המשקיעים של דלק בונים על חילוץ בזכות עסקת שברון
חברת האנרגיה השנייה בגודלה בעולם רכשה את נובל אנרג'י תמורת 5 מיליארד דולר ותהפוך לשותפה במאגרי תמר ולווייתן; בפעם הראשונה נכנסת לישראל חברה בינלאומית ענקית שפועלת גם במפרץ הפרסי; במשרד האנרגיה מקווים שהיכולות הפיננסיות וההנדסיות של שברון יעירו מחדש את חיפושי הגז; מבחינת דלק, השותפה החדשה עשויה להקל עליה למחזר את חוב העתק שלה; מנגד, תשובה יצטרך לפעול תחת חברה בינלאומית דומיננטית ורבת עוצמה, שהעסקה שעשה איתה לפני פחות משנה כמעט חיסלה את שליטתו בקבוצת דלק
נובל אנרג'י, שפועלת מיוסטון טקסס במקומות שונים בעולם, הגיעה לישראל לפני כ־20 שנה והייתה אחראית עם דלק קידוחים למציאת כל מאגרי הגז שיש מול חופי ישראל: ים תטיס בעבר, ותמר ולוויתן בהווה. לחברה אחזקות שונות במאגרי הגז והיא שותפה של דלק קידוחים גם במאגר אפרודיטה הקפריסאי.
- נובל השלימה את שדרוג מערכת ההולכה למצרים, ורשות הגז אישרה להגדיל את הייצוא למדינה
- למרות עתירת דלק קידוחים ונובל אנרג'י: שטייניץ פרסם מכרז לרישיון שהופקע
- בג"ץ סירב להוציא לנובל ודלק קידוחים צו מניעה נגד שר האנרגיה שטייניץ
בדומה לשאר סקטור האנרגיה, נובל אנרג'י סבלה בשנה האחרונה מנפילות חזקות, ומתחילת השנה שווי המניה שלה נחתך בקרוב ל־60%. כניסתה של שברון לישראל תסמל עידן חדש בשוק עם נוכחות של אחת מחברות האנרגיה הגדולות בעולם, זאת לאחר שנים רבות בהם שרי האנרגיה לדורותיהם ניסו, ללא הצלחה, להביא שחקני ענק לשוק המקומי. שר האנרגיה יובל שטייניץ הזדרז לברך אתמול על כניסתה של שברון למשק האנרגיה הישראלי. לדבריו, "רכישת נובל אנרג'י על ידי ענקית האנרגיה האמריקאית שברון מהווה הבעת אמון אדירה במשק האנרגיה הישראלי, ובהמשך הפיתוח והייצוא של גז טבעי ממדינת ישראל".
עם השלמת הרכישה המיועדת, מפת השחקנים במזרח התיכון תשתנתה מקצה לקצה כאשר בצד הישראלי שברון תהפוך לשותפה רשמית של דלק קידוחים במאגרי תמר (25%) ולוויתן (40%). במקביל, דלק קידוחים ונובל שותפות בקפריסין באחד ממאגרי הגז הבודדים שנמצאו שם, יחד עם ענקית האנרגיה SHELL. המציאות הזו מקבעת במזרח התיכון שתי חברות ענק שישתפו פעולה בפיתוח מאגרים קיימים ועתידיים.
העסקה לרכישת נובל היא העסקה המשמעותית הראשונה בענף הנפט והגז מאז הביאו המתיחות הגיאו־פוליטית ומגפת הקורונה הגלובלית לצניחת מחירי הנפט השנה. הרכישה צפויה להביא לגל של עסקאות בענף האנרגיה, זאת כאשר ענקיות עם כיסים עמוקים כמו שברון ואקסון־מוביל יובילו גל של מיזוגים בתעשיית הפצלים האמריקאית שחברות רבות בה שקעו בחובות ברקע ירידות המחירים החדות. כך לפי דיווח "פייננשל טיימס". כבר עתה שברון היא אחת מיצרניות הגז הטבעי הגדולות בעולם. ההסכם החדש מרחיב באופן משמעותי את הפוזיציה שלה במזרח התיכון, ברקע המרוץ שמקיימות מספר מדינות לפתח את מאגרי הגז העצומים של האזור למטרות יצוא.
הגדולות ברחו מישראל
עד כמה שברון תהיה מחויבת לשוק הישראלי? רמז לכך ניתן אתמול בשיחת משקיעים, בה אמרו ראשי שברון כי נובל אנרג'י היא שחקן פעיל ומוכח באמצעות תמר ולוויתן שמוכרים גז לישראל ירדן ומצרים, פעולה שיצרה עבורם הכנסות מובטחות לעשרות שנים. העסקה כוללת לא רק את נכסי נובל בישראל אלא גם את האחזקות על צנרת הגז שמייצאת למצרים. יו"ר ומנכ"ל החברה מייק וירת' הוסיף שהאזור שבין מצרים ללבנון רווי בגז ונפט. לדבריו "הדרישה לגז טבעי באזור ממשיכה לגדול. הגז הטבעי מחליף פחם והדרישה הזו תתמוך בפיתוחים נוספים בעתיד".
העסקה תפסה את שוק האנרגיה המקומי בהפתעה, ומכמה סיבות. ראשית, עד היום חברות בינלאומיות, בוודאי כאלו הפועלות במפרץ הפרסי, הדירו רגליהן מישראל, בעיקר ממניעים פוליטיים. שברון פעילה בארצות רבות בעולם, כולל במפרץ הפרסי, וכניסתה לישראל בדלת הראשית אינה מובנת מאליו.
