דעה
אפקט הפרפר: המשבר במערב עשוי לגרום לטורנדו באפריקה
בעוד שהכלכלה העולמית צפויה להצטמצם בשל משבר הקורונה אך תדע לתקן את עצמה בטווח הארוך, סכנת הרעב בפניה עומדים עשרות מיליונים ברחבי העולם השלישי היא קשה וקיצונית - ודורשת את התגייסות העולם כולו
אֵפֵקְט הַפַּרְפַּר הוא ביטוי מתחום תורת הכאוס הממחיש מצב של "תלות רגישה בתנאי ההתחלה", לפיו שינויים קטנים בתנאי ההתחלה של מערכת עשויים לגרום לשינויים גדולים בהתנהגות המערכת בטווח הזמן הארוך. המונח מובא לעיתים בהקשרים איזוטריים, אך ניתן לעשות בו שימוש על מנת לדון במאות מיליוני הרעבים, אזרחי העולם השלישי, שבשל מגפת הקורונה הידרדרו לעוני קיצוני ביותר בהיקפים שטרם הכרנו.
בעוד שהכלכלה העולמית צפויה להצטמצם אך תדע בחלוף הימים לתקן את עצמה, כלכלת אפריקה עומדת בפני אתגרים לא קלים. על פי מחקר של קרן המטבע הבינלאומית (IMF) שהתפרסם לאחרונה, צפויה אפריקה לצאת מהשפעות המגפה רק בעוד מספר שנים.
- ארגון הבריאות: חזרה לשגרה עלולה להוביל להתפשטות מחודשת של קורונה
- בוטסואנה מכרה היתרים לציד פילים תמורת 43 אלף דולר לראש
- מדענים: שינוי האקלים - בין הגורמים שהביאו ליצירת נחילי ארבה אדירים שפושטים על אפריקה
אוכלוסיית אפריקה מונה כ-1.2 מיליארד בני אדם, כאשר בשלב זה - ובהתאם לדיווחים של ארגון הבריאות העולמי - ישנם כ-90 אלף נשאים מאומתים וכ-2,800 מתים. למרות החששות בתחילת משבר הקורונה ואי הוודאות, ולמרות הערכות לעשרות אלפי מתים ואף יותר ביבשת אפריקה, אנו עדים לכך שהסכנה האמיתית היא לא הבריאותית, אלא זו הכלכלית. לכן, ראוי לעצור לרגע, להתבונן על נתוני המגפה ולבחון את התרחבות העוני ביבשת.
על פי הבנק העולמי, מגפת הקורונה תגרום ל-500 מיליון איש ברחבי היבשת להידחק לקו העוני. מדובר באוכלוסיות חלשות ומוחלשות ביסודן, שמצבן בימי שגרה קשה גם כך. בנוסף, מינהל הפיתוח באו"ם מציין, כי קיים חשש שקרוב למחצית מהעובדים באפריקה יאבדו את משרתם. כאשר לא תהיה להם האפשרות לעבודה, ישלחו העובדים לביתם בלי זכויות וסיוע, כאשר מדובר על עובדים עם הכנסה כספית של פחות מ-1.90 דולר ליום. בכך, שיעור העוני הקיצוני העולמי עשוי לצמוח ל-9% עוד השנה, למספר חסר תקדים של 295 מיליון אנשים רעבים. זהו רעב אמיתי, יומיומי, שיגבה קורבנות רבים; נשים, גברים, זקנים וטף.
כך נותן המשבר את אותותיו באופן ישיר ומשמעותי יותר בעניים ובחלשים. חוקרים העריכו במהלך המשבר כי המאבק בעוני העולמי עלול להידרדר למצב ביו היה לפני 10 שנים, ובמקומות כמו אפריקה והמזרח התיכון - למצב בו היה לפני 30 שנה.
בשבועות האחרונים היינו עדים במערב ובישראל לסיקור תקשורתי נרחב על הענפים שנעלמו כליל, על מיליוני בני האדם שאיבדו את פרנסתם, על הבורסות שצנחו וההשקעות והפנסיות שנפגעו כתוצאה מכך. אך האם עצר המערב לרגע קט וחשב על השפעות אפקט הפרפר בטווח הזמן הארוך בעולם השלישי? ישראל וגם מרבית מדינות המערב הן כלכלות חזקות שיוכלו לתקן את עצמן, בטווח הקצר.
על פי דוח קרן המטבע הבינלאומית, מדינות הנסמכות על יצוא נפט ביבשת צפויות להתכווצות של 3% בתוצר, ובמדינות הנסמכות על תיירות נכנסת המספרים מזנקים אף מעל ל-5%. התוצר הגולמי של אפריקה, המשלב בתוכו את השפעות המגפה, צניחת מחירי הנפט והסחורות צפוי להצטמצם השנה בשיעור של 1.6%. בנוסף לכל אלה, מומחים מזהירים מגל שני של ארבה במזרח אפריקה, שבגלל שילוב של הגשמים הכבדים שייצרו תנאי רבייה מושלמים עם מחסור בחומרי הדברה עקב מגפת הקורונה, יהיה החמור ביותר מזה 70 שנה.
התכווצות הכלכלה והמגפות הפוקדות את היבשת עלולים לגרום לכך שההשקעות הרבות של המערב לא יגיע למיליוני משפחות במדינות המתפתחות אשר נסמכות עליהם. הפיחות בייבוא קקאו או קפה לדוגמא, יובילו לצמצום כוח העבודה ופיטורי ענק, שבדרך ישירה יגרמו למיליוני ילדים ומבוגרים להישלח לביתם ולסבול מרעב באופן קיצוני, לאור חוסר היכולת להתפרנס כלל.
בהחלטה מהירה וללא הרבה ברירה, 192 מדינות ברחבי הגלובוס סגרו את מוסדות החינוך, ומעבר למציאות הכלכלית שנכפתה ומכבידה על הורים במגוון דרכים, האו"ם קבע כי 370 מיליון ילדים איבדו כך את האפשרות לארוחה מזינה יחידה במהלך היום. הזכות של כל אדם וילד לחינוך ולתזונה נפגעו כתוצאה מהמשבר שנכפה על העולם. הסכנה בפניה עומדים אנשים רבים ברחבי העולם, בדגש על ילדים היא מיידית, קשה וקיצונית ודורשת את התגייסות העולם כולו.
הכותבת היא מנכ"לית לשכת המסחר ישראל-אפריקה, המייצגת חברות ישראליות בהקמת עסקים ומיזמים רחבי היקף במדינות היבשת, חוקרת ומרצה במימון, בעלת תואר PHd במנהל עסקים ומחברת הספרים: פיננסים בגובה הכיס וניירות ערך ומכשירים פיננסים