$
משפט

במקום לבחור שופטים חימי בחר להיות מובל

ראש לשכת עורכי הדין אבי חימי מסרב להצהיר במי יתמוך כנציג הלשכה לוועדה לבחירת שופטים, וסופג ביקורת על כך שהוא מחכה לראות מי בעל הסיכויים הגבוהים להיבחר. המועמדים הבולטים המסתמנים: יצחק גורדון ומאיר מזרחי

ענת רואה 08:1030.06.20

המירוץ לבחירת נציג לשכת עורכי הדין לוועדה לבחירת שופטים עדיין לא נפתח באופן רשמי, אך בימים האחרונים הוא צובר תאוצה והמועמדים, בינתיים מטעם עצמם בלבד, מקוששים קולות ותומכים מקרב חברי מועצת הלשכה.

 

בוועדה התפנה כבר לפני שנה וחצי מקומו של עו"ד אפי נוה, לשעבר ראש הלשכה ואחד משני נציגי לשכת עורכי הדין בה, ובשבועות הקרובים תצטרך להתקבל החלטה מי יהיה נציג הלשכה בוועדה לצד אילנה סקר שממשיכה לכהן. נציג הלשכה בוועדה לבחירת שופטים נבחר בבחירות חשאיות שמתקיימות בקרב 44 חברי המועצה הארצית. כל מי שמבקש להיות מועמד צריך להציג שמות של שלושה חברי מועצה שתומכים בו — כל חבר מועצה יכול לתמוך בהרצת מועמדות של אדם אחד בלבד.

 

 

 

ראש הלשכה אבי חימי, שהבטיח בעבר את התפקיד לכמה אנשים (למשל שופט העליון יורם דנציגר שמועמדותו התפוגגה), מסרב להצהיר במי יתמוך וממתין לראות מי בעל הסיכוי הגבוה ביותר להיבחר. התנהלות זו של חימי מונעת מחשש לתמוך ולהריץ מועמד שלבסוף לא יזכה לתמיכת המועצה הארצית, מה שייחשב כתבוסה משפילה לראש הלשכה. עם זאת, שתיקתו של חימי מעוררת לא מעט ביקורת כלפיו, כולל ממקורבים לו, על כך שהוא לא מנהל את המירוץ לוועדה אלא מובל אליו.

 

 

לפי הערכת גורמים בכירים בלשכה, בעלי הסיכוי הגבוה ביותר להיבחר לתפקיד הם כרגע שני מועמדים: עו"ד יצחק גורדון, יו"ר איגוד המשפטנים, ועו"ד מאיר מזרחי מהמגזר הפרטי המתמחה במיסוי.

 

אם גורדון ומזרחי יסירו את מועמדותם, הקרב יוכרע בין כמה מועמדים נוספים שנמצאים כעת על הפרק ובראשם עו"ד יצחק נטוביץ, ראש סיעת הדתיים בלשכה. אחריו לפי סיכויי הבחירה, לפחות נכון להיום: מוחמד נעמנה, אבי ללום, דורון ברזילי וערן גולן.

 

במי יתמוך הגוש הדתי

 

גורדון ומזרחי הם כנראה שני השמות החזקים ביותר בשלב זה. גורדון נחשב איש מערכת המשפט, עבד במחלקת חקיקה במשרד המשפטים במשך 13 שנה וחבר במועצה הארצית של הלשכה זה 8 שנים. הוא זוכה לתמיכה מצד אנשי מערכת המשפט והפרקליטות במועצה.

 

גורדון הוא דתי ולפיכך מקובל גם על הדתיים, המסורתיים והימנים בלשכה. אלא שכדי שהדתיים בלשכה יתמכו בו כגוש, נדרש שעו"ד יצחק נטוביץ יסיר את מועמדתו. ככל הידוע, בשלב זה נטוביץ מסרב להסיר את המועמדות לטובת גורדון ועומד על כך שחימי יקיים את ההבטחה שנתן לו לפני הבחירות לראשות הלשכה לבחור בו לוועדה. נגד גורדון נטען שלא הופיע מעולם בבתי משפט, מה שמהווה חיסרון.

 

 

אם גורדון בסופו של דבר לא יתמודד, הדבר יחזק את סיכוייו של עו”ד מאיר מזרחי שכרגע נראה שזוכה לתמיכה מחלקים נרחבים בלשכה, קואליציה ואופוזיציה כאחד, אף שהוא טרם החליט אם בכוונתו להתמודד לתפקיד. מזרחי הוא שם מוכר בתחום המיסוי, נחשב משפטן מצוין ואדם בעל שיעור קומה שאף היה מועמד בשלב מסוים לשיפוט בבית המשפט העליון. ל”כלכליסט” נודע כי מזרחי מצוי בקשרים טובים גם עם ראש הלשכה חימי, והאחרון אף הציע לו לפני כמה חודשים לשקול להתמודד על המקום בוועדה. מזרחי ביקש לחשוב על הרעיון, ובינתיים האפשרות הזו הלכה וצברה תאוצה.

