$
בארץ

הממשלה קבעה: אין רכבת, אין מופעי תרבות - אבל יש חתונות של 250 איש

שרי הממשלה, שדנו היום בשחרור ההגבלות, החליטו כי הענף היחיד שצפוי להיפתח מחדש הוא אולמות האירועים; פתיחת מוסדות התרבות ובתי הקולנוע נדחתה בשבוע, ליום ראשון ה-21 ביוני. בינתיים, בזמן שהרכבת מושבתת, נתיב באיילון צפון יופקע לטובת עבודות תשתית. יו"ר ועד עובדי הרכבת גילה אדרעי: "יכולים לשמור על בריאות הציבור והעובדים"

איתמר אייכנר, ynet, ליאור גוטמן ומאיה נחום שחל 18:4808.06.20

קבינט הקורונה הורה היום (ב') על דחיית הפתיחה של כל הענפים שטרם חזרו לשגרה; עם זאת, השרים יאשרו להפעיל אולמות אירועים בכפוף להנחיות הריחוק, כדי לאפשר חתונות של עד 250 אורחים. המשמעות: גם הפעם, רכבת ישראל לא תיפתח במועד שנקבע על-ידי משרדי התחבורה והבריאות.

 

קבינט הקורונה החליט גם על דחיית פתיחתם של מוסדות התרבות ובתי הקולנוע, שתוכננה ליום ראשון. המוסדות אמורים היו להיפתח למופעים ולהצגות לקהל של עד 500 איש ובהיקף של עד 75% מתפוסת האולם. משרד התרבות והספורט הודיע כי לפי שעה נדחתה פתיחתם בשבוע, ליום ראשון 21 ביוני. בתחילת השבוע הבא יתכנס הקבינט שוב להערכת מצב מחודשת.

 

 

רכבת ישראל. תישאר ריקה רכבת ישראל. תישאר ריקה צילום: עופר צור

 

בתום הישיבה אמר ראש הממשלה נתניהו: "סיימנו עכשיו קבינט קורונה. הישיבה נפתחה בסקירה של המומחים, הם מראים לנו שיש עלייה חדה מאוד בתחלואה. יכול להיות שאנחנו כבר בתוך המדד הזה של הכפלה תוך עשרה ימים של קצב הנדבקים. אני מקווה מאוד שלא".

 

נתניהו הוסיף: "הדבר שהחלטנו לעשות זה קודם כל להרים הנדברקס. אנחנו עצרנו את כל ההקלות שהיינו אמורים להחיל בימים הקרובים, נבדוק את זה בשבוע הקרוב. יוצא מן הכלל אחד זה אולמות אירועים - נאפשר את הפעלתם בהתאם להנחיות משרד הבריאות ונדווח לכם בהמשך".

 

"הדבר העיקרי שכל המומחים וכל יודעי הדבר הדגישו זה שמוכרחים לשמור על שלושת הכללים. אני קורא להם 'פסח, מצה ומרור' - זה חבישת מסכות, שמירת מרחק של שני מטרים והיגיינה - שטיפת ידיים. אני מבקש מכם, למען הכלכלה שלנו, למען הבריאות שלנו, למען החיים של כולנו - אנא הקפידו על הכללים", אמר ראש הממשלה.

 

ועד עובדי הרכבת: יכולים לשמור על בריאות הנוסעים והעובדים

 

יו"ר ועד עובדי הרכבת, גילה אדרעי, מסרבת לקבל את רוע הגזירה, לאחר שפתיחת הרכבת נדחתה כבר ארבע פעמים והתאריך החדש נקבע לשבוע הבא, לא סופי. "יש לנו את היכולת לשמור על בריאות הציבור ובריאות העובדים. אנחנו מבקשים מראש הממשלה ומשר הבריאות: תנו לנו לחזור להפעיל את הרכבות. העובדים הכינו תוכנית מסודרת ומקיפה כדי לעמוד בכל ההנחיות של משרד הבריאות לוויסות כמות הנוסעים ושמירה על בריאותם", אמרה אדרעי.

 

לטענתה, לאורך החודשים בהם הרכבת לא פעלה שודרגו תוואי המסילות והתחנות ונעשו עבודות תחזוקה מקיפות בצי הרכבות כדי לתת לנוסעים את השירות הכי טוב. "לחיילים, לסטודנטים, לאנשים שידם אינה משגת לנסוע ברכבים פרטיים וצריכים לחזור לעבודה או למי שמעוניין לנסוע ולבקר את בני משפחתו ועל מנת להקל על העומסים בכבישים ובאוטובוסים. בנוסף לרצון שלנו לתת את השירות הטוב ביותר לנוסעים, הרי ש-1,000 עובדים ישבו 70 יום בבית וכבר נפגעו כלכלית בצורה משמעותית. ההחלטה כעת שלא להחזיר את הרכבת לפעילות פוגעת אנושות בציבור הנוסעים, בחזרה לשגרה של המשק ובציבור עובדי הרכבת. אין בזה שום הגיון, ובמיוחד כאשר כל מערך התחבורה הציבורית כבר פועל באופן מלא והמשק כולו חזר לפעילות".

 

עובדי הרכבת מושבתים למעשה מעבודה מאז שהקפיאו את הנסיעות בחברה. כל מי שיצא לחל"ת כבר חזר, אולם הוא אינו משובץ למשמרות. לכן, השבתת החברה היא הוראה שתופסת חלק מעובדי החברה ללא יכולת להשתכר באותו היקף לו הם היו רגילים קודם לכן.

