אתגרי הביצוע בהתחדשות עירונית בעת משבר בענף הבניה מצריכים חשיבה מחוץ לקופסא
בתקופה כה מאתגרת, החיפוש אחר פתרונות חדשים בתחום הבנייה והיישום, שיביאו תוצאות מוכחות ובזמן מהיר, הוא הכרחי
מוגש מטעם DUN'S 100
קשה שלא לשים לב עד כמה שיטות הבניה הקונבנציונאליות בישראל מיושנות, כשלמעשה לא בוצע בהן שינוי או חידוש מהותי מזה שנים רבות – אותם חומרים ואותן שיטות עבודה שאינן מתחלפות.
לאור נגיף הקורונה, כאשר כוח עבודה זמין ומיומן הוא מצרך מבוקש ביותר, וזמני הביצוע מתארכים אל מעבר לזמן המתוכנן, הגיע הזמן לאמץ מודלים חדשים כדוגמת שיטת היישום ICF (Insulated concrete forms) המקובלת וידועה בכל העולם מזה עשרות שנים בבניה של בתים פרטיים, ובניה לגובה. בישראל השיטה היתה מקובלת בשנים האחרונות בעיקר בתחום הבניה הפרטית למגורים, ובעת האחרונה הופכת לפתרון לגיטימי, יעיל ואיכותי בבניה הרוויה למגורים, במבנים ציבוריים, בריכות שחייה, הרחבות במושבים ובקיבוצים, התחדשות עירונית ועוד. בשיטה זו הבניה מתבצעת באמצעות יציקת בטון לתוך תבניות פוליסטירן מוקצף (המיוצר מחומרים ממוחזרים).
לתבניות אפגדICF יש יתרונות רבים:
מאפשרת ליזם ולקבלן המשתמש בה, בניית פרויקטים בפרקי זמן קצרים יותר באופן משמעותי מהקיים כיום. בנוסף, מאפשרת השיטה תכנון גמיש של המבנים, שליטה בעובי הקיר (ניתן להגיע לרוחב של 15, 20, 30 ס"מ) ובנייה באתר בסביבת עבודה שקטה, נקייה ומסודרת יותר. משך בניית השלד והגמר בשיטת ICF מתקצר בכ 30% (יציקת כל מעטפת הקומה מתבצעת ביום אחד) וכן, חוסך את הצורך בחציבת הבטון לצורך הנחת התשתיות, שכן הדבר נעשה ע"י חריצת התבניות לאחר יציקה, באמצעות סכין חמה , ובכך מייעל את קצב הביצוע של צוות העובדים.
לאחר הבניה נהנה הצרכן אשר מתגורר בבית הנבנה באמצעות ICF מחיסכון בעלויות התפעול כגון – חיסכון בהוצאות על חשמל המושג באמצעות בידוד טרמי גבוה והוצאות נוספות על תיקוני בלאי שמצטברים עם הזמן (סדקים בקירות) וכן מגורים בבית שנעים לשהות בו ושקט, המוגן מפני רעשים חיצוניים ורעידות אדמה.
בתחום ההתחדשות העירונית, לשיטת icf יתרון גדול וחשוב, מפני שהיא מתאימה במיוחד לאתגרי הביצוע הדורשים יכולת כמעט כירורגית מקבלן הניגש לפרויקט במסגרת תמ"א 38 וצריך ליישם אותה באזור מבונה וצפוף, והיא נותנת פתרונות קלים ליישום בשטח. בכל הקשור לעבודות הבניה המתקיימות מחוץ לבניין המתבצעות בפרויקטים במסגרת תמ"א 38-1 (חיזוק ועיבוי המבנה), לשימוש בicf- יתרון משמעותי, במיוחד בזמנים שבהם הדיירים מבלים שעות רבות בביתם כפי שקרה בעת האחרונה.
