר נבחר לנשיא התאחדות התעשיינים
- שרגא ברוש: "הרגולציה רק גדלה, צריך לחתוך אותה"
- נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש התפטר על רקע כתב האישום הצפוי נגדו
על פי כתב האישום, שרגא ברוש ואחיו יריב ברוש החזיקו במניות החברה א.ל.ע.א השקעות, כל אחד ב-50% ממניות החברה. החברה החזיקה במניות חברת עושרד גז טבעי שהוקמה לשם עיסוק בקניית גז טבעי מאסדת הקידוח תמר ומכירתו ללקוחות. במהלך שנת 2015, מכרה חברת א.ל.ע.א חלק ממניותיה בחברת עושרד. מכירה זו הניבה לחברת א.ל.ע.א רווח הון של 8.6 מיליון שקל.
על פי פקודת מס הכנסה, חברה שחבריה הם בני משפחה ושלושה חודשים מיום היווסדה הוגשה בקשה להכיר בה כחברה משפחתית, יחולו עליה הוראות מיסוי מיוחדות, שעיקרן היותה "שקופה" וחישוב המס יתבצע אצל בעל המניות עצמו. לו הייתה חברת א.ל.ע.א חברת משפחתית הייתה לה הטבת מס בגין רווחי ההון, כיוון שרווח ההון לא היה ממוסה במיסוי דו שלבי, כפי שממוסה חברה שאינה חברה משפחתית - מיסוי רווח ההון בחברה ואחר כך, מיסוי הדיווידנד כשהוא מחולק לבעל המניות, שמבקש למשוך לעצמו את הרווח.
על פי כתב האישום, במועד שאינו ידוע במדויק לאחר חודש יוני 2015, החליטו ברוש ובר לבב, רואה החשבון של החברה, לרמות את פקיד השומה על ידי יצירת מצג כוזב לפיו הוגשה בקשה להכיר בחברה כחברה משפחתית במועד. לצורך כך, זייפו השניים, בצוותא, שלושה מסמכים שתכליתם הייתה להציג מצג לפיו הוגשה הבקשה בתוך 3 החודשים ממועד היווסדה של החברה. השניים הגישו מסמכים לפקיד השומה אשר כוללים את המסמכים המזויפים.
על פי האישום, ברוש ורוה"ח בר לבב פנו מספר פעמים לפקיד השומה וביקשו להכיר בחברה כמשפחתית על בסיס המסמכים המזויפים. בינואר 2017, נטען, הגישו ברוש ובר לבב לרשות המיסים, דו"ח שנתי על הכנסות החברה לשנת 2015, בחתימת ברוש, אליו צורף דו"ח כספי מבוקר על ידי רוה"ח בר לבב. בדו"ח נכתב כי החברה נרשמה כחברה משפחתית. עקב הפניות וההצהרות ותוכנן הכוזב, סווגה החברה כמשפחתית. המס אותו היו צריכים לשלם החברה ובעלי מניותיה הוא בגובה 4.3 מיליון שקל. בעוד המס המופחת ששולם, עקב המרמה, היה רק 2.7 מיליון שקל. לפיכך, הטענה היא כי הנאשמים השתמטו מתשלום מס בגובה 1.55 מיליון שקל.
בנוסף מואשם רואה החשבון שארישוב בן ברוך, אשר שימש כרואה החשבון של שרגא ברוש והגיש את דוחותיו האישיים למס הכנסה. בן ברוך מואשם בעבירה של דו"ח וידיעות לא נכונים ללא הצדק סביר. על פי האישום, בדצמבר 2016 הגיש ברוש דוח על הכנסות ליחיד על שנת 2015 ובדוח זה הופיע מצג לפיו החברה הינה חברה משפחתית. לטענת הפרקליטות, דוח זה הינו כוזב הואיל ובמועד הגשתו החברה לא נרשמה כחברה משפחתית וברוש, בר לבב ובן ברוך ידעו על כך. בן ברוך ערך את הדו"ח והגישו על בסיס שיחה עם בר לבב אשר הדריך אותו כיצד לפעול ובה נאמר לו כי נושא ההכרה בחברה כמשפחתית, בטיפול.
