דיווח שוטף
459 חולי קורונה ביממה; העיר אלעד ושכונות בטבריה - אזורים מוגבלים
נתון ההדבקה ביממה החולפת הוא הגבוה ביותר מאז 22 באפריל; חשש להתפרצות בבת-ים, ראש העיר לתושבים: "הזלזול בהנחיות חייב להיפסק"; 16 תלמידות ושתי מורות בבית ספר באור יהודה נדבקו בקורונה
נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם
20:15 - השרים הכריעו: העיר אלעד ושכונות בטבריה - אזורים מוגבלים
ועדת השרים לקביעת "אזור מוגבל" בראשות ראש הממשלה בנימין נתניהו החליטה הערב להכריז על אלעד ושכונות בטבריה כאזורים מוגבלים. ההגבלות יוטלו על כל השטח המוניציפלי של העיר אלעד ועל השכונות הבאות בטבריה: רמת טבריה ב', רמת טבריה ג', שכונת 200, שכונת טבריה עילית ושכונת בן גוריון.
ההכרזה על אזור מוגבל תהיה למשך 7 ימים החל ממחר ב-08:00. תיאסר כניסה ויציאה של מי שאינו תושב מקומות אלו, למעט יציאה לעבודה ולבגרויות.
ההחלטה על אזור מוגבל התקבלה לאור עלייה בנתוני התחלואה בכלל הארץ ובערים ובשכונות המדוברות בפרט. בטבריה יש 60 חולים פעילים, מספר החולים הפעילים ל-100 אלף איש הוא 133.5 ושיעור העלייה בתחלואה על בסיס חולים פעילים בשבעת הימים האחרונים הוא 122.2%. רוב החולים בעיר נמצאים בשכונות רמת טבריה ב, רמת טבריה ג ושכונת 200, וכן שכונת טבריה עילית ובן גוריון.
באלעד יש 83 חולים פעילים, מספרא החולים הפעילים ל-100 אלף איש הוא 174.6 ושיעור העלייה בתחלואה על בסיס חולים פעילים בשבעת הימים האחרונים הוא 102.4%.
19:35 - 459 חולי קורונה נוספו ביממה האחרונה, ירידה במספר החולים קשה והמונשמים
459 חולי קורונה נוספו ב-24 השעות האחרונות, מהם 306 מאז חצות. אדם נוסף נפטר ומניין המתים הגיע ל-308. כך עולה מתמונת המצב של המטה לביטחון לאומי (מל"ל) שפורסמה הערב. נתון ההדבקה ביממה החולפת הוא הגבוה ביותר מאז 22 באפריל - אז התגלו 556 נשאים חדשים של הנגיף. 40 חולים חדשים התגלו בבת ים בשלושת הימים האחרונים. מתחילת השבוע אובחנו ברחבי הארץ 814 חולים חדשים.
מספר המאושפזים ירד ביממה האחרונה מ-200 ל-189 בני אדם. מספר החולים קשה ירד בחמישה והוא עומד על 40, מהם 27 מונשמים - ירידה של שניים ביממה.
השבוע אובחנו 90 חולים חדשים בירושלים, 58 בבני ברק, 52 באשדוד ו-48 בתל אביב.
בנוסף אובחנו מאז יום ראשון 22 חולים בערערה שבנגב, 21 באור יהודה, 19 באלעד, 18 בבאר שבע, 18 בפתח תקווה, 17 בביתר עילית, 17 בחיפה, 17 בכפר סבא, 14 ברהט, 14 בחולון, 13 ברמת גן, 12 ברחובות, 11 ברמלה, 10 במודיעין עילית, 9 בראשון לציון, 9 ביבנה ו-8 בקריית גת.
בלוד, בית שמש, רעננה, חדרה וקריית מלאכי אובחנו השבוע 7 חולים חדשים בכל יישוב. בחורה, באקה אל גרבייה, ג'ת, מבשרת ציון, דימונה ושוהם התגלו 6 חולים חדשים בכל יישוב.
