$
בארץ

מטופלי הקנאביס הרפואי לבג"ץ: יש להקפיא את הרפורמה עד סוף השנה

בג"ץ קבע כי צו הביניים שחייב את משרד הבריאות - ומתוקף כך את חברות הקנאביס הרפואי - להמשיך לנהל את שוק הקנאביס הרפואי כפי שהתנהל טרם הרפורמה, יוארך בשלב זה עד ה-5 לאוגוסט, ויידון בהמשך בהתאם לתגובות המדינה והחברות

צלי גרינברג 17:1321.06.20
עמותת מטופלי הקנאביס הרפואי הגישה היום (א') בקשה להאריך את צו הביניים שהוציא בג"ץ להקפאת רפורמת הקנאביס הרפואי של משרד הבריאות עד דצמבר. בג"ץ קבע כי הצו, לעת זו, יוארך עד ה-5 לאוגוסט, ויידון בהמשך בהתאם לתגובות המדינה והחברות.

 

 

 

צו הביניים, שעתיד היה לפוג מחר, חייב את משרד הבריאות, ומתוקף כך את חברות הקנאביס הרפואי, להמשיך לקיים את שוק הקנאביס הרפואי, כפי שזה התנהל טרם הרפורמה של משרד הבריאות עבור אותם מטופלים, שהחלו לקבל טיפול בקנאביס רפואי לפני כניסת הרפורמה לתוקף ב-1 באפריל 2019.

 

העתירה כנגד הרפורמה מקורה בחיוב מוצרי הקנאביס הרפואי בתקינה חדשה וייעודית, וחיוב למכור אותם באמצעות בתי המרקחת בלבד, מה שהוביל להכפלת המחיר הממוצע של קנאביס רפואי מכ-10 שקלים לגרם קנאביס רפואי לכ-20 שקל לגרם.

 

הקפאת הרפורמה, מאידך, הובילה את חברות הקנאביס הרפואי הוותיקות לאי ודאות לגבי התנהלותן העסקית, לאחר שנאלצו להשקיע מיליוני שקלים בהתאמת החוות והמעפלים שלהן לתקנים החדשים, בהתאם לדרישת משרד הבריאות.

 

מספר מגדלי קנאביס רפואי אמרו לכלכליסט כי "צריך להפסיק עם כל ההארכות החוזרות ונשנות, ולתת לשוק להתקדם הלאה. אם הוחלט על רפורמה, אז שתהיה רפורמה. הרי בעוד חצי שנה שוב יגישו המטופלים בקשות הארכה. אי אפשר לדרוש תקנות שמעלות מחירים מצד אחד ואז מצד שני לדרוש שהמחירים יישארו כשהיו".

 

המטופלים תולים תקוותם בהנהגה החדשה של משרד הבריאות, לאחר שיואב קיש, סגן שר הבריאות האחראי על נושא הקנאביס הרפואי במשרד הבריאות, היה זה שהבטיח כי יעמוד לימינם למציאת פתרון לנושא.

 

דנה בר און, יו"ר עמותת מטופלי הקנאביס הרפואי, אמרה לכלכליסט, כי "אחרי אינסוף דחיות, כבר ברור לכולם שאין ולא יכול להיות שום פתרון הגיוני לסבסוד שוק כה מסורבל שנוצר במו ידיה של המדינה, שאף וועדה שהיא מקימה לא מצליח למצוא לה תמחיר. למרות זאת, בגלל אופן ההתנהלות של המדינה נאלצים מטופלי הקנאביס הרפואי, שזוכים להקלה רפואית רק בשל מחלתם הקשה שאינה זוכה לקבלת מענה רפואי אחר, לממן מכספי הביטוח הלאומי ומענקי הנכות שלהם, את חברות הקנאביס הנסחרות בשווי של עשרות ומאות מיליוני שקלים בבורסה.

 

"הדורסנות של האחרונות, יחד עם חוסר ראיית המטופלים על ידי משרד הבריאות, חייבת להגיע לקיצה. לכן אנו חוזרים ומבקשים מבג"ץ להורות על בחינה מחדש של יישום מתווה הרפורמה – והשבת האסדרה הישנה (המצב טרום הרפורמה) על כנה, עד שבחינה זו תושלם".

 

הבקשה לבג"ץ הוגשה בצל אישור ועדת השרים את חוקי הלגליזציה ואי הפללת צרכני הקנאביס, שימשיכו במסלול החקיקה בכנסת. המשקיעים, כך נראה, עדיין ממתינים לגיבוש החוקים כדי להבין אם הדבר ייטיב עם יצרניות הקנאביס הרפואיות המקומיות.

 

האחרונות דווקא טוענות, כי משמעות הלגליזציה עבורן היא הרחבת השוק, אך מספר גורמים בתחום הקנאביס אמרו לכלכליסט, כי הדבר דווקא יאפשר ייבוא תוצרת איכותית יותר מזו המיוצרת בישראל, שהביקוש לה, ככל הנראה, יהיה גבוה יותר, אם לשפוט על פי הייבוא שנעשה כבר כיום למוצרי הקנאביס הרפואי. בנוסף, שאלות רבות עדיין נותרו ללא מענה בהיבטי הפיקוח, התקינה ושאר היבטי הרגולציה הנדרשים.

x