דיווח שוטף
משרד הבריאות: 175 חולי קורונה חדשים ביממה האחרונה
עובדת בעיריית רמת גן נדבקה בקורונה, 20 עובדים נכנסו לבידוד; עובדת בעיריית ראשל"צ אובחנה כחולת קורונה - העובדים נכנסו לבידוד; שירות התעסוקה: עוד 5,059 עובדים חזרו מחל"ת; אג'יאן איירליינס מחדשת את הטיסות לישראל; שיעור חולי הקורונה הערבים - 6% מכלל החולים; היום בחצות: השב"כ יפסיק לאכן טלפונים כחלק מהמאבק בקורונה
נגיף הקורונה – תמונת מצב בארץ ובעולם
22:30 - גרוטו בדרך החוצה ממשרד הבריאות: אישר לטדי שגיא להיכנס לארץ ללא בידוד
האם הקריירה הציבורית של המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, הגיע לסיומה? גרוטו החליט, על דעת עצמו, לפטור את המיליארדרד טדי שגיא מבידוד בניגוד מוחלט להוראות משרד הבריאות, לאחר שזה האחרון חזר מקפריסין.
שר הבריאות יולי (יואל) אדלשטיין שיגר לפני שעה קלה הודעה בהולה לעיתונות ובה הוא מודיע כי הנחה את מנכ"ל משרדו משה בר סימן טוב לערוך בירור עם גרוטו, "וכן לבחון את העניין בכל הכלים המשמעתיים העומדים לרשותו".
עוד נכתב כי "השר מצפה לקבל תשובות מהבירור כבר מחר". ל"כלכליסט" נודע כי אם גרוטו לא יתפטר באופן מיידי - בר סימן טוב צפוי לפטר אותו; זו תהיה למעשה ההחלטה המנהלית האחרונה של בר סימן טוב, שיחסיו עם גרוטו היו עלו על שרטון בזמן משבר הקורונה.
20:30 - 105 חולי קורונה חדשים מאז חצות
משרד הבריאות מעדכן: 105 חולי קורונה חדשים אובחנו מאז חצות (175 ביממה האחרונה), מתוך 6,461 בדיקות שבוצעו. מספר המונשמים ירד ב-2 ל-22. מספר החולים הפעילים עלה ב-91 מאז חצות ל-2,869.
19:45 - עובדת בעיריית רמת גן נדבקה בקורונה, 20 עובדים נכנסו לבידוד
חולה מאומתת בקורונה אובחנה במחלקת הדוברות של עיריית רמת גן. 20 עובדים ממחלקת הדוברות ומאגף קשרי קהילה, בהם מנהלי המחלקות והצוות שהיה במגע עם העובדת נכנסו לבידוד.
17:30 - היום בחצות: השב"כ יפסיק לאכן טלפונים כחלק מהמאבק בקורונה
היום (ד'), הוא היום האחרון לשימוש בכלי של השב"כ לאיכון טלפונים במסגרת המאבק בנגיף הקורונה. זאת, מאחר שהממשלה לא הניחה על שולחן הכנסת את הצעת החוק המסמיכה את השב"כ להמשיך בכך. קבינט הקורונה החליט השבוע שלא להמשיך עם ביצוע איכוני טלפונים על ידי השב"כ בעקבות הסתייגותו של ראש השב"כ נדב ארגמן.
שלשום אישרה ועדת המשנה לשירותים חשאיים את בקשת הממשלה להארכת מועד של 48 שעות להניח על שולחן הכנסת את חוק הסמכת שירות הביטחון הכללי לסייע במאמץ הלאומי לצמצום התפשטות נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) התש"ף-2020.
כפי שקבעה הוועדה, אי הנחת הצעת החוק על שולחן הכנסת משמעותה פקיעת הסמכתו של השב"כ לסייע בנושא, אף שזו ניתנה עד ליום 16.6.20, וזאת לאור עמדתה, והחלטת בג"ץ, כי יש לפעול להסדרתו של הנושא בחקיקה ראשית, ולא בהחלטות מתמשכות הנובעות מתקנות שעת חירום.
17:10 - שירות התעסוקה: עוד 5,059 עובדים חזרו מחל"ת
עדכון משירות התעסוקה: מהעדכון האחרון ביום שני בשעה 16:00 עד להיום בשעה 16:00 התקבלו בשירות התעסוקה 5,059 דיווחים על חזרה לעבודה. במקביל, נרשמו 964 דורשי עבודה חדשים. מאז החלו ההקלות בסגר לשחרור המשק, ב-19 באפריל, התקבלו בשירות התעסוקה 318,262 דיווחים על חזרה לעבודה, ומנגד, נרשמו 114,843 דורשי עבודה חדשים.
