הפתרון ללחצי האינפלציה – שוק הנדל"ן
איך להגן על הכסף מאינפלציה גואה, ולא לפספס הזדמנויות להשקעות נכונות יותר
מוגש מטעם DUN'S 100
החזאים בשוק ההון צופים עלייה באינפלציה בישראל בטווח הבינוני, וזאת למרות משבר הקורונה שצפוי להביא להתכווצות בכל הכלכלות המובילות בעולם בחודשים הקרובים. ציפיות האינפלציה של בנק ישראל בטווח הבינוני עלו, ולהערכת שוק ההון העלייה תימשך גם מעבר לכך.
גורם נוסף שדוחף לכיוון עלייה באינפלציה היא הזרמת ההון המסיבית של בנקים מרכזיים בעולם לשווקים שלהם בניסיון להציל את הכלכלות המקומיות ממיתון – ולשם כך הם מדפיסים מיליארדי דולרים וזורקים אותם לשווקים. התוצאה – גירעונות ענק של ממשלות, ריביות נמוכות ואף אפסיות, וכמובן – אינפלציה.
אם התחזיות יתממשו, עלייה באינפלציה צפויה לפגוע בציבור ובעיקר בחשבון הבנק שלהם. אינפלציה מובילה לשחיקה בערך הכסף, ואם להתמקד ברוכשי הדירות – זה עלול לשחוק את ההון העצמי שיש ברשותם ולייקר באופן משמעותי את המשכנתאות. במילים אחרות, אם האינפלציה תרים ראש, התנאים בשוק הדיור יורעו עבור הרוכשים.
אופציה נוספת להיחשף לשוק הנדל"ן היא השקעה בחברות הנדל"ן בבורסה בתל אביב. המספרים לאורך השנים מעידים כי השקעה בשוק ההון לטווח ארוך עשויה להביא לתשואה גבוהה אם מנהלים טוב את התיק. אפילו במשבר הקורונה הנוכחי, בתחילה המדדים בבורסות צנחו בכל הסקטורים, אבל הבורסה וחברות הנדל"ן בפרט תיקנו את המגמה, מחקו לגמרי את הירידות ואף סיכמו כמה חודשים עם עלייה יפה במדדים. יחד עם זאת, חשוב לזכור שפעילות בשוק ההון מצריכה הרבה ידע ומעקב ולא כולם מסוגלים לזה. בנוסף, שוק ההון תנודתי וכל בשורה רעה יכול להפיל אותו.
רכישת דירה להשקעה בישראל היא גם אמצעי לשמור את ערך הכסף. שוק הנדל"ן המקומי נחשב להשקעה יציבה ובשנים האחרונות אנו עדים בעיקר לעליות מחירים גם בתקופות מאתגרות. גם אחרי המשבר הפיננסי העולמי ב- 2008, בתקופת המחאה החברתית ובתקופות של עצירת מכירות כמו ההכרזה על מע"מ אפס או הפעלת תוכנית מחיר למשתכן המחירים בישראל המשיכו לעלות. מי שרוכש דירה להשקעה שומר על ערכה ולרוב נהנה גם מתשואה קבועה. כיום חלק מהסכמי השכירות מוצמדים למדד או שיש באפשרותו של בעל הדירה לעדכן כלפי מעלה את מחירי השכירות בכל נקודת יציאה מהחוזה כך שגם במקרה של אינפלציה דוהרת ערך הכסף נשמר.
ואולם, בשנים האחרונות, וביתר שאת לאחר משבר הקורונה, רבים מהרוכשים מעדיפים "לשבת על הגדר" ולחכות שהעניינים יירגעו והוודאות תגדל לפני שהם קונים את הדירה שרצו או מבצעים השקעה בבורסה. אך בפועל ייתכן שהם דווקא מסכנים את עתידם הכלכלי בכך שהם ממתינים. הם מסתכנים שערך הכסף יישחק אף יותר וזה יפגע ביכולתם להגיע לדירה.
נכון שהקורונה טלטלה את כל המשק ופגעה קשות בכוח הקנייה של הציבור. יש אלפי מפוטרים, אלפי עובדים שנמצאים בחל"ת כבר כמה חודשים, עסקים שהוקפאו או נסגרו לגמרי, פשיטות רגל וחדלות פירעון. ואולם, כפי שהדגמנו לעיל, המתנה "על הגדר" עלולה להיות ספקולטיבית יותר, ומי שיחשוש לרכוש דירה או להשקיע בנדל"ן בשוק ההון מטעמים אלה ויעדיף לשמור על הכסף, יפסיד הזדמנויות להשקעות נכונות יותר. יתרה מזאת, חוסר היציבות התעסוקתית והקשיים הכלכליים מנתבים חלק גדול מהאנשים מרכישת דירה להשכרה, וזה יקפיץ את הביקושים להשכרה, בעיקר במרכז הארץ, כי שם מרוכזת מסה של תעסוקה. המצב הזה ידחוף את שוק השכירות כלפי מעלה, ומכיוון שהמחירים בתל אביב גבוהים ולא מתאימים לכיס של כולם, זה יביא לפריחה של שוק ההשכרה גם בערים הפריפריאליות לתל אביב.
מאת יהודה גורסד, מנכ"ל חברת וויי בוקס