$
בארץ

ממשלת האלתורים עוד לא מצאה תוכנית לעסקים בסיכון

ראש הממשלה ושר האוצר מגדילים מענקים לעצמאים ואת הזכאות לדמי אבטלה. ועדיין, החלטות הממשלה מאולתרות, זמן הביצוע ממושך, מיליארדי שקלים למעסיקים שלא פיטרו עובדים ולמלונאים - תקועים, ואין תוכניות לענפים שפתיחתם נדחית. דרושה: תוכנית לטווח רחוק

עמרי מילמן 06:5830.06.20

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר ישראל כץ הודיעו אמש כי הם יצאו לסבב מענקים נוסף לעצמאים שנפגעו ממשבר הקורונה, יום אחרי שהודיעו על הארכת תקופת הזכאות לקבלת דמי אבטלה עד אמצע אוגוסט. בכך מודים נתניהו וכץ שהנעת המשק מחדש מקרטעת, כששיעור האבטלה עומד על 21%-17%.

 

בעורפו של המשק השברירי מנשפת העלייה בתחלואה שהחזירה אתמול לראשונה מזה חודשיים מגבלות על התקהלויות. גם אם החלטותיהם האחרונות של ראש הממשלה ושר האוצר נכונות, דרך קבלתן מעוררת בקורת ורחוקה מלפזר את אי הוודאות במשק.

 

 

 

חורים נוספים בזכאות לדמי אבטלה

 

דוגמא למסכת האלתורים שמרכיבים את מדיניות הממשלה בולטת בהחלטה להאריך את תקופת דמי האבטלה עד אמצע אוגוסט. אחרי שהתברר שההחלטה תכלול את כלל מחוסרי העבודה שהיו מובטלים במרץ או הצטרפו למעגל דורשי העבודה בחודש זה, התברר גם שלא נדונה האפשרות להמשיך את מתן כפל הקצבאות, כלומר: חלוקת דמי אבטלה לצד קצבה אחרת שמשולמת על ידי הביטוח הלאומי, כמו במקרים של נכים, אימהות חד הוריות ועוד.

שר האוצר ישראל כץ וראש הממשלה בנימין נתניהו שר האוצר ישראל כץ וראש הממשלה בנימין נתניהו צילום: יאיר שגיא, אלכס קולומויסקי

 

גם אם מספרם של מקבלי הקצבאות הכפולות קטן, הסוגיה נפתרה לראשונה רק לפני שבועיים. עכשיו קבוצת הזכאים הזו מוצאת עצמה שוב בחוסר ודאות, כאשר מדובר בשכבות החלשות ביותר שהן גם הנפגעות הקשות מהמשבר הכלכלי. נתמכים אלה מוצאים עצמם בימים האחרונים במתח - מחכים לדעת האם יוכלו לסגור את החודש הבא או לא.

 

המענקים לעצמאים לא מתחדשים

 

הממשלה החליטה להעניק מענקים לעצמאים וחברות בהיקף של 9 מיליארד שקלים ב־3 פעימות. עד כה חולקה כמחצית מהסכום כאשר 3.3 מיליארד שקל הועברו לעצמאים ועוד 1.35 מיליארד שקל לחברות.

אמש הודיעו ראש הממשלה ושר האוצר ששני מיליארד שקל נוספים יחולקו לעצמאים במסגרת פעימה רביעית, לאחר שעל פי הערכות המענקים לעצמאים בפעימות הקודמות הגיעו למיצוי. בפעימה החדשה יצטרכו מבקשי המענק להוכיח ירידה של 60% במחזור. גם אם פעימה זו תמומש במלואה עדיין ייוותרו בקופה כשני מיליארד שקל וחצי מהסכום הכולל, בין היתר משום שהמענקים בסבבים הקודמים היו נמוכים מאד.

 

לא נקבע מנגנון לחלוקת פיצוי לעסקים

 

אחרי שאושרה ההחלטה השנויה במחלוקת על מתן מענקי עידוד למעסיקים שישיבו עובדים מחל"ת, מבלי שהוכיחו פגיעה בזמן המשבר ומבלי שנדרשו לעמוד במכסת החזרה מסויימת, נשמעה ביקורת על כך שעסקים שנפגעו אבל התאמצו לא לפטר עובדים - הופקרו.