בבניה קונבנציונלית של עיבוי המבנה, יחושו הדיירים באי נוחות למשך כל תקופת הבניה מאחר ויש לקבלן המבצע צורך להיכנס לפנים הבניין על מנת לבצע את העבודות. בשיטת icf , העבודה מתבצעת ברובה, מחוץ למבנה וכך אינה מפריעה לנוכחים בבניין ואינה מהווה מטרד. כל התהליך של הוספת הקומות למבנה נעשה ביעילות ובמהירות בגלל הרכב החומר שכולל תבניות מוכנות.
אחד מהאתגרים הגדולים בעבודות ביצוע, שלא קיים באתר בניה בשטח גדול ופתוח כמו שכונה חדשה שקמה בפאתי העיר, הוא ללא ספק האתגר הלוגיסטי הכולל בין היתר את שינוע החומרים ואחסונם.
בניה קונבנציונלית מצריכה תכנון ותזמון ושינוע של החומרים, לרבות משאיות מלאות הכוללות בלוקים, ברזל, עץ ומלט. החומרים צריכים להגיע ביחד ובזמן לאתר בהובלות סמוכות ובמצב כזה מפקח הפרויקט צריך להכין שטח גדול מספיק על מנת לאחסן את כל החומרים. בביצוע של פרויקטים במסגרת תמ"א 38 המתקיימים ברחובות צפופים וצרים ובבניינים סמוכים מאוד האחד לשני קיים קושי גדול מאוד להוביל ולאחסן את חומרי הבניה. שיטת icf לעומת זאת, אינה דורשת שטח התארגנות גדול מאחר והיא מבוססת על תבניות מוכנות המאוחסנות בערימה אחת להם יוצקים בטון ובכך משלימים למעשה את עבודת השלד. הפעולה גם מצריכה סגירה של הרחוב שלא תמיד מתאפשרת, על מנת להביא את המובילים הכבדים וכן ביצוע תיאומים נוספים שמקשים גם על קבלת האישורים הנדרשים. פינוי פסולת הבניין המצריך גם הוא שינוע, מצטמצם מאחר וסביבת העבודה נשארת נקייה ומאחר והחומר המנוצל כמעט כולו (מוכן מראש בהתאם לגדלים ולמידות) מייצר בלאי קטן מאוד.
היתרון המשמעותי ביותר של השיטה הוא היעדר הצורך בכוח אדם רב ומיומן. בתקופה שבה נאלצות חברות רבות בענף להתמודד עם מחסור בעובדי ביצוע זרים או מקומיים מקצועיים ובעלי ניסיון, מתגלה יתרונה של השיטה, מאחר והיא מבוססת על תבניות מוכנות ולא על בלוקים ניתן להשתמש בצוות מצומצם שאינו דורש רמה גבוהה של מיומנות. לבנייה בicf- לא דרושה הכשרה מקיפה וארוכה וקל להשיג מיומנות גבוהה של העובדים בפרק זמן קצר. כמות העובדים הנדרשת מסתכמת בכשליש מבניה קונבנציונלית (2-3 עובדים עושים עבודה של 8) מאחר ואין צורך בתפסנות שכן השימוש הוא בלוחות מוכנים. הכנת הלוחות נעשית עוד במפעל בהתאם לצורכי הפרויקט ומורכבות באתר בתוך שעות.
תקופות מאתגרות מזמנות הזדמנויות חדשות למחשבה ולשינוי. לכן, ובעיקר בעת שכזו, הגיע הזמן שלאחר שנים, ראשי הענף יתחילו לאמץ טכנולוגיות חדשות ושיטות בנייה מתקדמות. זהו צו השעה בעיקר בענף הסובל ממחסור בעובדים. הטמעת שיטות אלו דורשת עידוד של הרגולטור שיסייע "לחנך" את השוק. עידוד זה יכול שיעשה באמצעות הוזלת מיסוי עקיף, או באמצעות הטבת קבלת זכויות בניה נוספות ו/או הקלות ליזם שיבחר להשתמש באותן שיטות.
מאת אבי מנשה, מנכ"ל אפגד icf