$
בארץ

נחשף בכלכליסט

על רקע משבר הקורונה פורסם תזכיר חוק לרפורמה בהוצאה לפועל

על פי הרפורמה - שתזכיר חוק בגינה פורסם אמש, יתאפשר לחייבים מסויימים במערכת ההוצאה לפועל לשלם את חובם בתוך 60 יום ולא 30 יום מיום שהומצאה להם אזהרה לתשלום החוב

הרפורמה בפתח: לאור משבר הקורונה והצפי לעלייה משמעותית בחייבים בהוצאה לפועל פורסם תזכיר חוק לציבור.

 

מטרתו של החוק המוצע, שפרטיו פורסמו לראשונה בכלכליסט, שגובש באמצעות עו"ד מאיר לוין, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה לענייניים כלכליים ורשות האכיפה והגבייה, הוא לסייע ליחידים ועסקים שנקלעו למצוקה בשל משבר הקורונה לפרוע את החובות שבגינם נפתחו להם תיקים בהוצאה לפועל, במטרה שהצדדים לחוב יוכלו לשוב לפעילות כלכלית מלאה.

 

 

 

 

לשכת הוצאה לפועל לשכת הוצאה לפועל צילום: באדיבות דוברות רשות האכיפה והגבייה

 

אחד מעיקרי הרפורמה קשור להארכת תקופת האזהרה בתיקים שייפתחו לאחר כניסת החוק לתוקף במטרה לתת לחייבים פרק זמן נוסף להתאושש מבחינה תעסוקתית וכלכלית ולפעול להסדרת החוב. תקופת האזהרה תוארך ב-30 ימים כך שבמקום תקופת אזהרה של 21 ימים בתיקי פסק דין ו-30 ימים בתיקי תובענות ושטרות תוארך תקופת האזהרה לתקופה של 51 ימים ו-60 ימים בהתאמה. תקופת האזהרה, היא תקופה בה חייב יכול אם מדובר בתיק פסק דין – לשלם את החוב, או לבקש להתייצב בפני רשם ההוצאה לפועל על מנת שיקבע לו צו חיוב בתשלומים. אם מדובר בתיק שטרות או תובענות – פרט לאפשרות לבקש צו חיוב בתשלומים, רשאי החייב גם להגיש התנגדות לביצוע החוב.

 

בתקופת האזהרה, לא ננקטים כנגד החייבים הליכי גבייה. כך למשל, לא מוטלים עיקולי בנק ומשכורת, אשר יכולים להקשות על ההתאוששות הכלכלית של החייבים. בנוסף, בתקופת האזהרה לא חלה בתיקי תובענות ושטרות ריבית הפיגורים, אלא נגבית ריבית משפטית בסיסית בלבד. על כן, הארכת תקופת האזהרה, לצד ביצוע פעולות מטעם הרשות להנעת חייבים לשלם, תאפשר לחייבים זמן נוסף על מנת להתאושש כלכלית ולשלם את חובם בטרם יינקטו הליכי ההוצאה לפועל, ובטרם החוב ירחק מערכי הקרן שלו. יחד עם זאת, על מנת שהחייב לא ינצל את הארכת המועדים לרעה, מוצע כי רשם יוכל לקצר את הארכת התקופות, לבקשת זוכה, אם סבר שהחייב יכול לשלם את החוב במלואו, שהחייב מנצל את ההליך לרעה – כגון לצורך הברחת נכסים בתקופה זו ועוד.

 

עוד מוצע על פי תזכיר החוק, לקבוע הסדר מיוחד לתשלום החוב בתשלומים ביחס לחובות שגובהם עד 50,000 שקל. בהסדר זה, החייב יידרש לשלם את חובו בתקופה של עד 18 חודשים לצד תשלום ריבית על פריסת החוב לתשלומים. מטרת ההסדר היא לתמרץ חייבים שאינם יכולים לפרוע את חובם בתשלום אחד, אך יש באפשרותם לשלם את החוב על פני תקופה ארוכה יותר, לשלם את החוב בצורה פשוטה ויעילה עבור שני הצדדים. מנתוני רשות האכיפה והגבייה עולה כי 89% מהתיקים שנפתחו בהוצאה לפועל במשך 15 החודשים האחרונים היו בשיעור של עד 50,000 שקל, ועל כן הפתרון המוצע יאפשר מענה רחב ופשוט ביחס לרוב התיקים הצפויים להיפתח בהוצאה לפועל.

x