 

שר הכלכלה עמיר פרץ. מענקי עידוד לעסקים שנמנעו מהוצאת עובדים לחל"ת שר הכלכלה עמיר פרץ. מענקי עידוד לעסקים שנמנעו מהוצאת עובדים לחל"ת צילום: קמפיין העבודה- גשר

 

הביקורת קיבלה משנה תוקף בימים האחרונים לאחר שהתברר שפוקס שהיתה אמורה לקבל מענקי עידוד בסך 18 מיליון שקל תחלק דיבידנד לבעלי המניות – מה שהוביל את החברה לוותר על המענק בלחץ ציבורי.

 

במעמד אישור מענקי עידוד התעסוקה הוחלט ברגע האחרון ובלחץ של שר הכלכלה עמיר פרץ מהעבודה להפריש חצי מיליארד שקל לטובת עסקים שנפגעו אבל הקפידו להמנע מהוצאת עובדים לחל"ת. דווקא בהקשר לסכום זה, שמהווה פחות מ־10% מחבילת המענקים ושאין עוררין על הצדק בחלוקתו, החליט שר האוצר כץ לצאת לשימוע ציבורי.

 

מאז ההחלטה לצאת לשימוע, לפני כחודש, לא נרשמה התקדמות. בשל העיכוב חוששים עסקים ששמרו על העובדים כי ייאלצו לפטר את חלקם בשל ירידה בביקושים ובהינתן העבודה שמלבד קבלת פטור מתשלומי ארנונה ל־3 חודשים, לא קיבלו סיוע ממשלת ישראל. במשרד האוצר סירבו להגיב לשאלות "כלכליסט" על פשר העיכוב בגיבוש מנגנון החלוקה וסירבו לפרט מה הסיבות לעיכוב.

 

יצוין כי לרוב מסתפק משרד האוצר בשבועות בודדים להערות ציבור כשהוא מפרסם תזכירי חוק, ומקדם אותו הלאה.

 

גם מי שיקבל מענקי עידוד יחכה זמן רב

 

פוקס של הראל ויזל אולי הוציאה שם רע למענקי עידוד התעסוקה, אבל ישנם עסקים רבים שזקוקים למענקים כדי להחזיק את הראש מעל המים. למרות שחוק המענקים אושר לפני שבועיים, ניתן יהיה להגיש בקשה לקבלת המענק רק מאמצע החודש הבא. הסחבת הזו מייצרת מצב אבסורדי שבו עסקים שמצויים בקשיי תזרים וזקוקים לכסף הממשלתי כדי להחזיר עובדים – לא יקבלו אותו מראש או בזמן אמת ולכן חלקם יימנעו מהחזרת העובדים. מהמענקים יוכלו ליהנות רק מעסיקים חזקים שכבר החזירו עובדים ויגישו בקשה לקבל את כספי הסיוע בדיעבד. כלומר הכסף לא רק ישרת מעסיקים חזקים שלא בהכרח זקוקים לו, הוא גם לא יגיע בחלק מהמקרים למי שהיו זקוקים לו יותר מכל.

 

להגדיל את קרן ההלוואות במיליארדי שקלים

 

לצד דמי האבטלה, המענקים לעצמאים ולחברות, ומענקי עידוד התעסוקה, פתחה ממשלת ישראל גם את מסלולי ההלוואות לעסקים בערבות ממשלתית. מאחר ולא מדובר בהוצאה תקציבית ממשית (הערבות מגיעה לכ15% מסך ההלוואה וזה הסכום שהאוצר נדרש "לשים בצד" מבחינה תקציבית), המסלולים הללו רשמו אחוזי ביצוע והצלחה גבוהים יחסית, אבל גם ההלוואות התעכבו בשל הבירוקרטיה שנדרשה בכל פעם שהוחלט להגדיל את היקף הקרן והערבויות.

 

 

מתוך קרן של 18 מיליארד שקל ניתנו בהלוואות עד היום 14.3 מיליארד שקל. מכיוון שיש ביקוש גבוה והרבה בקשות תלויות ועומדות ייתכן שמשרד האוצר יצטרך להגדיל את הקרן בכמה מיליארדי שקלים נוספים וייווצר עיכוב נוסף.

