$
בארץ

דיווח שוטף

ועדת השרים הכריזה על שכונות ברהט ובערערה כ"אזורים מוגבלים"

עוד החליטה ועדת השרים כי ביפו ייסגרו מוסדות חינוך בשכונות ע'גמי, צהלון וחיסכון ותיאסר התקהלות של מעל לעשרה אנשים - ההחלטה תיכנס לתוקף החל ממחר ב-8 בבוקר; משרד הבריאות: 122 נדבקו בקורונה מחצות, מעל 4,000 חולים פעילים; נתניהו: "יש עלייה בתחלואה, אנחנו עוצרים את הפתיחות של המשק"; לפיד תומך בעמדת נתניהו לתקציב חד-שנתי: "במציאות קורונה אין דרך אחרת"

כלכליסט ו-ynet 21:5118.06.20

נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם

 

 

21:45 - ועדת השרים הכריזה על שכונות ברהט ובערערה כ"אזורים מוגבלים"

 

ועדת השרים להגדרת "אזור מוגבל" החליטה להכריז על שכונות 13 ו-24 ברהט ושכונה 2 בערערה שבנגב כאזורים מוגבלים לפי תקנות שעת חירום (אזור מוגבל). בשכונות עג'מי, צהלון וחסכון שביפו ייסגרו מוסדות החינוך, למעט בגרויות, ותיאסר התקהלות של מעל לעשרה אנשים. ההחלטה תיכנס לתוקפה מחר בשעה 8:00 בבוקר, עד ליום ד'.

 

(איתמר אייכנר ומורן אזולאי, ynet)

 

21:25 - לפיד תומך בעמדת נתניהו לתקציב חד-שנתי: "במציאות קורונה אין דרך אחרת"

 

יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד הביע תמיכה בעמדתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו להעביר תקציב חד-שנתי לשנת 2020, בניגוד למה שהוחלט בהסכם הקואליציוני בין הליכוד לכחול לבן. ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר ישראל כץ תומכים בהצעה להעביר תקציב חד שנתי בגלל המשבר הכלכלי החמור שאליו נקלעה מדינת ישראל. "תביעת כחול לבן לתקציב דו-שנתי במציאות של קורונה היא או חובבנות או חוסר אחריות", צייץ לפיד בטוויטר.

 

(יובל קרני, ynet) 

 

 

19:45 -  משרד הבריאות: מספר הנדבקים מאז חצות - 122

 

משרד הבריאות: בישראל אובחנו מאז פרוץ מגפת הקורונה 19,998 נשאים. מאז חצות אובחנו 122 איש (מתוכם - 42 בינוני ו-38 קשה). נכון לעכשיו יש 4,177 חולים פעילים בישראל (102 מאז חצות). מספר המונשמים עומד על 28, מספר המתים על 303. עד כה החלימו 15,508 (20 מאז חצות). מאז חצות בוצעו 7,931 בדיקות לגילוי קורונה, לעומת 14,690 בדיקות אתמול.

 

18:46 - 94 בני אדם נדבקו בקורונה מאז חצות

 

משרד הבריאות עדכן היום (ה') אחר הצהריים את מספרי החולים בקורונה בארץ. לפי עדכון המשרד שיצא באתר החדש (ראו דיווח קודם) מחצות אובחנו 94 חולים חדשים (מתוכם 48 בינוני ו-36 קשה)  ומספר כל האנשים שאובחנו כנשאי קורונה בישראל עומד מפרוץ המגפה על 19,970 איש. נכון לעדכון האחרון יש בישראל 4,160 חולים פעילים (85 נוספים מחצות). מתוכם 52 מאושפזים בבתי חולים ו-4,008 בביתם, בקהילה או במלון. מספר המונשמים עומד כעת על 28. עד כה מתו מהמחלה בישראל 303 איש - ללא מקרי מוות חדשים מחצות. עד כה החלימו מהמחלה 15,507 בני אדם - תשעה נוספים מחצות. אתמול התבצעו 14,691 בדיקות ואילו מאז חצות בוצעו 5,522 בדיקות.

