דעה
האם יחסי ישראל-סין יהפכו למבחן אמריקאי לנאמנות
ארה"ב מצפה מבנות בריתה להגביל את קשריהן עם סין והעדפת החברה הישראלית על פני הסינית במכרז במתקן ההתפלה בשורק - היא איתות חכם לארה"ב מהצד הישראלי. למרות זאת, הבעיה היא בצד הישראלי, ש"שולף מהמותן" את המדיניות שלו כלפי סין
בשבועות האחרונים התקבלה החלטה בעניין מכרז הקמת מתקן ההתפלה החדש בשורק – ״שורק 2״, במסגרתו הוחלט כי החברה הישראלית IDE היא הזוכה וכי החברה הסינית האצ'יסון הפסידה.
ההחלטה הישראלית אינה מנותקת מביקור מזכיר המדינה האמריקאי מייק פומפאו, שבביקור בזק בישראל הזהיר את עמיתיו משיתופי הפעולה עם סין והדגיש באוזני עמיתיו הישראלים כי וושינגטון מצפה מישראל לעמוד לצד בת בריתה בדו הקרב המסתמן בין ארה"ב לסין.
- IDE הישראלית גברה על האצ'יסון הסינית במכרז להקמת מתקן ההתפלה הגדול בארץ
- סופית: מתקן ההתפלה יוקם בידי חברה שהיטתה נתוני איכות מים
- שותפות לווייתן תמכור גז לתחנת הכוח של IDE בשורק בכ-2.5 מיליארד שקל
למעשה, ארה"ב העמידה את ישראל בפני מבחן. השלב הראשון במבחן היה פשוט - שורק 2 לחברה הסינית, כן או לא. אך דרגת הקושי צפויה לעלות בשלבים הבאים.
המכרז להקמת שורק 2 לא מהווה סוגיה משמעותית בפני עצמו, אך האופן בו ישראל תבחר להתנהל - יקבעו את המדיניות בה תנקוט ארה״ב כלפי ישראל בכל הנוגע ליחסי ישראל עם סין בהמשך. צעד לא נכון כאן היה גורם להקשחת העמדות האמריקאיות ודחיקת ישראל לפינה.
יש מי שמנסה להציג את המצב המורכב כשאלה שבה ישראל צריכה לבחור צד, אך זו אינה שאלה כלל, התשובה לכך ברורה – ארה"ב היא ידידתה החשובה ביותר, וסין הצביעה נגד ישראל בפורומים בינלאומיים. השאלה היא איך תתנהל ישראל במאזן הכוחות הבינלאומי שנוצר ברקע מלחמת הסחר בין ארה"ב וסין ועידן הקורונה. בניגוד למבחן אמריקאי - מבחן רב ברירה - שבו התשובות נתונות מראש ורק צריך לבחור, כאן יש מרחב מורכב ומאתגר של קבלת החלטות, כאשר הרבה מאוד מונח על הכף.
כידוע, ארה״ב רגישה מאוד לבחירות שבעלות בריתה עושות בנוגע לשיתופי פעולה עם סין. מאז החלה ישראל לשתף פעולה, מסחרית ועסקית עם סין, היא נמצאת תחת זכוכית מגדלת מצד וושינגטון בכל הנוגע לניהול יחסיה עם סין. העובדה הזו מקבלת משנה תוקף כאשר מדברים על פרוייקטי תשתית לאומיים וטכנולוגיה, ועל אחת כמה וכמה אם מעורב בכך כסף גדול.
אין מדובר בעניין פרטי ואינטימי בין ארה"ב לישראל, עיני שחקנים רבים בעולם נשואות אלינו עכשיו. ארה״ב כבר החלה בקמפיין לחץ על רבות מבעלות בריתה במטרה שיגבילו את קשריהן עם סין. אך ארה"ב מצפה מישראל ליותר מכולן ובראייתה עליה להוות דוגמה להתנהלות נכונה עבור כל בנות בריתה.
ישראל עשתה את הצעד החכם ביותר מבחינתה בנוגע לשורק. ירושלים אותתה לוושינגטון בצורה ברורה כי השותפות הישראלית-אמריקאית חזקה מתמיד, ולצד זאת, אפשרה לעצמה מרחב להמשך מערכת היחסים עם סין בשיתופי פעולה מסחריים ועסקיים.
סין מבינה היטב את הצעד שעשתה ישראל, היא מבינה את מארג הכוחות והיכן ישראל ממקמת את עצמה בו, והיא לא נוטרת לה על כך. סין מסתכלת על התמונה הרחבה, על האינטרסים שלה מול ישראל, ובראייתה, המשך שיתופי הפעולה לא צריך להיפגע עקב אי זכייה במכרז זה או אחר.
הבעיה היא בצד הישראלי, ש"שולף מהמותן" את המדיניות שלו כלפי סין. בפתחה של ממשלה חדשה ועל רקע האתגרים של התקופה, ממשלת ישראל חייבת לגבש מפת דרכים למערכת היחסים שלה עם סין, או שבמבחן הבא – כנראה שהתוצאה לא תהיה חיובית.
קאריס ויטי היא יו"ר מכון המחקר SIGNAL העוסק ביחסי ישראל-סין