 

הקרן המיוחדת לעסקים גדולים (שהמחזור שלהם עומד על מעל 200 מיליון שקל בשנה) שהיקפה עומד על 6 מיליארד שקל משקפת בעיה נוספת. עד כה חולקו מהקרן 1.1 מיליארד שקל, עבור 24 בקשות (8 בקשות נדחו). 57 בקשות נוספות תלויות ועומדות, כך שניתן להעריך שהקרן לא תנוצל במלואה. יתכן שהדבר מעיד שהקרן אינה מותאמת לצורכי המשק ויש לבצע בה שינויים זריזים או להפנות את המשאב לצרכים בוערים אחרים. לגבי הקרן המשמעותית ביותר, עבור עסקים בסיכון שלא קיבלו הלוואות במסגרת הקרנות האחרות, ושהיקפה 4 מיליארד שקל, אין נתונים משום שהחלה לפעול באיחור משמעותי רק בימים האחרונים, נקודה כאובה לכשעצמה.

 

הענפים שלא החלו לשוב לשגרה

 

הצעדים הללו אמורים היו לתת מענה זמני לעסקים במטרה לאפשר להם לצלוח את חודשי הסגר ואולי תקופה קצרה נוספת של חזרה מדשדשת לשגרה אבל בימים האחרונים התברר כי ישנם ענפים שרחוקים מאד מחזרה לשגרה.

 

ניתן היה לצפות שבמסגרת התקציב וחוק ההסדרים יינתן להם מענה אבל לפחות בינתיים חוק ההסדרים לא כולל יותר מכמה תוכניות שכשלו בעבר.

 

הענף הבולט ביותר הוא התיירות. ענף המלונאות, למשל, לא יהנה מהמענק לעידוד תעסוקה שכן חלק מבתי המלון לא משיבים עובדים כי הם סגורים וחלק חזרו לעבוד במתכונת מצומצמת. לפני חודש סוכם כי יוענקו 300 מיליון שקלים לענף – אולם בזמן שחלף מאז לא חולקו הכספים ולא פורסמו קריטריונים לחלוקתם.

 

ענף בולט נוסף שהמצוקה בו גוברת הוא התרבות והפנאי. אתמול החליט קבינט הקורונה כי אירועי תרבות יוכלו להתקיים רק במתכונת של 250 משתתפים בקהל להוציא אולמות שכבר קיבלו היתר להיקף רחב יותר. מבנה ההעסקה של עולם התרבות שבו חלק גדול מהעובדים הם פרילנסרים ועצמאים הותיר רבים מהם ללא מענה. הסיוע שניתן למוסדות רחוק מלתת מענה לעובדה שמדובר בענף שלא יחזור לשגרה סבירה בתקופה הקרובה. בעוד שהמוסדות הנתמכים (התיאטראות הגדולים) מקבלים סיוע של 20 מיליון שקל - בכפוף לתנאים שונים כמו למשל העסקה של 80% מהעובדים שלא קיימים באף מגזר אחר - תיאטרוני הפרינג' והגופים הפרטיים לא מקבלים דבר, כולל הנחה בארנונה.

 

גם ענף האירועים קורס: החל מתשעה ביולי יוגבל מספר הנוכחים בשמחות ל־100 בני אדם במקומות סגורים ול־250 משתתפים במקומות פתוחים. איגוד בעלי האולמות וגני האירועים דרש אתמול שהממשלה תקבל באופן מיידי החלטה על פיצוי הענף באופן ייעודי: "החלטת ועדת הקורונה לצמצום אירועים היא הנחתה של מכת מוות על ענף האירועים שגסס במשך חודשים", אמרו באיגוד. "לצערנו אנו מגלים שוב שקולם של 200 אלף מובטלים לא נשמע. הגיע הזמן להבין - אסור לחסל את הכלכלה. אנו קוראים לממשלת ישראל - תפצי אותנו באופן מיידי, לא תוכניות ארוכות טווח ולא פעימות עתידיות. כסף בכיסים עכשיו, אחרת נאבד אנשים ולא ממגיפת הקורונה".

 

x