19:00 - 16 תלמידות ושתי מורות בבית ספר באור יהודה נדבקו בקורונה
ביום שישי התגלתה בבית הספר התיכון לבנות "אור חנה" באור יהודה מורה שנדבקה בקורונה. בעקבות זאת נבדקו כלל המורים והתלמידות בבית הספר והתגלה כי 16 תלמידות ושתי מורות נדבקו בנגיף.
14:00 - אדלשטיין: "נודיע על אזורים מוגבלים, לא יהיה סגר כללי"
בעקבות המשך הזינוק במספר הנדבקים בנגיף הקורונה, שהגיע ביממה האחרונה לשיא של חודשיים - 377 מאובחנים חדשים - החליט ראש הממשלה בנימין נתניהו לפעול להכרזה עוד היום (ג') על אזורים מוגבלים שבהם קיימת תחלואה גבוהה.
ועדת השרים לענייני אזורים מוגבלים תכונס עוד הערב. שר הבריאות יולי אדלשטיין קיים אחר הצהריים תדרוך לעיתונאים בבית החולים תל השומר, שם נערכים לפתיחתו מחדש של המתחם הייעודי לחולי קורונה בחניון תת קרקעי.
"יש כמה מוקדים שהגיעו לקריטריונים שקבענו לעצמנו ככתומים ואדומים ונכריז עליהם היום כאזורים מוגבלים", אמר אדלשטיין. "לא נגיע לסגר טוטאלי או במונחים צבאיים - סגר נושם". אדלשטיין טען כי אין מחסור בציוד לצוותים הרפואיים - גם לא במוסדות הגריאטריים.
(אדיר ינקו ומורן אזולאי, ynet)
12:46 - משרד הבריאות: 88 נדבקים בקורונה מחצות
משרד הבריאות עדכן כי מחצות אובחנו 88 נדבקים בנגיף הקורונה. נכון למועד כתיבת הדו"ח, ב-24 שעות האחרונות אובחנו 377 חולי קורונה נוספים. מספר החולים הפעילים בארץ עומד כעת על 5,127 בני אדם. 42 מהם במצב קשה, מתוכם 27 מונשמים.
11:25 - אושרה תוכנית סיוע בסך 100 מיליון שקל לסטודנטים שנפגעו מהקורונה
משרד האוצר והמשרד להשכלה גבוהה ישיקו בשיתוף מפעל הפיס תוכנית סיוע כלכלית בסך של 100 מיליון שקל לסטודנטים שנפגעו כלכלית בעקבות משבר הקורונה.
מטרת התוכנית היא למנוע את נשירה של סטודנטים מהלימודים האקדמיים. במסגרת התכנית יוגדל תקציב קרן הסיוע לסטודנטים, תוקם קרן מלגות ייעודית שיוענקו תמורת התנדבות בקהילה, בין היתר בתוכנית "ביה"ס של החופש הגדול", ויינתן סיוע דרך המוסדות האקדמיים.
11:15 - משרד הבריאות: 377 נדבקים בקורונה ביממה האחרונה
מספר הנדבקים בנגיף קורונה שאובחנו בישראל עלה ב-377 ביממה האחרונה והוא עומד הערב (יום ב') על 1,442 בני אדם. מספר החולים קשה המונשמים עלה מ-24 ל-29. מספר החולים באורח בינוני עומד על 40 והיתר קל.
09:00 - שיא נדבקים זה חודשיים, חשש להתפרצות בבת ים
שיא במספר הנדבקים בנגיף הקורונה בחודשיים האחרונים: על פי דו"ח אמ"ן, 337 איש אובחנו אתמול כחיוביים לקורונה. בסך הכול בוצעו 12,337 בדיקות ושיעור החיוביים גבוה - 2.7%. מוקדי הסיכון, לפי הדו"ח שמפרסם מרכז המידע והידע הלאומי, הם ערערה בנגב, בני ברק, אום אל פחם - וגם בת-ים.
