$
בארץ

הצוות שמייעץ למל"ל: "איבדנו שליטה במגיפה. נדרשת פעולה מיידית ועכשיו"

פרופ' אלי וקסמן פנה בשם הצוות לראש הממשלה, והפציר בו להתערב מיידית במשבר על רקע גל תחלואה שני, שיביא לדבריו לפגיעה הרסנית בכלכלת ישראל. הוא מותח ביקורת על ראשת שירות בריאות הציבור, פרופ' סיגל סדצקי: "כלים וידע אינם מיושמים באופן אפקטיבי בשל קשיים ניהוליים"

אדריאן פילוט 08:4028.06.20

פרופ' אלי וקסמן, שעמד בראש צוות המומחים שייעץ למל"ל בנושא משבר הקורונה על כל היבטיו, פנה אתמול בשם צוות המומחים לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשר הבריאות יולי אדלשטיין והפציר בהם להתערב באופן מיידי במשבר, על רקע גל תחלואה שני. הוא אף מתריע מפני הדרדרות נוספת שתביא ל"פגיעה הרסנית בכלכלת ישראל", לשון המכתב.

 

 

 

"נדרשת פעולה מיידית לטיפול בגידול המסוכן של קצב התפשטות המגפה", כתב וקסמן, שקובע כי "בשבועות האחרונים איבדנו שליטה במגפה". את הקביעה הקשה מבסס וקסמן בנתונים: מספר החולים החדשים היומי גבוה והוא גודל באופן עקבי, לטענתו, החולים החדשים מפוזרים בארץ, ואין בידי הממשלה יכולת אפקטיבית לקטיעת שרשראות הדבקה.

 

בנימין נתניהו בנימין נתניהו צילום: רויטרס

 

לפי וקסמן, למרות שקצב הגידול בחודש האחרון עומד על הכפלה כל 12 יום (גידול יומי של 1.06) - נמוך מאשר במרץ (הכפלה ב- 3 ימים) ואחוז החולים המגיעים למצב קשה נמוך מעט מאשר במרץ (כ-2% לעומת כ-3%) "נתונים אלה יוצרים חלון הזדמנות לפעולה, אשר יש בכוחה לשנות את המגמה. אולם בהעדר פעולה, שתהפוך את מגמת הגידול לירידה, המשך המגמה הנוכחית יצריך הטלת סגר נוסף תוך שבועות ספורים", כלשונו אשר "תוצאותיו תהיינה הרסניות למשק ולחברה.

 

וקסמן ממליץ לנקוט באופן מיידי בצעדים ארציים אשר יקטינו את שיעור ההדבקה: בשלב ראשון להגביל פעילות חברה ופנאי ולשמר את יכולת העבודה של המשק, לאסור התכנסות של עשרות רבות של אנשים כאלו שהן בעלות ערך משקי נמוך וסיכון גבוה. "את הרווח העיקרי מפעולה מהירה היום תקצור הכלכלה", מסביר וקסמן לנתניהו שסבור כי "צמצום בפעילויות הפנאי יגן על מקומות העבודה ויאפשר המשך תפקוד של המשק".

 

פרופ' אלי וקסמן פרופ' אלי וקסמן

 

וקסמן מותח ביקורת קשה ביותר על הנעשה (או בעיקר על מה שלא נעשה) בחודשיים האחרונים - חלון הזדמנות כמעט ללא חולי קורונה - וטוען כי למרות שברשות מדינת ישראל קיימים כלים וידע, אשר היו מאפשרים למנוע אובדן שליטה במגפה, "הם אינם מיושמים באופן אפקטיבי בשל קשיים ניהוליים".

 

בהמשך לדוחות שהוא וצוותו חיברו, הוא ממליץ לנקוט שני צעדים מידיים: הראשון, הפעלה יעילה של מכלול התחקור וקטיעת שרשראות ההדבקה - פעולה יעילה (זיהוי ובידוד של לפחות 80% מהמגעים) ומהירה (תוך עד 48 שעות מרגע פניית מטופל שהתברר כחולה מאומת (אשר לדבריו העדר יכולת זו כיום נובעת בעיקר "מצעדים והנחיות מגבילות של הנהלת השרות לבריאות הציבור לאורך החדשים האחרונים, ומהווה סיבה מרכזית לאבדן השליטה במגפה".

 

עוד מפציר וקסמן "להעביר מיד את סמכויות הפעלת מערך הבדיקות-תחקור-בידוד מידי השירות לבריאות הציבור ל"מכלול" שנבנה במשרד הבריאות לצורך קטיעת שרשראות הדבקה". 

 

פרופ' סיגל סדצקי פרופ' סיגל סדצקי צילום: יואב דודקביץ

 

 

כמו כן, וקסמן מציע להקים יחידת חירום בניהול מוביל בדרג סמנכ"ל בעל ניסיון ניהול מערכתי משמעותי, אשר יהיה אחראי על כל עבודת המשרד האופרטיבית הנדרשת לטיפול במגפת הקורונה (מכלול התחקור, מרכז הידע, מערך הבידוד) ועל הנחיית הגופים הרלוונטיים במשרד (רכש) והגופים החיצוניים (משטרה, פקע"ר וכו') - בהתאם להמלצות של צוותו שגובשו לפני 3 חודשים. לדבריו, "היחידה תבנה ותציע למנכ"ל צעדים לניהול המאבק, בהתייעצות עם השרות לבריאות הציבור, ותקיים דיון יומי של המנהל הבכיר (שר הבריאות ובאופן עיתי רה"מ), בו יוצגו מדדים כמותיים יומיים להתפתחות המגפה ולתפקוד מכלול התחקור. מדדים אלה יכללו את היעילות והמהירות של תהליך קטיעת שרשראות ההדבקה".

 

בהמשך לביקורת הנוקבת בשבועות האחרונים סביב התנהלותו של משרד הבריאות בכלל ושל פרופ' סדצקי בפרט, וקסמן כותב לראש הממשלה כי "המכלול ומרכז השליטה לא קיבלו כל סמכויות, ועל כן אינם מתפקדים, ולא מונה מנהל יחידת חירום בעל יכולות וניסיון מתאימים. ניהול המאבק בפועל נותר בידי השירות לבריאות הציבור וללא שינוי מאז חודש מרץ - ללא עבודת מטה מקצועית ומקיפה המתכללת את כל היבטי המאבק ובוחנת את הצעדים הנדרשים לאור ההתפתחויות, ללא יעדים ומדדים כמותיים, וללא הפעלה ותפקוד יעיל של הגורמים השונים".

x