 

18:22 - אדלשטיין השיק אתר נתוני קורונה חדש: "יגביר את השקיפות כלפי הציבור"

 

שר הבריאות יולי אדלשטיין השיק את אתר הנתונים החדש של משרד הבריאות, בו מוצגים נתוני הקורונה בישראל. הנתונים באתר יעודכנו שלוש פעמים ביום - ב-11:00, 19:30 וב-23:00. השר אדלשטיין אמר כי "ההתמודדות עם הקורונה היא של כולנו, הנתונים הם של כולנו. האתר החדש יגביר משמעותית את השקיפות של עבודת משרד הבריאות כלפי הציבור, כפי שאני מאמין שצריך להיות".

(אדיר ינקו) 

 

15:15 - ראש העיר רהט: "אנשים מתביישים להודות שהם חולים"

 

ראש העיר רהט, פאיז אבו סהיבן, התייחס הבוקר (חמישי) בראיון להחלטה להטיל סגר על שתי שכונות בעיר בשל ריבוי מקרי קורונה, וציין כי חלק גדול מהתושבים רואים בנגיף מקור לבושה. אבו סהיבן, שנתון עצמו בבידוד זה שבוע בעקבות מפגש עם חולה מאומת, ציין כי יינקטו כל הצעדים הנדרשים על מנת לשמור על בריאות התושבים.

 

העיר רהט העיר רהט צילום: עמית שעל

 

לדבריו, "הקורונה עדיין נתפסת ככתם עבור רבים. אנשים מתביישים להודות שהם חולים, מתביישים להיכנס לבידוד. אני רציתי להוות דוגמה לכולם ולהראות שאין שום בושה", אמר אבו סהיבן והוסיף: "המטרה שלנו בימים שלפני הסגר, היא לרכז את החולים בכמה בתים בשתי השכונות המדוברות, על מנת שלא להטיל סגר כולל".

 

התושבים מבינים את זה?

"כן. יש לחץ על אלה שאומתו לצאת לבית מלון מחוץ לעיר. הגענו להסכמה עם משטרת ישראל שאנחנו נרכז את התושבים המאומתים בארבעה בתים. משהו כמו 80 בני אדם בערך. נעשה זאת באמצעות משטרת ישראל שחייבת לאכוף את החוק בשתי השכונות האלה. אנחנו לא רוצים שעיר שלמה תסבול בגלל קומץ".

 

אז הכול בגלל תפישות מעוותות של בושה?

"כן. ככה זה נתפש אצל רוב האנשים במגזר. אני מקיים שיחות הסברה, ומנסה לקדם מודעות. אנחנו רוצים שאנשים ישתכנעו ולא יביאו לסגר כולל על כולנו".

 

מטפלים בכם כרגיל? אין אפליות?

"בהחלט כן. דין רהט כדין תל אביב. מטפלים מא' עד ת'. אבל עדיין החובה חלה על התושבים שצריכים להישמע לחוק". גם חבר מועצת העיר, יוסף אלרומלי, ציין כי התחושות בעיר קשות נוכח העלייה בשיעור התחלואה: "חייבים לבודד את החולים בבתים או להוציא אותם למלוניות. לא הגיוני לנקוט בענישה קולקטיבית בגלל מי שלא נשמעים להנחיות. ככה לא פותרים את הבעיה". 

 

 

13:50 - עובדת בכנסת נדבקה בקורונה

 

עובדת בחטיבת התפעול של הכנסת נדבקה בקורונה. כך הודיע קצין הכנסת יוסף גריף בהודעת דואר אלקטרוני ששלח לעובדים במשכן. מי ששהה בסביבתה התבקש לפעול על פי הנחיות משרד הבריאות.

