$
דעות

הביזה היא המסר

מרגע שנעצרה הפעילות הכלכלית זה היה רק עניין של זמן עד שהמצב יתדרדר לביזת חנויות. הרצח של ג'ורג' פלויד הבעיר את השטח, אך מה שבאמת הציף את פערי המעמדות והגזענות בארה"ב הוא וירוס הקורונה

אדריאן פילוט 08:3202.06.20
ההסבר הרשמי לתמונות הביזה שמגיעות מארה"ב הוא זעם מצטבר על האלימות המתמשכת של המשטרה נגד אזרחיה השחורים, שהובילה גם להריגתו של ג'ורג' פלויד. אלא שזה אינו ההסבר הבלעדי לאותו מגה־אירוע שמתחולל בימים אלה ב"ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות". למעשה, מרגע שנגיף הקורונה כפה על העולם את הפסקת הפעילות הכלכלית היה זה רק עניין של זמן עד שהמצב יתדרדר עד כדי ביזת חנויות. למעשה, הגיוני היה לצפות כי האלימות תתפרץ קודם כל במדינות כארגנטינה ומקסיקו - שם קיימים כיסי עוני עצומים, הזוכים להזנחה פושעת זה דורות. תמונות הביזה אכן הגיעו, אך באופן מפתיע הן לא צולמו במדינות המדורגות במקום ה־73, 72 או אפילו 66 בדירוג התמ"ג לנפש, המודד את העושר הכלכלי. הן הגיעו דווקא מהכלכלה מספר אחת בעולם.

 

 

 

 

הפגנות בארה"ב הפגנות בארה"ב צילום: רויטרס

 

ואולם, כשמתבוננים בנתונים מתברר שאין כאן הפתעה. בשנים האחרונות העמיקו אי השוויון והעוני בארה"ב בקצב מסחרר. מדד ג'יני הוא מן הגבוהים בארגון המדינות המפותחות, ושיעור העוני הוא הגבוה ביותר במערב. הרצח של פלויד הבעיר את השטח, אך מה שהציף את הפערים הבלתי נתפסים הוא וירוס הקורונה. כמחצית מכלל מקרי הקורונה וכ־90% ממקרי המוות ב־49 מדינות, כולל בוושינגטון הבירה, הם של שחורים או היספנים. מקרי המוות בקהילה האפרו־אמריקנית כתוצאה מ־19־COVID הם פי שניים מחלקם באוכלוסייה, ובארבע מדינות שיעורם גדול פי שלוש או יותר. גם הפתרונות שסופקו לבעייה הבריאותית הציפו את הפערים הכלכליים. כך למשל, משרד הבריאות של ניו אורלינס הבין באיחור כי אסטרטגיית הבדיקות באמצעות Drive Through אינה יעילה, כיוון שלתושבים רבים בשכונות שנדבקו כלל אין מכוניות.

 

בעולם שלפני הקורונה עוני מחפיר ועושר מופלג חיו זה לצד זה בשלווה. בעולם שאחרי הקורונה המחיר לכך הוא תסיסה חברתית. זה המסר של ההמונים שבוזזים כעת את החנויות - וזו בשורה של ממש עבור האמריקאים, אבל גם לשאר העולם.

 

x