$
בארץ

ה-OECD: ישראל היא השנייה בעלייה באבטלה מבין המדינות המפותחות

לפי דו"ח ארגון המדינות המפותחות, בסוף אפריל נרשם זינוק של 708% במספר המובטלים בישראל. רק בארה"ב נרשמה עלייה חדה יותר - 850%. עוד בצמרת המפוקפקת - אירלנד ונורבגיה

שחר אילן 13:0607.07.20

ישראל היא המדינה השנייה בשיעור העלייה במספר המובטלים שלה במשבר הקורונה בין המדינות המפותחות - עם 708% שנרשמו עד סוף אפריל. ארצות הברית הראשונה, עם 40 מיליון מובטלים וגידול של 850%. אחריהן אירלנד ונורבגיה - שתיהן עם עלייה של יותר מ-400%. כך עולה מדו"ח מבט לתעסוקה 2020 של ה-OECD המתפרסם היום (ג') וכולל פרק על משבר הקורונה.

 

 

 

ה-OECD צופה שהאבטלה בישראל ב-2020 תעלה במקרה של גל שני מ-3.8% ב-2019 ל-8.0% ב-2020. ב-2021 הוא צופה עלייה נוספת באבטלה ל-8.8%. עם זאת, נראה שהתחזית לא מעודכנת ולא הביאה בחשבון גל שני מוקדם כל כך. מדובר בשיעורי אבטלה ממוצעים לכל השנה. שיעור האבטלה בישראל עומד זה החודש הרביעי על יותר מ-20% ולכן קשה להאמין שאחוז האבטלה השנתי בישראל יהיה נמוך מ-10% וסביר שיהיה גבוה יותר.

 

שירות התעסוקה בחולון שירות התעסוקה בחולון צילום: באדיבות שירות התעסוקה

 

 

הדור האבוד הבא בדרך - 850 אלף ישראלים עדיין מובטלים

 

ספק אם מישהו האמין בתחילת משבר הקורונה שבחודש יולי עוד תשרור בישראל מגה־אבטלה של 21%, עם 850 אלף מובטלים. ישראל מצויה בסיוט תעסוקתי מתמשך שעשוי רק להחריף מסגירתו המחודשת של המשק. בתחילת המשבר עוד היתה תקווה שבספטמבר שיעור האבטלה יתייצב על 8%‑10%, כרגע יהיה אופטימי לקוות לזה לפני קיץ 2021.

 

המחדל של הממשלה כפול. מצד אחד המשק נפתח כאילו הקורונה כבר מאחורינו ואין צורך באכיפה. מאות אלפי מובטלים לא רואים משרה בקצה המנהרה בגלל גישת הסמוך הזו. מצד שני, נעשה כל כך מעט כדי להחזיר את העובדים. כשהאוצר כבר חילק מענק לעידוד תעסוקה, הוא ניתן כפיצוי למעסיקים גדולים, עם קשר רופף להשבת עובדים.

 

דיווח יומי

 

 

 

 

שורת גורמים אמרו מתחילת המשבר שעדיף היה לשלם למעסיקים כדי להחזיק את העובדים אצלם מאשר לעודד אותם להוציא לחל"ת. בשני המקרים ההעסקה נמשכת, אך במצב שבו המעסיק משלם את השכר הקשר משמעותי יותר. מחקרים מראים שבמדינות שבהן נשמרת רציפות ההעסקה במשברים מפוטרים פחות אנשים. במונחי ישראל זה יכול להיות הבדל של עשרות אלפי משרות.

 

בתוך חודש מתחילת המשבר כבר הוצאו כ־900 אלף עובדים לחל"ת - ולא נותר טעם לבכות על חל"ת שנשפך. מאז עלו שורת הצעות למודלים למימון דמי אבטלה חלקיים למובטלים שיחזרו לעבוד במשרה חלקית. גם זה לא קורה.

 

ממוצע שבועי

 

 

 

 

 

יותר מ־400 אלף מהמובטלים הם צעירים עד גיל 34. שירות התעסוקה מזהיר מתחילת המשבר שאבטלה ממושכת של צעירים משכבות חלשות עלולה לגרום להם להיפלט משוק העבודה לשנים ארוכות ולחבל אנושות בעתידם. יש דרכים למנוע את זה, או לפחות להקטין את התופעה.

 

למשל לממן העסקה של צעירים חסרי ניסיון בהתמחויות, כפי שהציעה סמנכ"לית שירות התעסוקה לשעבר ומנכ"לית עמותת בעצמי נירה צימלס. זה בדיוק סוג הרעיונות היצירתיים הנדרשים במצב החריג כל כך שבו ישראל נמצאת - ואלה בדיוק סוג הרעיונות שהממשלה מסרבת לקדם. אם היא לא תתעשת מהר מאוד, דור שלם עלול ללכת לאיבוד.

 

מצב שבו כבר כמה חודשים אחד מכל חמישה אנשים אינו עובד אמור לגרום לזעזוע חברתי עמוק. אבל הזעזוע בינתיים מתחת לפני השטח ואין דיון ציבורי על צונאמי העוני החדש. סיבה מרכזית לכך היא שהמובטלים מגיעים בעיקר מהשכבות החלשות ביותר בחברה: הרבה חרדים שהפוליטיקאים שלהם ממילא לא מעודדים אותם לצאת לעבוד; הרבה ערבים שהפוליטיקאים שלהם מאוד לא אהודים בדעת הקהל היהודית; והרבה עולים. אם תתחיל מחאה חברתית, זה יהיה כשהאבטלה תגיע בענק למעמד הבינוני. ואולי אחרי שלוש מערכות בחירות הציבור הישראלי כל כך מוכה ולא מצפה לכלום מהפוליטיקאים שלו.

 

פער בין מקרים חדשים למקרים שחזרו לשוק העבודה

 

 

x