באחד הדו"חות שפורסמו היום נכתב כי התחלואה בבת ים דומה בממדיה להתפרצות של-מרץ אפריל. "מדובר במקרה חריג מאוד בהשוואה למתרחש בשאר הערים בארץ", נכתב בדו"ח, שם צוין כי שיעור הנדבקים המבוגרים בעיר עלול להוביל לתחלואה קשה.
לפי דו"ח אמ"ן, מה-1 ביוני ועד ה-21 ביוני בחצות אובחנו 117חולים חדשים בבת ים, וישנם כעת 137 חולים פעילים בעיר, זאת מתוך 4,904 שנבדקו. שיעור הבדיקות החיוביות עלה מ-2.4% בתחילת החודש ל-5% בימים האחרונים.
אתמול הפנה ראש העיר צביקה ברוט אצבע מאשימה לעבר התושבים: "הזלזול בהנחיות חייב להיפסק", כתב ברוט. "העירייה, המשטרה ואפילו הצבא מקדישים זמן ומאמץ רב לעצירת התפשטות הקורונה ושמירה על נתוני הקורונה הנמוכים שבת-ים השיגה בעמל רב. אני אישית פועל מסביב לשעון למען מטרה זו".
ברוט ציין כי אתמול שוחח "עם שר הבריאות והמועצה לביטחון לאומי, נפגשתי עם בעלי עסקים בעיר, פניתי למשרד הפנים שיטפל בסוגיית חופי הים, ותיאמתי את הגעת חיילי פיקוד העורף לעיר לתגבור האכיפה. אבל את המלחמה הזו לא השוטרים והחיילים ינצחו. זו המלחמה שלכם. של כל אחד מאיתנו. תקפידו על מסיכות', תקפידו על ריחוק' תקפידו על היגיינה. הימים הקרובים קריטיים כדי לדעת אם נהפוך לאיזור מוגבל, או שנחזור חזרה לנתוני תחלואה נמוכים וטובים".
8:00 - "פתיחה מחודשת של מחלקות הקורונה תביא לקריסתנו"
בזמן שהעלייה בתחלואה נמשכת, במשרד הבריאות נערכים להתמודד עם גל קורונה שני ‑ ובבתי החולים מודאגים מהשפעת ההתפשטות המחודשת על תפקודן של המחלקות הפנימיות.
על רקע הוראת המשרד להיערך לפתיחה מיידית של מחלקות הקורונה שנסגרו, מזהירים מנהלי המחלקות הפנימיות מפני המהלך ‑ על רקע מחאה שכבר מתוכננת בנושא. "שיאה של המחאה יהיה סירוב לאשפז במחלקות חולים נוספים מעבר לתפוסה של 110 אחוז", אמרו באיגוד הישראלי לרפואה פנימית.
מעט שנה לאחר פרסום מסקנות ועדת טור־כספא, שבחנה את מצבן של המחלקות הפנימיות והמליצה על שורת צעדים ‑ בהם אשפוז מרבי של 38 חולים בכל מחלקה והוספת תקנים כך שבכל מחלקה יעבדו לפחות 16 רופאים ‑ בפועל כמעט דבר לא השתנה. פתיחת מחלקות הקורונה צפויה לבוא על חשבון המחלקות הפנימיות, וכוח האדם שיופנה אליהן יגיע מאותן מחלקות. כל זה על רקע חידוש הפעילות בבתי החולים, שהובילה לעלייה משמעותית במספר המאושפזים בכלל ובמחלקות הפנימיות בפרט.