שנית, מצבה של נובל אנרג'י היה קשה עוד טרם הרכישה, ולמעשה הייתה הזדמנות לרכוש אותה הרבה קודם. בשברון מתגאים בכך שכ־75% מנכסי נובל בארה"ב ובישראל הם בשלב פיתוח, אבל עובדתית השלמת המהלך רק עכשיו.
מה גרם לרכישה להבשיל דווקא עכשיו? את הסיבה העיקרית לכך אפשר לסכם במילה אחת: קורונה. הנגיף שמוטט את עולם האנרגיה ושינה תפיסות מקובלות לגבי יצוא, סחר ימי, תעופה ותחבורה זיעזע את מחירי הנפט בעולם, והדרישה לתוצריו צנחה. וכך, החלום להביא לארץ חברה גדולה התגשם לגמרי במקרה.
כיסים עמוקים לחיפושים חדשים
לפי שברון, יעד הסגירה לעסקה הוא בעוד כ־5 חודשים. במצגת המשקיעים שפורסמה אתמול היא מגדירה את העסקה כ"ניצול הזדמנות עם סיכון נמוך". שברון היא אחת מהחברות הגדולות בעולם, והנחיתה שלה בישראל מסמלת הזדמנות ענקית למשק ולחברות הפועלות בישראל. ברמה הלאומית, כניסה של חברה כה גדולה עשויה לסמן את הדרך גם לחברות אחרות. לטענת משרד האנרגיה, מול חופי ישראל שוכנים מאגרי גז רבים וחברה עם "כיסים עמוקים" יכולה לנצל את היכולות הפיננסיות וההנדסיות שלה כדי לחפש ולמצוא נכסי גז חדשים.
בשני סבבי המכרזים האחרונים חולקו יותר מ־10 רישיונות חדשים, כך ששברון יכולה לנצל את היכולות שלה כדי להגדיל את נכסי הגז והנפט של ישראל. לא בכדי הזכירו אתמול במשרד האנרגיה שהם מקדמים בחקיקה כבר בשבועות הקרובים מהלך של הקמת צנרת הולכת גז ליוון, וגם במקביל תפיסת בעלות על יכולת ההולכה למדינות שכנות עם הקמת מתקן הנזלת גז ימי. לתפיסתם, שברון היא שחקן אידיאלי למהלך, וגם אם מחירי האנרגיה הנוכחיים נמוכים מדי, בראייה של 5 עד 10 שנים זו הזדמנות מצוינת להעביר את המשק שנות אור קדימה ולהגדיל את הכנסות המדינה מסקטור הגז במכפלות רבות.
השפעה חיובית נוספת של העסקה היא התרומה לקופה הציבורית. לפי נתוני האוצר, עד היום סקטור הגז הכניס כ־12.5 מיליארד שקל לקופת המדינה, רובו ממאגר תמר ועם תשלום מיסים חלקי (רק תמלוג ומס חברות, ללא מס ששינסקי). השנה, מאגר תמר ישלם לראשונה מס ששינסקי, ומאגר לווייתן החל לייצא גז למצרים וירדן. במשרדי האוצר והאנרגיה טוענים שסביב שנת 2026 רמת המס תגיע למקסימום ותהיה כמיליארד שקל לחודש. כניסה של שחקן בינלאומי תאפשר לייצא יותר גז לחו"ל ולהכניס יותר כסף לקופה הציבורית, בוודאי לנוכח העובדה שהמשלה אישרה בתחילת השבוע את הקמת צנרת הייצוא החדשה ליוון. על רקע התגברות ייצור החשמל המקומי ממתקנים סולאריים מתגבשת המחשבה שייתכן שישראל לא תצטרך כל כך הרבה גז, ואפשר לייצא עוד גז לחו"ל.
הכניסה של שברון מהווה בשורה טובה לשותפות הישראליות, ובראשון דלק קידוחים, רציו וישראמקו. מניות סקטור האנרגיה זיקנו אתמול לאחר פרסום העסקה. עבור דלק קידוחים התזמון לא היה יכול להיות יותר מוצלח: בשבועות הקרובים דלק קידוחים אמורה להשלים מיחזור חוב של כ־2.2 מיליארד דולר, וכניסה של שותף בסדר גודל כזה צפויה לסלול את הדרך. עם השלמת המהלך, דלק קידוחים תוכל להעביר את הדיבידנד בהיקף של 250 מיליון שקל לכל שנה (2020–2021) לקבוצת דלק, ולהוציא אותה מסכנה של פשיטת רגל.
ערן יונגר ממיטב דש אמר אתמול כי המשמעות של העסקה היא "יותר הצהרתית מאשר אופרטיבית מהכיוון של דלק. יכול להיות מצב שהעסקה תעזור לדלק קידוחים בסבב הגיוס בחו"ל לגייס עד 2.5 מיליארד דולר למחזור חוב לוויתן".
מנגד, אלה פריד, אנליסטית בכירה בלאומי שוקי הון, טוענת כי הרכישה של נובל על ידי שברון עלולה להביא ליציאתה מהמאגרים הישראליים תמר ולווייתן. לדבריה, "קיים סיכוי מסוים שבמקרה של הצלחת הרכישה, שברון תשאיר את הפעילות של נובל בישראל, אך מרבית הסיכויים שהפעילות תימכר. במקרה כזה, יהיה קשה מאוד למצוא החלפה ראויה מבחינת היכולות והעמידות במצבים גיאו־פוליטיים מורכבים".
בשברון טוענים כי מכירת הנכסים אינה עומדת על הפרק.