 

12:40 - נתניהו: "יש עלייה בתחלואה, אנחנו עוצרים את הפתיחות של המשק"

 

מנכ"ל משרד הבריאות היוצא, משה בר סימן טוב, אמר בצהריים (יום ה') בטקס חילופי מנכ"לי משרד הבריאות כי "למדנו המון על הקורונה, אבל אנחנו עדיין לא יודעים כלום. הטבע האנושי מתקשה להשלים עם חוסר היכולת להבין את הנגיף". בר סימן טוב הוסיף כי "עשינו כמובן גם טעויות, יכולנו לשתף יותר גורמים בקבלת ההחלטות. אך יש מבחן תוצאה ובו אנחנו יכולים להיות גאים. בכך שחיי אלפים בארץ ניצלו".

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר הבוקר בטקס כי "אין שום ספק שאנחנו נידרש לבלום את המחלה, היא עולה חזרה. נעשה את הצעדים הדרושים להבטיח שהעלייה הזו תיבלם, כולל סגרים נושמים. אנחנו נחיל אותם מיד". הוא אמר כי המנכ"ל היוצא משה בר סימן עמד בפני מתקפות קשות. "אין תחליף אלא לשנות את התנהגות הציבור, אם לא - ניאלץ לנקוט אמצעים תקיפים", הוסיף נתניהו, "אנחנו עוצרים את הפתיחות ונפעל עכשיו בכל דרך להבטיח את הורדת העקומה".

 

מנכ״ל משרד הבריאות היוצא משה בר סימן טוב מנכ״ל משרד הבריאות היוצא משה בר סימן טוב צילום מסך: לע"מ

 

נתניהו פנה לבר סימן טוב, ואמר לו: "עמדת על דעתך מול גלי ביקורת, לפעמים אכזרית מאוד ומרושעת. עשית את זה בשקט, ביטחון ואחריות וגם ביטאת את זה מול הציבור. התרומה שלך היא חשובה מאוד ומראה את האחריות והמסירות שלך לבריאות וחיי הציבור".

 

בר סימן טוב הוסיף בטקס כי "עד פברואר 2020 חשבתי שלהיות מנכ"ל משרד הבריאות זה תפקיד קשה ועמוס. לא היה לי רגע דל. היו לנו שתי עונות של שפעת עונתית קשה וחשבתי שיותר מזה לא יכול להיות ואני בשל לעזוב". "ואז הגיעה הקורונה", הוסיף בר סימן טוב. "היו רגעים שבהם הרגשתי שאנחנו נשאבים במנהרת זמן. משבר גדול חושף את היכולות האמיתיות של המערכות. במשבר התגלתה במלוא עוצמתה מערכת הבריאות".

 

לדברי בר סימן טוב, "ידענו שנשלם מחיר, או של הצלחה או של כישלון. העדפנו לשלם מחיר של הצלחה. המלאכה לא תמה והופכת להיות יותר מורכבת. הסיכון הזה והאירוע הזה הולכים ללוות אותנו עוד זמן רב. גל שני של תחלואה הוא לא גזירת גורל. הוא תלוי במדיניות ובמנהיגות".

 

מנכ"ל משרד הבריאות הנכנס, פרופ' חזי לוי, אמר כי "אנו נתונים במאבק קשה ותובעני כנגד מגיפת הקורונה, שדורשת מאיתנו התנהלות קשה, מקצועית, חברתית, כלכלית". לדבריו, "אנו נמצאים כעת בעיצומה של תחלואה בקורונה שהולכת ועולה. הנגיף לא נעלם".

 

בנימין נתניהו בנימין נתניהו צילום מסך: לע"מ

 

פרופ' לוי שימש קצין רפואי ראשי עד שנת 2007, ולאחר מכן מונה לסמנכ"ל בכיר וראש מינהל רפואה במשרד הבריאות. בשנת 2012 מונה למנהל בית החולים ברזילי באשקלון, ובשנת 2018 הוענק לו אות מפעל חיים מטעם שר הבריאות לעוסקים במקצועות הבריאות.