 

מצד שני, לטענת גורמים בלשכה, תמיכת חימי במזרחי הפכה מסויגת לאחר שמזרחי שכיהן גם בדירקטוריון החברה הכלכלית התפטר ממנו לפני כמה חודשים, ביחד עם איתן ארז ויהודה רוה. לטענת השלושה, הרקע לכך הוא העובדה שהלשכה הפרה הבטחה שנתנה לחברה הכלכלית. בראשות החברה הכלכלית עמד עד לאחרונה עו"ד נידאל עוואדה, שהיה אף הוא תומך של חימי, אולם השניים הסתכסכו. לטענת גורמים בלשכה, ההתפטרות של מזרחי, רוה וארז נתפסה בעיני חימי כתמיכה בעוואדה, יריבו החדש, ולכן יש הטוענים שחימי כבר אינו תומך במועמדות מזרחי.

 

ראש הלשכה אבי חימי. יושב על הגדר ראש הלשכה אבי חימי. יושב על הגדר צילום: יאיר שגיא

 

חינו של דוד פורר סר

 

ידיד נוסף שחינו בעיני חימי סר ככל הנראה לאחרונה הוא עו"ד דוד פורר, שהתמודד לראשות מחוז תל אביב והפסיד. פורר, שותף בכיר במשרד גרוס, תרם מאות אלפי שקלים לטובת קמפיין הבחירות בלשכה ונחשב מהאנשים הקרובים ביותר לחימי. עם זאת מקורות בלשכה טוענים שקרע בין השניים נוצר על רקע ידידות בין פורר לבין רועי אברהמוביץ, חבר מועצה שהיה ראש מטה הבחירות של חימי אך הסתכסך עמו. על רקע זה הוסר שמו של פורר מרשימת המועמדים הפוטנציאליים לועדה.

 

שם נוסף הוא עו"ד מוחמד נעמנה, יו"ר מחוז צפון. נעמנה (40), שזוכה לתמיכת חברי המועצה הערבים וכן לתמיכת חלק מראשי המחוזות בלשכה וכרגע יש לו על הנייר את מספר הקולות הגבוה ביותר, כ־11, אך עדיין מדובר רק ברבע מחברי המועצה. כך נעמנה יקבל כנראה את הקול של יו"ר מחוז חיפה תמי אולמן, אולם לא צפוי לקבל את קולו של יו"ר מחוז תל אביב עמית בכר. גם דנוך ממחוז הדרום אינו צפוי לתמוך בו. דנוך נחשב מזוהה עם הליכוד ויבקש לתמוך במועמד ימני.

 

שלושה שמות נוספים שעולים כמועמדים בשלב הזה הם עו”ד אברהם ללום, עו”ד דורון ברזילי ועו”ד ערן גולן. ללום הוא מסיעת חימי והיה מקורב מאוד אליו. לאחרונה התפטר מתפקידו במנגנון הלשכה בנימוק שברצונו להתרכז במועמדותו. ללום ראה את עצמו כמועמד מוביל לתפקיד, שכן הוא נחשב ביחסים טובים עם רוב חברי המועצה ולא צבר אויבים. בסביבת ללום טוענים כי יש לו בלוק של חברי מועצה התומכים בו, אך כפי שהגדיר זאת חבר מועצה בכיר, בשלב הזה “כולם מתחייבים לתמוך בכולם”. עו”ד ברזילי שכיהן כראש לשכה לפני נוה, לא נחשב בעל סיכוי ריאלי להיבחר ולפי הערכה יסיר את מועמדותו בהמשך. כך גם לגבי עו”ד ערן גולן, שזוכה לתמיכת כמה חברי מועצה, אך לא מספיק.

 

מלשכת עורכי הדין נמסר בתגובה: “תהליך בחירת הנציג לוועדה לבחירת השופטים יתנהל כסדרו ועל פי דין, דהיינו, כשיוכרז המועד יינתנו 14 ימים להגשת מועמדות ולאחריהם תמונת המועמדים תתבהר. אנו שבים ומזכירים שתהליך הבחירה הוא חשאי ו־44 חברי המועצה הארצית הם שייקבעו לבסוף את זהותו של נציג הלשכה בוועדה. לגבי הספקולציות על תמיכתו של ראש הלשכה במועמד זה או אחר — אין להן כל שחר והן לא על דעתו של ראש הלשכה". לגבי השאילתא בנוגע לעו"ד פורר נמסר: "כל שאלותייך הן ספקולציות זולות ואין בהן אפילו בדל של אמת. לצערנו, את שוב ושוב עוסקת ברכילות צהובה שאין לה מקום בעתונות ראויה ורצינית".

 

עו"ד רועי אברהמוביץ מסר בתגובה: "לצערי חימי הוא אדם שלא ניתן לסמוך על מילה שיוצאת לו מהפה. הוא עשה ספין על פרופסור יורם דנציגר כדי להסיט את השיח הציבורי מהחיבור בינו לבין אפי נוה, שגרם לו לנחיתות בסקרים מול ציון עמיר. הוא הוליך שולל ציבור עצום של עורכי דין שבחרו בו בשל 'תמיכתו' בדנציגר, וכעת הוא מוסיף חטא על פשע כאשר הוא מפזר הבטחות שווא לכל מי שפונה אליו בנושא המועמדות. מי שרוצה להיבחר לוועדה - מוטב שיעשה זאת בכוחות עצמו".

x