חודשה בניית האסדה של אנרג'יאן; הגז ממאגרי כריש ותנין יגיע באיחור
ולהערכת החברה, הבנייה תסתיים רק בעוד כ-10 חודשים והגז משני המאגרים, שהיה אמור להגיע למשק הישראלי עד אמצע 2021, יגיע במקרה הטוב לקראת הרבעון השלישי של השנה הבאה ואלי רק בסופה
חברת האנרגיה היוונית בריטית אנרג'יאן פרסמה היום (ב') עדכון על המשך פיתוח מאגרי הגז כריש ותנין, לרבות ציוד ההפקה שילווה את הפעילות המסחרית של החברה.
- תשובה מוכר את תמלוגי כריש ותנין - הרוכש עוד לא יודע מתי הוא יקבל את הסחורה
- סינגפור לא מאשרת לאנרג'יאן לחדש את העבודות על בניית האסדה של מאגרי כריש ותנין
- רשמית: אנרג'יאן מצאה עוד גז בכריש ותנין, מאגרי ישראל גדלו בכ-4%
אנרג'יאן דיווחה באפריל כי העבודות להקמת האסדה שלה נעצרו לשבועיים בשל חשש להתפרצות נגיף הקורונה, אולם בשל מדיניות דיווח בורסאית לונדונית נוחה יחסית לזו שמופעלת בישראל, אנרג'יאן השאירה את המשקיעים בדממת אלחוט. התוצאה: מאז ועד היום החברה לא עדכנה רשמית את המשקיעים שאותם שבועיים של הקפאת העבודות מחודש אפריל הפכו בפועל לחודשיים, וגם הלו"ז החדש כפוף לשינויים שיכפו עליה מצד השלטונות בסינגפור.
הבוקר כאמור אנרג'יאן מעדכנת שאכן חודשו העבודות על בניית האסדה הצפה של החברה (FPSO), ולהערכת החברה הבנייה תסתיים רק בעוד כ-10 חודשים. לפיכך, הפקת הגז המסחרית של החברה, שתוכננה ליוני 2021, כבר לא תתקיים בפועל.
אנרג'יאן מדגישה שגם הלו"ז החדש של 10 חודשי הבנייה כפוף להחלטות הממשלה והנהלת המספנה. החברה ביקשה לאשר לה יותר מ-500 עובדים כדי לסיים את העבודות.
עוד מדווחת החברה, שבמידה והכל יסתדר על הצד הטוב ביותר, והפעילות במספנה תהיה מסביב לשעון עם מאות העובדים שביקשה, עד להגעת האסדה לישראל ותחילת הזרמות הגז יארכו עוד כ-4 חודשים.
השורה התחתונה: הגז ממאגרי כריש ותנין, שהיה אמור להגיע למשק הישראלי עד אמצע 2021, יגיע לקראת הרבעון השלישי של 2021, עם סיכוי לדחייה לסוף 2021, תלוי בהתפתחויות שלאנרג'יאן אין שליטה עליהן.
התמלוגים של דלק יגיעו באיחור
את הדיווחים שמגיעים מאנרג'יאן בוחנת בחיוב דלק קידוחים, ועמה שאר שותפויות הגז. הסיבה: ככל שהפקת הגז ממאגר כריש ותנין תתארך, אותם לקוחות שמחכים לגז (בעיקר תחנות כוח פרטיות ופעילות) ישלימו את הפער על ידי רכישת עוד גז ממאגר לווייתן או תמר. בשלב הנוכחי מדובר על לפחות רבעון אחד של אפסקה, עם אפשרות ממשית לאפסקה עד לתחילת 2022.
מנגד, דלק קידוחים אמורה לקבל תמלוג של כ-8% מהפקת הגז ממאגרי כריש ותנין, ולכן ככל שההפקה בפועל תתאחר, התמלוג שדלק קידוחים חיכה לו לא יגיע בזמן.
לפי אנרג'יאן, החוזים המחייבים שלה בישראל הגיעו לרף של כ-5.6 מיליארד מ"ק לשנה (יותר ממחצית מהמכירות של מאגר תמר), ולכן עבור דלק קידוחים התקווה היא שהפסד ההכנסות מאותו תמלוג שהם חיכו לו יתקזז ואף יימחק בעקבות מכירות חדשות ועודפות ממאגר תמר ואולי ממאגר לווייתן, שבעליו ישמחו להשלים פערי מכירה שירדו בשבועות האחרונים בשל משבר הקורונה, ושקיבלו ביטוי בדו"חות שותפתה במאגר לוויתן רציו לרבעון ה-1 של 2020, עם תחזית לירידה בהכנסות של מאגר לווייתן של עד 25%. דלק קידוחים.
במקביל, גם קרן נוי אמורה להיות מודאגת מהעיכוב המדווח. הקרן רכשה מקבוצת דלק את חלקה בתמלוגים של כריש ותנין תמורת כ-318 מיליון שקל. דלק טענה בזמנו שהנכס נמכר AS IS, כאשר הרוכש יודע שקיים סיכוי לעיכוב באספקת הגז. למעשה, הבוקר החשש לעיכוב הפך למעשי, והכסף שאמור להגיע מאותו תמלוג הפקת הגז זז לסביבות סוף 2021, לא סופי.