 

מאמש ועד הבוקר אובחנו עוד 111 חולי קורונה בישראל, המשך למגמת העלייה במספר הנדבקים שנרשמה בימים האחרונים. מנתוני משרד הבריאות עולה כי מספר החולים הפעילים כבר עולה על 4,000 ועומד על 4,092 חולי קורונה בישראל. בסך הכול מאז אתמול בבוקר אובחנו 257 חולי קורונה.

 

מהנתונים עולה עוד כי ביממה האחרונה לא נרשמו מקרי מוות מהנגיף, אולם מצבם של שלושה חולים הידרדר ומוגדר קשה, לצד חיבורם של שלושה חולים למכשירי הנשמה. מספר המונשמים בישראל עומד כעת על 32, ומספר החולים הקשים על 39. ביממה האחרונה נערכו 14,676 בדיקות קורונה.

 

 

12:00 - גלנט: מועד ב' בבגרויות לכל מי שלא יוכלו להיבחן בשל הקורונה

 

שר החינוך, יואב גלנט, הודיע היום כי יתקיימו מועדים חלופיים בכל מקצועות הבגרות עבור תלמידים שלא יוכלו להיבחן בשל תחלואה בקורונה או השמתם בבידוד.

 

לפי ההודעה, בנוסף למועדי ב' במתמטיקה ובאנגלית, יתקיימו במהלך חודש אוגוסט (אחרי ט' באב וחג הקורבן) ארבעה ימים מרוכזים שבהם ייערכו מועדי הבחינות החלופיים בשפת אם, במדעים ובמקצועות ההומניסטיקה: ספרות, תנ"ך, היסטוריה, אזרחות ועוד. במשרד החינוך הבהירו שאם יהיו תלמידים שלא יוכלו לגשת לשני המועדים, יינתן להם מענה נקודתי, שיכלול משגיח חיצוני וסטנדרטים מחמירים, כנהוג בבחינות הבגרות. בימים הקרובים יפורסמו מועדי הבחינות החלופיים בחודש אוגוסט.

 

9:15 - 257 חולים אובחנו ביממה האחרונה, מספר החולים הפעילים עבר את ה-4,000

 

מאמש (יום ד') ועד הבוקר אובחנו עוד 111 חולי קורונה בישראל, המשך למגמת העלייה במספר הנדבקים שנרשמה בימים האחרונים. מנתוני משרד הבריאות עולה כי מספר החולים הפעילים כבר עולה על 4,000 ועומד על 4,092 חולי קורונה בישראל. בסך הכול מאז אתמול בבוקר אובחנו 257 חולי קורונה.

 

 

 עמדת בדיקה של קופ"ח כללית עמדת בדיקה של קופ"ח כללית (צילום: דוד חורש, דוברות כללית

 

מהנתונים עולה עוד כי ביממה האחרונה לא נרשמו מקרי מוות מהנגיף, אולם מצבם שלושה חולים הידרדר ומצבם מוגדר קשה, לצד חיבורם של שלושה חולים למכשירי הנשמה. מספר המונשמים בישראל עומד כעת על 32, ומספר החולים הקשים על 39. ביממה האחרונה נערכו 14,676 בדיקות קורונה.

 

במספר המחלימים לא חל שינוי ניכר, המשך למגמה של הזמן האחרון. במשרד הבריאות עדיין לא מספקים הסברים לירידה המשמעותית במספר המחלימים היומי, שעומד עתה על 15,499 ביחס ל-15,487 אמש.

 

יש לציין כי על-פי סקירה של מרכז המידע והידע הלאומי למערכה בקורונה של צה"ל, שפורסמה הבוקר, ביישובים הערביים והדרוזים, מספר הנבדקים לקורונה נמוך משמעותית. על פי הסקירה, עמד הממוצע החודשי על 224 בדיקות בחודש ל-10,000 תושבים ביישובים בהם התגוררו יותר מ-10,000 בני אדם. 30 היישובים בהם מספר הבדיקות לנפש היה הנמוך ביותר היו יישובים ערביים ודרוזים.