16:35 - עובדת בעיריית ראשל"צ אובחנה כחולת קורונה - העובדים נכנסו לבידוד
עובדת בעיריית ראשון לציון אובחנה כנשאית של נגיף הקורונה. מהעירייה נמסר כי בהתאם להנחיות משרד הבריאות, כל עובדי בניין העירייה נדרשים להיכנס לבידוד ביתי עד קבלת תוצאות הבדיקה. בדיקת העובדים תתקיים ככל הנראה מחר בבניין העירייה על ידי קופות החולים.
12:00 - חברת אג'יאן איירליינס מחדשת את הטיסות לישראל
סוכנות בלומברג מדוות כי חברת התעופה היוונית אג'יאן איירליינס מחדשת את הטיסות בקו תל אביב-אתונה, וזאת החל מה-14 ביוני.
10:50 - הפגנה למען הצלת עולם התרבות
מאות בני אדם ממטה המאבק להצלת עולם התרבות והאירועים בעקבות פגיעת הקורונה מפגינים מול משרד ראש הממשלה. הם נושאים שלטים שעליהם נכתב בין היתר: "הנשמה או מלחמה", "מכונת הנשמה עכשיו" ו"ראשונים לסגור אחרונים להיפתח". מוקדם יותר הפגינו מול בניין משרד האוצר.
09:15 - שיעור חולי הקורונה הערבים - 6% מכלל החולים
על פי נתונים שפרסם אמש משרד הבריאות, מספר חולי הקורונה המאומתים בישובים הערביים בישראל עומד על 1,164 המהווים 6% מכלל הנדבקים. זאת בשעה ששיעור הערבים מכלל האוכלוסייה בישראל עומד על כ-20%. בתוך כך ישנם 555 חולים בישובים ערבים מוסלמים או נוצריים, 347 בישובים בדואים ו-15 חולים בישובים דרוזים. כמו כן, נמצאו בסך הכול 262 חולי קורונה בישובים ערביים עם מתחת ל-15 חולים.
התפלגות חולי קורונה באוכלוסייה הערבית:
בנוסף לכך 5,242 חולי קורונה נמצאו בישובים מעורבים. מדובר על 29% מכלל החולים שנמצאו עד כה, אם כי לא ניתן לשייך אותם לאוכלוסייה מוגדרת. בחלק מהערים המעורבות, כגון ירושלים, ישנה אוכלוסייה חרדית גדולה שגם בה הקורונה התפרצה ביתר שאת.
עיר מעורבת נוספת שבה ניכרת מגמת עלייה גדולה במספר החולים היא תל אביב בה נמצאו בשלושת הימים האחרונים 81 חולים, עלייה של 11.3% במספר הנדבקים בעיר. ערים נוספות בהן הייתה עלייה גדולה בשלושת ימים האחרונים הן: ירושלים עם 30 חולים, בני ברק עם 25 חולים ונתניה עם 15 חולים.
עשר הערים עם מספר הנדבקים הגבוה ביותר בשלושת הימים האחרונים:
בסך הכול עד כה נמצאו בישראל 18,180 חולים קורונה, מתוכם 1,157 חולים בישובים קטנים עם מתחת ל-2,000 תושבים. מספר המחלימים עומד על 15,159 כאשר שיעור ההחלמה הינו 83%. מספר הנפטרים מהקורונה עומד על 299 ושיעור התמותה הינו 1.6%. מספר החולים הפעילים כיום הינו 2,722. (דורון ברויטמן)
08:15 - מחסור בכוח אדם לביצוע הבדיקות
שר הבריאות, יולי אדלשטיין, הצהיר בשבוע שעבר על שינוי במדיניות הבדיקות ועל שיא של יותר מ-16 אלף בדיקות קורונה שבוצעו ביום שישי האחרון. אך נראה כי הכמות לא מעידה בהכרח על האיכות. נבדקים רבים מספרים כי התמודדו בימים האחרונים עם בדיקות שאבדו, המתנה ארוכה במיוחד לתוצאות וקושי ממשי להשיג תור לבדיקת קורונה.
שר הבריאות, יולי אדלשטיין, הצהיר בשבוע שעבר על שינוי במדיניות הבדיקות ועל שיא של יותר מ-16 אלף בדיקות קורונה שבוצעו ביום שישי האחרון. אך נראה כי הכמות לא מעידה בהכרח על האיכות. נבדקים רבים מספרים כי התמודדו בימים האחרונים עם בדיקות שאבדו, המתנה ארוכה במיוחד לתוצאות וקושי ממשי להשיג תור לבדיקת קורונה.