בתיק מטפלים עוה"ד נעם עוזיאל ורינת ברנדל מפרקליטות מיסוי וכלכלה. החקירה בוצעה על ידי פקיד שומה חקירות תל אביב ברשות המסים. ברוש והחשודים האחרים נעצרו לראשונה לחקירה ביוני 2018 ושוחררו בתנאים מגבילים. בספטמבר האחרון הם זומנו לשימוע בטרם כתב אישום.
ברשות המסים עלו על הסיפור בזכות סיבה לכאורה טכנית, אך כזו שסיפקה רמז מפליל. הטופס אותו היה אמור למלא ברוש - טופס פתיחת תאגיד במס הכנסה - מתעדכן אחת לתקופה. אלא שהטופס אותו הציג ברוש היה למעשה עדכני ליוני 2015, בעוד שבפועל אם טענתו של ברוש נכונה והוא הוגש באוקטובר 2014, הרי שהדבר אינו אפשרי משום שאותו טופס לא היה קיים עדיין בתקופה בה ברוש הגיש אותו לרשות המסים (אז היה קיים טופס פחות עדכני). זיהוי הטופס ה"עדכני מדי" הביא את רשות המסים לפתוח בחקירה, שהובילה כעת לכתב אישום.
בעקבות הזימון לשימוע החליט ברוש להתפטר מתפקידו, זאת אחרי שש שנים רצופות שלו בתפקיד, מאז שגבר בבחירות ב-2015 על צביקה אורן. מדובר בסיבוב שני של ברוש כנשיא התאחדות התעשיינים, לאחר שכיהן כנשיא בין 2005 ל-2012. מדובר באחד התפקידים בעלי פוטנציאל הכוח הגדולים במשק, שכן ההתאחדות מייצגת את כל המעסיקים מול הממשלה וההסתדרות במסגרת נשיאות ארגוני המעסיקים.
מלבד תפקידו הציבורי ברוש הוא תעשיין ובבעלותו שני מפעלים – מפעל הטקסטיל איילת ברקן המייצר סיבים סינתטיים לשטיחים באזור התעשייה ברקן ומפעל סלינה בנצרת עלית המייצר אריזות פלסטיק גמישות לתעשייה ולחקלאות.
באגרת שהפיץ ברוש כמה ימים לאחר זימונו לשימוע בקרב התעשיינים הוא כתב כי "בעקבות החלטה שהתקבלה לפני מספר ימים לשקול העמדתי לדין בכפוף לשימוע, ליבי אינו מאפשר לי להמשיך בתפקידי. כאדם נורמטיבי הסוגייה נחתה עלי כרעם ביום בהיר ואני מבקש לברר אותה, אבל את זה אעשה כאיש פרטי ולא כאישיות ציבורית, ולכן אני מבקש לסיים את תפקידי. באסיפה השנתית הקרובה שתתקיים בסוף השנה ייבחר הנשיא החדש. איני מוכן שהבית הזה יושפע ולו במעט מענייני האישיים".
בבחירות שנערכו בינואר נבחר רון תומר כמחליפו של ברוש כנשיא התאחדות התעשיינים.
עו"ד איריס ניב סבאג ממשרד שינמן-נגב-ניב המייצגת את שרגא ברוש מסרה בתגובה: "שרגא ברוש פעל בתום לב וישנן טענות משפטיות ועובדתיות מהותיות התומכות בכך. טענותיו אלה יובאו בפני בית המשפט והן יובילו למסקנה כי פעל כחוק ולא עבר כל עבירה. שרגא ברוש יוכיח את חפותו בבית המשפט". עו"ד סבאג ייצגה בתיק גם את אחיו של ברוש, יריב ברוש, שהוחלט לאחר השימוע שלא להגיש נגדו כתב אישום.
עו"ד פרופ' קנת מן, המייצג את שארישוב בן ברוך מסר בתגובה: "מר בן ברוך פעל באופן תקין, תוך מילוי חובותיו כרואה חשבון, ועמדתו מקובלת על רואי חשבון בכירים שבדקו את הנושא. אין הצדקה להגשת כתב אישום נגדו".