 

בין היישובים בעלי שיעורי הבדיקות לנפש הנמוכים ביותר גם העיר הגדולה בחברה הערבית, נצרת. גם יישובים גדולים כמו טמרה, סחנין, טייבה ואום אל פחם – ברשימה. באום אל פחם, למרות השיעור הנמוך של בדיקות לנפש, שיעור גבוה של בדיקות חיוביות, והוא עומד על 2%. בכפר קרע שיעור של 3.3% בדיקות חיוביות. שני היישובים צוינו כ-"מוקדי סיכון משמעותיים" להתפרצות של נגיף הקורונה.

 

נתניהו נתניהו צילום: אמיל סלמן/הארץ

 

"מומלץ להגביר את מספר הבדיקות בקרב המגזר הערבי והדרוזי", נכתב בסקירה. "זאת על ידי הגברת זמינות בדיקות ביישובים אלה באמצעות קופות החולים, לצד הסברה ייעודית שתעודד בעלי תסמינים להיבדק".

 

אמש המשיכה מגמת העלייה של הימים האחרונים, לאחר ש-288 חולי קורונה חדשים אובחנו ביממה החולפת. על-פי הנתונים מאמש, נרשמה ירידה בשיעור האבחון היומי. 1.7% מהבדיקות שבוצעו ביממה החולפת נמצאו חיוביות, לעומת 1.8% שלשום.

 

אתמול בפתח ישיבת קבינט הקורונה הזכיר ראש הממשלה בנימין נתניהו את ההסדר שחתמה מדינת ישראל עם חברת מודרנה לגבי רכישת חיסונים, שאת היקפו סירבה לחשוף. "חיסון כמובן יפתור לנו את הדילמה שהוועדה הזאת עסוקה בה כל הזמן - איך לעצור את התפתחות המחלה מצד אחד, ומצד שני להמשיך כמובן את המשך פתיחת הכלכלה", אמר נתניהו. "יש עלייה תלולה למדי של תחלואה. אנחנו נדבר בישיבה הזו על האמצעים השונים של בלימת העלייה הזאת".

 

נודע כי ישראל תשלם לחברת מודרנה 70 מליון דולר כדי לקבל הזכות לרכוש את החיסונים. מעט מאוד מדינות בעולם קיבלו את הזכות הזאת והדבר נעשה בעקבות סיוע אמריקני לבקשת ישראל.

 

"יש לנו עלייה בתחלואה, צריך להוריד אותה", הוסיף נתניהו. "צריך להמשיך לפתוח את המשק. אנחנו נדבר גם על דרך אחראית לעשות זאת גם בתחבורה, אבל אנחנו חייבים לטפל בעלייה הכללית וגם במוקדי התחלואה הספציפיים. נדרשנו לכך בוועדת שרים מיוחדת לפני הישיבה הזאת".

 

במקביל, אישר אתמול קבינט הקורונה את קיום אירועי התרבות ואת החזרת שירותי הרכבת, תחת הגבלות נרחבות. הרכבת, שחזרתה לפעילות כבר הוכרזה כמה פעמים ונדחתה, תחזור ביום שני במתכונת של עד 75 אחוזי תפוסה, קניית כרטיסים מראש ואיסור על אכילה ושתייה. הנוסעים יחויבו בעטיית מסכות למשך כל זמן הנסיעה, גם בעת דיבור בטלפון.

 

אירועי התרבות יחזרו במתכונת של עד 250 איש, ככל הנראה כבר במוצאי שבת. רכישת הכרטיסים תעשה מראש ולא תתאפשר קניית כרטיסים בקופות.

