$
בארץ

חברת החשמל תמכור גז טבעי זול לתעשייה בניצוח הממשלה

ממשלת ישראל ביקשה לנצל את מחירי הגז הזולים בעולם והורתה לחברה לרכוש כמויות גדולות שישווקו למפעלים בכמחצית המחיר מעלות הגז המקומי. בעלי מאגרי הגז זועמים על ההחלטה שתפגע בהכנסותיהם

ליאור גוטמן 08:3202.06.20

משרדי האנרגיה והאוצר פתחו ביום ראשון בלילה את שוק הגז לתחרות חדשה שתפסה את מאגרי הגז הקיימים - תמר ולוויתן - בהפתעה גמורה. על פי ההערכות, מאגרי הגז יפסידו עד 300 מיליון שקל של הכנסות לאורך הרבעון השלישי של 2020, בעקבות החלטת המדינה למכור ישירות לתעשיה גז בחצי מחיר. את הכסף הזה, כך מקווים בממשלה, ינצלו מפעלי התעשיה כדי לייצר מוצרים בעלות נמוכה יותר, מה שיביא להפחתת המחירים לצרכנים ואולי אף יסייע למפעלי לחזור ולהעסיק יותר עובדים שהוצאו לחל"ת.

 

 

 

 

קידוח תמר קידוח תמר צילום: אלבטרוס

 

המהלך הבשיל רק בשבועות האחרונים ונוהל די בחשאיות. הרעיון היה לנצל את מחירי האנרגיה שהתרסקו בעולם, ואז לבקש מחברת החשמל שתרכוש כמה גז נוזלי שהיא יכולה.

 

בשבועות האחרונים הושלמה הרכישה במחיר ממוצע של כ־3 דולר ליחידת חום. לשם השוואה, מדובר בחצי מהמחיר שחברת החשמל משלמת למאגר תמר.

 

מה שקרה לאחר מכן הוא שחלק מהגז הופקע על ידי הממשלה, שכפתה על חברת החשמל למכור אותו לתעשיה. המכירה תתבצע באמצעות משווק, שייבחר במכרז של משרדי האוצר והאנרגיה כדי לחסוך מחבר החשמל את ההתעסקות עם עשרות מפעלים. באוצר מודים שהמודל אינו מושלם וכי הוא ישתכלל בפעימות הבאות, אבל היו לחוצים לצאת לדרך מפני שאין לדעת מתי מחירי האנרגיה יתאוששו ומחיר הגז יקפוץ חזרה.

 

המשווק, שייבחר עוד החודש, יקנה מחברת החשמל את הגז הזול, וימכור אותו למפעלים במחיר של כ־3.7 דולר ליחידת חום. לשם השוואה, חלק מהמפעלים שילמו עד היום 6־8 דולר ליחידת חום, כך שעבורם מדובר בחיסכון משמעותי. מטעני הגז יגיעו לישראל כבר הקיץ, החל מהחודש, כך שלאורך הרבעון השלישי של השנה יהנו המפעלים ממחירי גז שעד היום יכלו רק לחלום עליהם.

 

מאחר שחברת החשמל מייבאת את הגז ממקור זר, משרד האוצר מוותר למעשה על התמלוגים שיכול היה להשיג אם הפקת הגז היתה ממאגרי תמר או לוויתן. מדובר בוויתור על הכנסות של כ־37 מיליון שקל, והכל כדי ליצור תחרות בשוק הגז.

 

מי שנתקע עם המהלך היא בעיקר קבוצת דלק. בעוד שזו נלחמת על חייה ומנסה להימלט מהסדר חוב, המדינה פועלת ליצור שחקן חדש שמתחרה בשני המאגרים שהיא מחזיקה, תמר (22%) ולוויתן (45%). חלק מהבעלים על המאגרים טענו אתמול שמדובר ב"מעשה שלא יעשה". התלונה העיקרית היתה שאם המדינה מוכנה לוותר על התמלוגים, אז עדיף שתוותר על התמלוגים מתמר או מלוויתן וכך המחיר לתעשייה ירד אוטומטית. בסביבת האוצר אומרים כי הטענה מוכיחות שבעלי המאגרים מפחדים מתחרות ומבטיחים שאם הפיילוט יצליח הוא יימשך.

x