העדויות הללו מצטרפות לטענות עובדי המעבדות הסובלים ממחסור חמור בכוח אדם מאז העלייה במספר הבדיקות. בנוסף, מלינים העובדים על עומס יתר לאחר שקופות ובתי החולים חזרו לשגרה כמעט מלאה. כל זאת, בזמן שבכל הקשור לאזרח הקטן, מפעילה הממשלה יד ברזל. בתי ספר נסגרים בזה אחר זה, קנסות ודוחות מחולקים לבעלי עסקים קטנים ופתיחת הרכבות נדחית שוב ושוב. אלא כשזה מגיע לאחריות המערכתית, נראה כי כל מגדל הקלפים קורס.
"ביום שני שעבר עשיתי בדיקת קורונה", מספרת דנה ווקנין, אמא לשני ילדים מירושלים, שנבדקה עם שניהם, "אמרו לנו שהתוצאות יגיעו עד 48 שעות. בבוקר נבדקתי עם הבן הגדול ובערב עם הקטן. יומיים לאחר מכן הגיעו התוצאות שלי ושל הבן הקטן, אבל לי היה חשוב לקבל את התוצאה של הגדול כי הוא זה שנחשף. התקשרתי למוקד של קופת החולים ואמרו לי שממש בעוד כמה רגעים יעדכנו את התוצאה באתר. כל שעתיים נכנסתי לאפליקציה, וכלום. אין תוצאה. רק אחרי כמעט שבוע, ביום ראשון האחרון, קיבלנו את התוצאה. התחושה שלי הייתה שהבדיקה התערבבה, אבדה או שמשהו קרה איתה. זה היה ממש מצב מתסכל. לפי דעתי פחדו להגיד לי שהבדיקה אבדה ושלא מוצאים אותה. זה מרתיח".
גם אלי (שם בדוי) מתל־אביב חווה תסכול רב ומסכת טרטורים בכל הקשור לבדיקות הקורונה. "אחרי ששר הבריאות הודיע ששינה את ההנחיות, התקשרתי ביום שני שעבר לקופת החולים וביקשתי לתאם בדיקה", סיפר, "במוקד הסבירו לי שעליי לפנות לרופא המשפחה שלי שיבצע תשאול ועל פי החלטתו יעביר את הבקשה לרופא המחוזי של הקופה, שיאשר את הבדיקה ולאחר מכן יצרו איתי קשר לתיאום. הרבה ביורוקרטיה ושיחות, אבל לא הייתה לי ברירה. הוא אמר שעליי להתקשר למד"א. אחרי חצי שעה הוא התקשר ואמר שבדק את העניין וצדקתי. אבל רק ביום ראשון בבוקר, כמעט שבוע לאחר הפנייה הראשונית, התקשרו אליי וקבעו לי בדיקה למחרת. את התוצאה, לעומת זאת, קיבלתי מהר מאוד".
אתמול, בעת ביקור בבית החולים סורוקה בבאר־שבע אמר השר אדלשטיין כי "העלייה בתחלואה הופכת להיות אירוע דרמטי. אנחנו מתקדמים בקצב טיסה ליותר מ־200 חולים ביממה. מדינת ישראל חזרה מהר מאוד לשגרה. לא הייתה שמירה קפדנית ולכן התוצאות, חלקן צפויות". לאחר מכן הוסיף כי בכוונתו להגדיל את קצב הבדיקות: "היעד שלנו הוא לעבור את 30,000 בדיקות ביום". בין הצעדים שצפויים להינקט בימים הקרובים, לדבריו של השר, פתיחת מעבדת "מיי הריטג'" בפתח־תקווה שיכולה להעלות משמעותית את מספר הבדיקות היומי והוספת 200 תקני כוח אדם למעבדות. יש להדגיש כי התוספות עדיין לא ניתנו.
על רקע ההיערכות להתפרצות של גל שני, ביקשה אתמול יו"ר ועדת הקורונה של הכנסת, ח"כ ד"ר יפעת שאשא־ביטון, את נתוני הנפטרים מהנגיף עד כה. "כדי לייעל את עבודת הוועדה ולהיערך כראוי לגל שני תוך התבססות על נתונים ומידע על התנהגות הנגיף והאוכלוסיות שנמצאות בסיכון, ביקשתי ממרכז המחקר והמידע של הכנסת פילוח של מאפייני הנפטרים ממחלת הקורונה לפי מחלות הרקע שלהם", אמרה ח"כ שאשא־ביטון, "אנו נמשיך לדרוש נתונים שישמשו בעבורנו כבסיס מידע בדיוני הוועדה".