 

9:05 - הקדימו את המחקר: ישראל טיפלה בחולי קורונה בתרופה שהוכחה כיעילה

 

ביום שלישי השבוע פורסמו ממצאי מחקר בריטי שנערך באוניברסיטת אוקספורד, שממנו עולה כי השימוש בסטרואיד דקסמתזון מפחית משמעותית את שיעורי התמותה בקרב חולי קורונה מונשמים או חולים במצב קשה. על פי ממצאי המחקר, השימוש בתרופה יכול להציל את חייהם של שליש מהחולים שנטלו את התרופה.

 

קורונה קורונה צילום: גטי

 

אלא שיש, מתברר, מי שלא המתין למחקר. בחדשות רשת דווח אמש (ד') כי בישראל נוסתה התרופה, שלא כחלק ממחקר קליני, בקרב עשרות חולי קורונה במצב קשה בבתי החולים שיבא, הדסה ואיכילוב.

 

פרופ' רונן בן עמי, מומחה לרפואה פנימית ומחלות זיהומיות, מנהל היחידה למחלות זיהומיות באיכילוב, מספר על הניסיון הישראלי לבחון את השפעתה של התרופה. "יש גישה שאומרת שצריך לטפל בתרופות שמקטינות תגובה דלקתית בגוף", הוא אומר.

 

"המחלה היא מחלה שיש לה מאפיינים דלקתיים. סטרואידים הן תרופות שיכולות לדכא את התגובה החיסונית". בן עמי מוסיף כי חלק מהמטופלים שנטלו את הסטרואיד לא הגיעו למצב של הנשמה. עם זאת, הוא מדגיש: "שיעור התמותה בישראל באופן כללי היה נמוך יותר ממדינות אחרות בעולם, ואני לא יודע להגיד האם זה קשור לדקסמטזון או לא". 

 

9:00 - אלוף שלישי בבידוד: ראש אגף התקשוב שהה ליד חייל חולה קורונה

 

שלושה אלופים ושלושה תת-אלופים נכנסו לבידוד ביממה האחרונה. זו תמונת המצב בצה"ל שהודיע הבוקר (יום ה') כי ראש אגף התקשוב וההגנה בסייבר אלוף ליאור כרמלי ומפקדים נוספים מהאגף נכחו בשבוע שעבר בקרבת חייל צה"ל שאומת לאחרונה כחולה קורונה.

 

על פי הנחיות משרד הבריאות נכנסו אתמול לבידוד אלוף ליאור כרמלי, ראש חטיבת ההגנה, תת-אלוף ד' וכן קצינים וחיילים נוספים. "האלוף ישהה בבידוד וימשיך לקיים לוח זמנים רגיל, ככל שיתאפשר. המפקדים חשים בטוב, ללא תסמינים, וייבדקו בזמן הקרוב", נמסר מדובר צה"ל.

 

 אלופים ב צה"ל שבבידוד: מימין תמיר ידעי, הרצי הלוי וליאור כרמלי אלופים ב צה"ל שבבידוד: מימין תמיר ידעי, הרצי הלוי וליאור כרמלי צילום: עמית שאבי, דובר צהל

 

אתמול נמסר כי מפקד פיקוד הדרום אלוף הרצי הלוי ומפקדים נוספים מפיקוד הדרום השתתפו בדיון מבצעי בשבוע שעבר שבו נכח נציג ממערכת הביטחון שאומת הבוקר כחולה קורונה. בעקבות זאת הוחלט כי אלוף הלוי וכן מפקד עוצבת שועלי האש תא"ל אליעזר טולדנו ומפקד עוצבת אדום תא"ל גור שרייבמן וקצינים נוספים ייכנסו לבידוד.

 

עוד נמסר אתמול כי מפקד פיקוד המרכז הנכנס אלוף תמיר ידעי ומפקדים נוספים מפיקוד המרכז השתתפו באירוע ב-10 ביוני שבו נכח איש קבע שאומת אמש כחולה קורונה. אלוף ידעי וגם מפקד עוצבת עידן, תת-אלוף דוד זיני, מפקדי חטיבות סדיר ומילואים באוגדה וכן קצינים וחיילים נוספים נכנסו לבידוד.

x