דעה
7 הצעות: כך נמטיר מיליארדים על מי שבאמת צריך
לא קל להוציא 6 מיליארד שקל, אז אסתפק פה בהצעות ל"בזבוז" של קצת יותר מ-2 מיליארד: הסכם עם העובדות הסוציאליות, תוספות לנכים ולמאבק באלימות במשפחה ורכישת טאבלטים לילדים שלא יכולים להשתתף בלמידה מרחוק. גם זה מגדיל את הצריכה. לידיעת הקורא בנימין נתניהו
לא קל להוציא 6 מיליארד שקל. כלומר, לא קל אם אתה מתכוון להשתמש בכסף בתבונה, ולא להשליך אותו מההליקופטרים כמו במאי "בית הנייר" וראש ממשלת ישראל. הכל כבר נאמר על הציניות הזולה של נתניהו, שמחלק כסף למי שלא צריך ולא נפגע, במקום לתת אותו למי שצריך. כל כך הרבה אנשים כבר ביטאו את עלבונם. לכן הרשימה הזאת תמנה הצעות מאוד מעשיות ומיידיות להעברת הכסף לאנשים שבאמת צריכים.
ההצעות שלהלן הן רק מתחומי הרווחה והחינוך, בהם הכותב מבין. אפשר להסכים מראש ש-3 מיליארד ילכו לעצמאים שנפגעו, בעיקר לעסקים קטנים ובינוניים ובעיקר בתחומי התיירות, הפנאי, הבידור הנופש והאירועים. כמובן שכל ההצעות שלי יתרמו להגדלת הצריכה הרבה יותר מחלוקת כסף לעשירונים העליונים, אצלם יגדלו רק החסכונות.
1
בזמן שנתניהו מחלק מתנות, אין מי שיטפל במצוקות הכי קשות של השכבות החלשות. שביתת העובדות הסוציאליות נמשכת כבר שבועיים ולממשלה לא אכפת. לעניים חדשים, קורבנות אלימות ואנשים שחזרו להתמכרות אין כתובת. סביר שב-200 מיליון שקל אפשר להחזיר אותן לעבודה. אבל אם יש כל כך הרבה כסף אפשר להיות נדיבים ולסגור על 300 מיליון.
2
האוצר ומשרד העבודה והרווחה מתווכחים על היקף הפעימה השלישית והרביעית של קצבאות הנכים. האוצר רוצה לתת 1.75 מיליון כפי שקובע החוק. שר העבודה והרווחה איציק שמולי רוצה עוד 300 מיליון. שמולי מבקש את הכסף לאנשים חלשים באמת: קשישים נכים, ילדים נכים ונכים שתלויים בעזרת אדם אחר. ב-5% מהסכום שהנדיב מבלפור מפזר אפשר לסיים את הוויכוח ולהיענות לשמולי.
3
עד אמצע השבוע לא הועברה אגורה מ-200 מיליון השקלים שהובטחו להכשרות מקצועיות. גם מהתקציב המקורי של השנה, שעומד על 66 מיליון, הועברו 12 בלבד. בחצי מיליארד אפשר יהיה לממן הכשרות ל-30 אלף איש, כולל הכשרות יקרות להנדסאות. אפשר יהיה אפילו לוותר על הקנס של 30% מדמי האבטלה שמוטל על מי שיוצא להכשרה.
4
ראש הממשלה התגאה שדאג לתקציב לתוכנית החומש למאבק באלימות במשפחה ב-2019, אבל אין כסף להרחבתה השנה. התוכנית זקוקה לתקצוב נוסף של 50 מיליון שקל נוספים כל שנה, אבל בגלל שבשנים קודמות הגיע רק חלק מהכסף ובגלל שהקורונה יוצרת גל חדש של אלימות יש כעת צורך ב-100 מיליון.
5
הממשלה הבטיח לעמותות במצוקה סיוע ששל 200 מיליון, אבל נתנה בפועל 3 מיליון. מדובר באותן עמותות שהממשלה הפריטה להן את הטיפול בחלשים ועכשיו מתקשות לעשות את זה. על פי נתוני ארגון הגג של המגזר השלישי, מנהיגות אזרחית, יש עדיין מאה אלך עובדים בחל"ת. תוכנית סיוע אמיתית לעמותות, שבה גם יוקצו 400 מיליון שקל וגם יעבירו את הכסף, יכולה להחזיר רבים מהם לעבודה.
6
ל-40% מהתלמידים בישראל אין גישה סבירה ללמידה מרחוק, בעיקר בגלל מחסור במכשיר מתאים או בחיבור לרשת. צמצום הפער הדיגיטלי הוא מטרה חשובה, שגם תקטין את הפערים החברתיים בעתיד. בחצי מיליארד שקל אפשר, נניח, לדאוג למאה אלף טאבלטים, בעיקר במגזר הערבי, למאה אלף טלפונים כשרים, בעיקר למגזר החרדי, לפריסה של אינטרנט במקומות שאין, כמו למשל בישובים הבלתי מוכרים בנגב - ואולי אפילו ישאר קצת לתשלום דמי מנוי לרשת למי שלא יכול להרשות לעצמו אפילו את זה.
7
יש בישראל 56 אלף משקי בית שמקבלים קצבאות הבטחה מגוחכות שלא מספיקות אפילו לקיום בכבוד. סכום הקצבה לזוג עם שני ילדים הוא פחות מ-3,000 שקל. המטרה של הקצבאות הזעומות היא לעודד עבודה, אבל עכשיו ממילא אין אפשרות לצאת לעבוד. במקום לחלק מתנות לעשירים ב-300 מיליון אפשר לתת להם עוד 20% ל-10 החודשים עד יוני 2021.