אפקט הקורונה: הגירעון הממשלתי זינק ל-6% מהתוצר במאי
זאת לעומת 4.8% באפריל; ההערכות בשלב זה באוצר הן כי הגירעון יגיע עד סוף השנה ליותר מ-10%; עד כה יצאה לפועל פחות ממחצית מתוכנית הסיוע הממשלתית להתמודדות עם משבר הקורונה
הגירעון הממשלתי המצטבר ב-12 החודשים האחרונים הגיע כבר ל-6% מהתוצר במאי, זאת לאחר שבחודש אפריל עלה ל-4.8%. ההערכות בשלב זה באוצר הן כי הגירעון יגיע עד סוף השנה ליותר מ-10%.
- המדינה תמשיך לפעול בלי תקציב מאושר עד אוקטובר
- אושר הקיצוץ בתקציב; נתניהו: "לא יוקם מעון לרה"מ החליפי"
- התנגדות באוצר ובבנק ישראל לתקציב הדו־שנתי
בניכויי שינויי חקיקה בעולם המס ובמונחים ריאליים, הכנסות המדינה ממסים צנחו ב-23% במאי בהשוואה לחודש המקביל אשתקד, ל-22.6 מיליארד שקל. ההכנסות מתחילת השנה הסתכמו ב-124.6 מיליארד שקל - ירידה של 7.85 לעומת התקופה המקבילה אשתקד.
עוד עולה כי עד כה בוצעה 43% מתוכנית הסיוע הממשלתית שהיקפה הכולל עומד על 88 מיליארד שקל (ללא צעדים שטרם אושרו כמו תמרוץ התעסוקה או הגדלת קרן ההלוואות ל-22 מיליארד שקל) - 38 מיליארד שקל. כאשר מביאים בחשבון רק את הביצוע במזומן, בפועל בוצעה רק 37% מהתוכנית - 33 מיליארד שקל.
מתוך המענה הבריאותי בהיקף של 12 מיליארד שקל שעיקרו תקציב למשרד הבריאות, בוצע בפועל 56% (במזומן רק 19%, אך חלק מהרכישות כבר בוצעו אך טרם שולמו).
מתוך תקציב מענקים כולל של 9 מיליארד שקל לעצמאים ולעסקים עם הכנסה חייבת של עד 20 מיליון שקל, רשות המסים שילמה בפועל, נכון למאי, 3.7 מיליארד שקל.
מתוך תקציב של 15.4 מיליארד שקל לביטוח הלאומי עבור תשלום לעובדים בחל"ת שולמו 3.8 מיליארד שקל, מה שלא הפריע למשרד האוצר להתעכב עם ההחלטה לגבי הארכת הזכאות גם ליוני.
נתונים אלו מחזקים את הטענות נגד האוצר שלפיהן מימוש תוכנית הסיוע בפועל יהיה נמוך בהרבה מההתחייבות שניתנה במסיבות העיתונאים של ראש הממשלה.