 

שרת התחבורה מירי רגב התייחסה גם היא לדברים. "אני יודעת שרצינו מאוד לראות את הרכבת פועלת כסדרה כבר השבוע, אבל העלייה בנתוני התחלואה חייבה אותנו לפעול באחריות למען שלום הציבור ולדחות את ההחלטות בדבר ההקלות הנוספות לפתיחת המשק בשבוע. הרכבת ערוכה להפעלה ברגע שהמצב יאפשר זאת. אני קוראת לכם להקפיד על כללי משרד הבריאות – כדי שבקרוב נוכל להחזיר את ההקלות למשק ובתוכן גם את פתיחת הרכבת", אמרה רגב

  

800 חולים חדשים בשבוע האחרון

 

מוקדם יותר, הציג שר הבריאות יולי אדלשטיין את נתוני הקורונה המעודכנים, לפיהם בשבוע האחרון אובחנו 800 חולים חדשים. "אסור להישאר אדישים למספר הזה", אמר אדלשטיין. "המשטרה חייבת לחזור לאכיפה חריפה בקניונים, באוטובוסים, ברכבות, במסעדות, בגני האירועים ובכל מקום כדי להחזיר את הציבור למשמעת ולאפשר לנו להמשיך את פתיחת המשק".

  

אדלשטיין הציג גם סקר לפיו 80% מהציבור תומך בהגברת האכיפה על כללי הריחוק, ההיגיינה ועטיית המסכות כדי לא לחזור לימי הסגר. "הפתרון משולב", אמר אדלשטיין, הוא "עוד פתיחה של המשק, גם של הרכבת במתווה שסיכמנו עם משרד התחבורה, אבל יחד עם כמה שיותר בדיקות, הגברה משמעותית של האכיפה ועוד הסברה", ציין השר.

 

ובזמן שקבינט הקורונה מחליט לדחות את חידוש הרכבת, פרויקט לא פחות גדול שתוכנן להתבצע בזמן שהפעילות חוזרת לשגרה כבר לא יכול להידחות. מיום רביעי הקרוב ולמשך חצי שנה, נתיבי איילון לצפון יצומצמו בין מחלף לה גווארדיה ועד מחלף השלום לטובת בניית נתיב חדש במסגרת הפרויקט הלאומי "הנתיבים המהירים".

 

הפרויקט לבניית נתיב מעל נחל איילון שתוכנן במשך זמן רב, מיועד להקלת העומס בכביש העמוס מדי יום. בחברה ציינו כי העבודות שבוצעו במהלך ימי הסגר וההגבלות חסכו הפרעה גדולה לנהגים, והאצת הפרויקט צמצם משמעותית את מועד סיום העבודות.

 

"כל עוד משאירים אותנו סגורים, חייבים להעניק לנו סיוע כספי"

 

כאמור, פתיחת מוסדות התרבות ובתי הקולנוע למופעים ולהצגות לקהל של עד 500 איש ובהיקף של עד 75% מתפוסת האולם, שתוכננה ליום ראשון ה-14 ביוני, תדחה בשלב זה בשבוע ימים – ליום ראשון ה-21 ביוני. בתחילת שבוע הבא יתכנס הקבינט פעם נוספת להערכת מצב מחודשת.

 

שר התרבות והספורט, חילי טרופר, אמר כי "דחייתו של מתווה התרבות על ידי קבינט הקורונה היא בשורה מעציבה, אך לצערי מצב התחלואה הגובר הביא את הקבינט להחליט על מספר צעדים שיעצרו את התפשטות נגיף הקורונה. יש בי כאב ואני מודע לכאב הרב של אנשי התרבות אשר נערכו לפתיחה מחודשת כבר ביום ראשון הקרוב. אני מחוייב לעולם התרבות ואמשיך לפעול כדי לאפשר לעולם התרבות לשוב לפעילות ולסייע לו להיחלץ מהמצוקה הקשה אליה נקלע".

 

התגובות לבשורה לא איחרו להגיע. יו"ר אמ"י יענקל'ה מנדל אמר: "קראנו בדאגה בשעתיים האחרונות את התדרוכים שיצאו לפני ישיבת קבינט הקורונה לפיהם יושהה מתווה החזרה של עולם התרבות, עליו עמלנו קשות. השהיית אישור ההצגות והמופעים, בזמן שמתאפשרות התקהלויות של 250 איש בחתונות ואולמות אירועים יוצרות אפליה לא הוגנת ומאיימות להנחית מכה כואבת על האמנים ומוסדות התרבות שכבר נמצאים בשיא ההיערכות לפתיחה המחודשת. אני קורא מכאן לשר התרבות שהוא שותפנו למאבק - אל תאפשר לאפליה הזאת לעבור בשקט, והילחם איתנו על מנת שנוכל להחזיר את עולם התרבות לחיים בצורה בטוחה ושקולה כפי שסוכם רק לפני מספר ימים".

 

ממטה המאבק להצלת עולם התרבות והאירועים נמסר: "החלטת קבינט הקורונה מסבירה לכולם טוב מדוע אנחנו נמצאים היום מחוץ לכנסת בשבוע הזעם של תעשיית התרבות והאירועים הלא מתוקצבים. אנחנו לא נתווכח ולא ננהל דיונים פומביים בכל הנוגע להנחיות הבריאותיות - אבל כל עוד משאירים אותנו סגורים, חייבים להעניק לנו סיוע כספי שימנע את הגסיסה שלנו. 200 אלף עובדי התעשייה זועקים – הנשמה או מלחמה! זו לא סיסמה, זו המציאות הקשה שאנחנו צועדים לקראתה אם לא יהיה מי שיזרים לנו חמצן".

x