המשנה ליועמ"ש לבעלי האולמות: אל תפקידו צ'קים עבור אירועים שלא קוימו בשל הקורונה
במכתב שנשלח להתאחדות בעלי האולמות וגני האירועים נכתב, כי על בעלי אולמות להגיע לפתרונות מאוזנים והוגנים לשני הצדדים. במכתב מודגש, כי העובדה שבעל אולם מחזיק באמצעי תשלום כלשהו כגון צ'קים, אינה מעניקה לו לגיטימציה להשתמש בו
המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (משפט אזרחי), ארז קמיניץ, פנה היום לבעלי האולמות בהמלצה להגיע להסכמות עם לקוחות שהזמינו אירועים שלא קוימו בסופו של יום, עקב התפשטות נגיף הקורונה. במכתב ששלחה להתאחדות בעלי האולמות וגני האירועים, על דעתו של קמיניץ, כותבת עו"ד רני נויבואר, ראשת האשכול האזרחי בייעוץ וחקיקה, כי על בעלי אולמות להגיע לפתרונות מאוזנים והוגנים לשני הצדדים ולא להפקיד צ'קים של לקוחות שהזמינו אירועים, שלא התקיימו לבסוף בשל משבר הקורונה.
- המופעים יחזרו ב-14 ביוני - באולמות עם מקומות מסומנים ובתפוסה של 75%
- האולמות וגני האירועים ייפתחו ב-14 ביוני: האורחים יחויבו בחבישת מסכות
- האיסור על כניסת זרים לישראל הוארך עד סוף החודש
מפניות שהתקבלו בייעוץ וחקיקה שבמשרד המשפטים וכן ברשות להגנת הצרכן ובמועצה לצרכנות התגלה, כי ישנם מקרים שבהם בעלי אולמות אירועים הפקידו צ'קים דחויים עבור אירועים שבסופו של יום לא נערכו בשל משבר הקורונה, ואף מוסיפים להחזיק בצ'קים של לקוחות מתוך כוונה לפרוע אותם כאשר יגיע זמן פירעונם בעתיד, וזאת חרף העובדה שהאירוע לא התקיים.
עו"ד נויבואר מציינת כי מעשים אלה הם בעייתיים עד מאוד מבחינה משפטית. במכתב מוצע לצדדים להגיע להסכמה בדבר המשכו של החוזה, כלומר קיום האירוע במועד ובתנאים שיסוכמו על ידי הצדדים. ואולם אם אין הסכמה להתאמת החוזה לנסיבות המשתנות, לא יוכלו בעלי האולמות לעשות דין לעצמם ולהפקיד את הצ'קים. נוי בואר מדגישה, כי העובדה שבעל אולם מחזיק באמצעי תשלום כלשהו כגון צ'קים, אינה מעניקה לו לגיטימציה להשתמש בו.
בין היתר נאמר במכתב, כי הפקדת צ'קים שניתנו כנגד אירועים שלא התקיימו בשל נסיבות שאינן תלויות בצדדים עשויה להיחשב התנהגות בחוסר תום לב, ואינה עולה בקנה אחד עם דיני השטרות, שכן האירוע שבגינו ניתן השיק הדחוי, לא התקיים.
עו"ד נוי בואר מציינת לסיום, כי אם לא יגיעו הצדדים להסכמה על קיום האירוע במועד אחר ובתנאים אחרים, ראוי כי לכל הפחות יסכימו על התנאים לסיומו של החוזה בהתאם לזכויותיהם לפי הדין.
התאחדות בעלי אולמות האירועים מסרה בתגובה: "משבר הקורונה פגע בצורה קשה במשק כולו, כשגני האירועים והאולמות קיבלו מכה קשה פי כמה וכמה בתור אלו שהיו הראשונים שפעילותם הושבתה, כשכפי שידוע לכל- עד כה לא חזרו לפעילות. לאורך כל חודשי ההשבתה המשיכו האולמות וגני האירועים לשלם מאות אלפי שקלים עבור תחזוקת המקום גם שלא הייתה כל הכנסה, דבר שהביא רבים למשבר קשה ולא מעט מקומות אף סגרו את העסק בעקבות הקריסה הכלכלית שפקדה את הענף. לאורך כל אותם חודשים היו בעלי האולמות והגנים בקשר רציף עם הזוגות במטרה למצוא פתרון משותף שיאפשר את קיום האירוע שלהם- ואכן ברוב מוחלט של המקרים נמצאו פתרונות לשביעות רצון כל הצדדים ואנו מברכים על כך.
"לצערנו משרד המשפטים בוחר להתערב בסוגיה תוך התעלמות מוחלטת מהעובדה כי בעלי העסקים הם הנפגעים העיקריים מהמשבר הקשה, ובעוד ולזוגות קיימת לשמחתם ולשמחתנו אלטרנטיבה למועד קיום האירוע כפי שנחתם מולם בחוזה ההתקשרות, הרי שלבעלי האולמות ולגנים לא קיימת שום אלטרנטיבה לתשלומים הכבדים אשר המשיכו לשלם בתקופה הקשה אותה הם עוברים ועוד ימשיכו לעבור בשנים הקרובות עד שיצליחו להתאושש. בימים אלו ממשיכים בעלי האולמות להיערך לפתיחה המחודשת תוך השקעת כספים רבים בהתאמת המקומות להנחיות משרד הבריאות ולשמירה על בריאות האורחים".