"המצב הוא שהמחלקות עמוסות וברובן התפוסה היא של 100־110 אחוזים", אומר פרופ' אבישי אליס, יו"ר האיגוד ומנהל מחלקה פנימית בבית החולים בילינסון. "העובדה שתיפתחנה מחלקות קורונה תגרום לכך שהתפוסה תעלה עוד יותר משום שתהיינה עוד פחות מיטות. המצב הזה מעורר דאגה כי אנחנו נמצאים רק בקיץ ואנחנו עדיין עוד בלי תחלואת החורף, מה שמרמז שאנחנו צפויים לחורף קשה שבעתיים ממה שהיה. מה השתנה מאז הוועדה? רק השנה. דוח טור־כספא הוגש ב־2019 ועכשיו אנחנו ב־2020. חוץ מזה לא השתנה דבר. קבלת התקנים לא הייתה מסודרת אלא ספורדית. אם לא יוסיפו תקנים למחלקות הפנימיות ויגיע החורף - שוב יהיו מאושפזים במסדרונות. אם הקורונה לא הצליחה לשכנע בדבר חשיבות המחלקות הפנימיות, אז מה עוד אפשר להגיד? הרי מי שיטפל בחולים ובמונשמים הם הפנימאים".
"אם נפתחת מחלקת קורונה בזיו זה אומר שיורדים רופאים מהמחלקה הפנימית", אומר פרופ' ריימונד פרח, מנהל מחלקה פנימית בבית החולים. "כולנו באותה בעיה והמצב משותף לכולם. המצב לא קל. אני בתת־תקן ויש מחסור ברופאים שאנחנו צריכים לקבל כדי לפתוח מחלקות קורונה. בינתיים אנחנו לא רואים הרבה מאושפזים עם קורונה, אבל עם פתיחת אולמות האירועים אנחנו חוששים מאוד, בעיקר מהתפרצות במגזר הערבי. אני לא יודע איך נתמודד עם הכל, ולא נעשה שום דבר מאז פרסום מסקנות הוועדה".
פרופ' אהוד גרוסמן, מנהל החטיבה הפנימית במרכז הרפואי שיבא בתל־השומר, נחשב לאחד הפנימאים הבכירים בישראל. גם הוא מזהיר מפני קריסה: "המחלקות הפנימיות כרגע בתפוסה מלאה, בניגוד למה שהיה בתחילת הקורונה בגל הראשון. למעשה, הקצאה של מיטות למחלקות קורונה תביא לכך שהרבה חולים יהיו במסדרון ולא יהיה להם איפה לשכב. זה המצב כרגע, וזה כמובן בלי החורף, כשאנחנו עדיין בקיץ.
"הולכת להיות קטסטרופה. אני מאוד מקווה שזה לא יקרה, ואם זה יקרה אז שתהיה חלוקה ארצית שווה יותר, כי לא יכול להיות שזה ייפול על בית חולים אחד או שניים, כי אנחנו לא נעמוד בזה. צריך ויסות ארצי של החולים". גם פרופ' גרוסמן, בדומה ליתר המנהלים, מספר כי לא הרבה השתנה מאז פרסום מסקנות הוועדה שרבים תלו בה תקוות: "ראינו אפס התייחסות, התעלמות מוחלטת. לא קיבלנו תקנים צבועים לטובת המחלקות הפנימיות, ולמעשה אנחנו לא במצב שונה היום לעומת איפה שהיינו לפני תשעה חודשים".
"הולכת להיות קטסטרופה. אני מאוד מקווה שזה לא יקרה, ואם זה יקרה אז שתהיה חלוקה ארצית שווה יותר, כי לא יכול להיות שזה ייפול על בית חולים אחד או שניים, כי אנחנו לא נעמוד בזה. צריך ויסות ארצי של החולים". גם פרופ' גרוסמן, בדומה ליתר המנהלים, מספר כי לא הרבה השתנה מאז פרסום מסקנות הוועדה שרבים תלו בה תקוות: "ראינו אפס התייחסות, התעלמות מוחלטת. לא קיבלנו תקנים צבועים לטובת המחלקות הפנימיות, ולמעשה אנחנו לא במצב שונה היום לעומת איפה שהיינו לפני תשעה חודשים".
"אנחנו כל הזמן בתפוסה עודפת ובתת כוח אדם"
אחד המקומות שממחישים יותר מכל את השלכות פתיחת מחלקות הקורונה על חשבון המחלקות הפנימיות, במיוחד בהיעדר תקנים, הוא מחלקה פנימית ג' בבית החולים מאיר מקבוצת כללית בכפר־סבא.
תכף יגיע יולי, אך מה שקורה במסדרון נותן את התחושה שמדובר בשיאו של החורף. "אין חדש תחת השמש", מספר רופא מאחת המחלקות הפנימיות בבית החולים, שרק בשבוע שעבר פתח מחלקת קורונה. "אני לא יודע מה עוד אנחנו צריכים לעשות כדי שאנשים יבינו שהדבר הזה הוא בלתי נסבל. איך זה לא מעיר אף אחד?".
"מעבר לעובדה שזה לא אתי, לא הומני, לא אנושי, שאנשים שוכבים בפרוזדור ‑ זה גם לא הגיוני שאנחנו נטפל כך באנשים שאנחנו אמורים לטפל בהם", הוסיף אותו רופא.
כאילו מספר התקנים הנמוך לא מקשה על המצב מספיק, בבתי החולים נאלצים להתמודד גם עם העובדה שרופאים ואחיות נאלצים להיכנס לבידוד ולהיעדר ממצבת הכוח האדם המצומצמת ממילא.
"אנחנו כל הזמן בתפוסות עודפות ואנחנו כל הזמן בתת כוח אדם, כי גם אם התקינה שלנו על הנייר מלאה אז אנחנו חולים ואנחנו בבידוד", מספר בתסכול הרופא. "הדברים הללו נכפים עלינו. ועדת טור־כספא שסיימה את עבודתה קבעה שבכל מחלקה פנימית יהיו 16 רופאים, אך מאז לא נוסף תקן אחד. עברנו את הקורונה ועברנו מה שעברנו, אף אחד לא התחמק מהעבודה, ומי שטיפלו בחולים ובמונשמים היו מהמחלקות שלנו.
"ביום העצמאות הרימו מטס לכבודנו, אבל מיד לאחר מכן שכחו מאיתנו ותקן אחד לא נוסף. ברגע שמפקיעים מחלקות פנימיות וסוגרים אותן לטובת הקורונה, כל עודפי האשפוז מתחלקים בין יתר המחלקות. בשבוע שעבר פתחנו מחלקת קורונה והמשמעות היא שכל החולים שזקוקים לאשפוז במחלקה פנימית מתאשפזים בארבע מחלקות במקום בחמש. העומס הוא כמו בחורף משום שבמחלקות הקורונה אפשר לאשפז רק חולי קורונה ובלי תוספת תקנים ‑ נקרוס. לאן הלכו התקנים?".
מבית החולים מאיר נמסר בתגובה: "החטיבה הפנימית של בית החולים הינה מקצועית ביותר ורחבת היקף. היא כוללת בתוכה מחלקת ריאות מובילה, גריאטרייה אקוטית ונוירולוגית וכמובן חמש מחלקות פנימיות ‑ חטיבה עם יכולות אשפוז ומענה מקיפים. מרגע בו מספר החולים עם קורונה התרחב והיה צורך לתת מענה הולם לאותם חולים, החליט בית החולים לשוב ולהפעיל מחלקת קורונה ייעודית, כמתבקש. לא עולה על הדעת שלא לתת לחולי הקורונה את המענה המקצועי לו הם זקוקים".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "פתיחת מחלקות קורונה נעשית לפי תוכנית סדורה. יש לציין שניתנו לבתי החולים תוספות כוח אדם לנושא. יש להדגיש כי במקביל אנו ממשיכים לקדם את יישום מסקנות ועדת טור־כספא לשיפור הטיפול במחלקות הפנימיות".