"אין טעם לעשות MBA אם זה לא באוניברסיטה מהמובילות בעולם"
רפא גוזאלו, מייסד ThePowerMBA, תכנית לימודים מקוונת במנהל עסקים שמושקת בישראל, אומר שלדעתו השקעה בתואר שני במנהל עסקים מוסיפה לקורות החיים רק אם מדובר באחת האוניברסיטאות המובילות בארץ או בעולם; "אמנם זה שוק לא גדול, אבל בישראל יש פי 4 יותר יזמים מאשר בעמק הסיליקון. האנשים כאן מאוד מתאימים לפרופיל של הסטודנטים שלנו"
רפא גוזאלו, מייסד ומנכ"ל משותף של ThePowerMBA, תוכנית לימודים מקוונת במנהל עסקים שפועלת בשלוש השנים האחרונות באירופה ודרום אמריקה, למד מנהל עסקים באוניברסיטת IE היוקרתית במדריד, ספרד. "שילמתי הרבה כסף והשקעתי הרבה זמן בלימודים בשיטה שכבר לא רלוונטית היום. ייסדנו את התוכנית מתוך מטרה להיות בית הספר למנהל עסקים הכי טוב בעולם ואנחנו מאששים את הנחת העבודה שלנו - שאנשים מעוניינים היום בידע, לא בתעודות", הוא אומר לכלכליסט בראיון ב-zoom מביתו שבמדריד.
- נתוני הלמ"ס מעידים: המכללות מנשלות את האוניברסיטאות ממעמדן
- התפקיד הכפול של האקדמיה ושל הסטודנטים
- ויתרו על התואר: רק 42% מהסטודנטים הם גברים
תוכנית הלימודים המקוונת במיקרו-לרנינג (שיעורים קצרים של 15 דקות בכל יום) פועלת מזה כשנתיים בספרדית במדינות דוברות השפה ויש ל-ThePowerMBA היום 35 אלף סטודנטים בעיקר בספרד ובאמריקה הלטינית. בימים אלה החברה משיקה את התכנית הגלובלית שתפעל באנגלית בארה"ב, אנגליה, קנדה, גרמניה וגם בישראל.
"ישראל מתאפיינת בחדשנות. אמנם זה שוק לא גדול, אבל האנשים כאן מאוד מתאימים לפרופיל של הסטודנטים שלנו: סקרנים וחדשניים. בישראל יש פי 4 יותר יזמים מאשר בעמק הסיליקון. הסטודנטים שלנו מגיעים משלוש קבוצות מרכזיות: אנשי עסקים, מנהלים בדרגי הביניים ויזמים במגוון גילאים. ל-90% מהם יש תואר ראשון ורבים מהם מצטרפים לתכנית על מנת להתעדכן, ולקבל כלים פרקטיים שישפרו את המיומנויות שלהם בתחום העסקים", הוא אומר.
בין המרצים בתכנית נמנים מייסדים של המותגים הגדולים בעולם הכוללים את אורי לוין, מייסד Waze, צ'אד הורלי (מייסד YouTube) מרטין אברהרד (מייסד שותף בטסלה) וכריס ברטון (מייסד שאזאם).
האם באמת מספיקות 15 דקות ביום כדי להשלים תוכנית לימודים ששקולה לתואר שני במנהל עסקים?
"הרעיון הוא לזקק ולמקד את התכנים והמסרים ללמידה אפקטיבית יותר. בשיעור רגיל באקדמיה אתה לוקח איתך רק חלק קטן של המידע ולהרבה אנשים קשה לשמור על רמת ריכוז גבוהה לאורך זמן. הגישה של מיקרו-לרנינג מרכזת את כל המידע ליחידות ידע קצרות וממוקדות של רבע שעה, רק של המידע שנדרש לנו".
יש בחינות קבלה?
"אנחנו לא פועלים לפי הגישה המסורתית, ואחד ההיבטים לכך הוא העובדה שאנחנו לא מאמינים בבחינות קבלה. מי שרוצה ללמוד - יהיה מחוייב לתוכנית".
יש כבר תוכניות לימוד מקוונות קיימות שפועלות גם בישראל כמו ג'ולט או לינקדאין לרנינג. במה אתם שונים?
"אנחנו תמיד שמחים לגלות עוד שחקנים בתחום וזה מחזק אותנו כי זה מעיד על גודל הבעיה והעובדה שזו בעיה אמיתית שדורשת פתרון. אנחנו לא מרגישים שיש לנו תחרות משמעותית מכיוון שאין שום תוכנית דומה לנו שהיא הוליסטית: תוכנית לימודים מלאה ומובנית של MBA, מקוונת בפורמט של מיקרולרנינג. לכך יש להוסיף את העובדה שאנחנו יוצרים כיתה שלומדת יחד, קהילה וגם וובינרים".
האם התוכנית מחליפה MBA? אחד הייתרונות והסיבות שלשמן אנשים עושים תואר שני במנהל עסקים הוא התואר - המוניטין והיוקרה שזה מוסיף, השורה בקורות החיים והדלתות שהתואר פותח, ולכן הם בוחרים באוניברסיטאות מוכרות. איך התוכנית עונה לצורך הזה?
"ThePowerMBA היא אלטרנטיבה נגישה וברת השגה ללימודי עסקים רוחביים המשלבים תאוריה וחיבור לאנשים ש'עשו את זה', מהם הסטודנטים יכולים ללמוד. היא מיועדת לאנשים שמחפשים משהו אחר, להתקדם בעולם העסקים, להקים חברות או לפתח את העסק שלהם.
אני ממליץ לכל מי שיכול להרשות לעצמו מבחינה כלכלית ללמוד באוניברסיטה מובחרת (Ivy League) בעולם או בישראל, לעשות זאת. אולם אם אין לך אפשרות לעשות זאת, אני לא מוצא טעם ללכת למוסדות האקדמיים הפחות יוקרתיים. שם של מוסד אקדמי מוסיף למוניטין האישי שלך רק אם למדת באחת האוניברסיטאות המובילות בעולם.
חשוב לי להדגיש שיש לנו סטודנטים שהיו קודם בבתי הספר המובילים למנהל עסקים ועכשיו הם רוצים לרענן את הידע או מעוניינים בלימודים שהגישה שלהם מעשית יותר. נקודה מעניינת נוספת בנוגע למוניטין היא שהסטודנטים שלנו גאים בהשתייכותם לתכנית ומציינים אותה בפרופיל הלינקדאין שלהם".
אחת הבעיות בלימודים אונליין היא שאנשים רבים נרשמים אבל מעט מאוד משלימים את התוכניות. איך אתם מתמודדים עם הבעיה הזאת?
"כשמשלמים עבור תואר 10,000 דולר אז רמת המחוייבות גבוהה. כשלוקחים קורסים אקראיים בחינם או בעלויות נמוכות אנחנו רואים שיעורים נמוכים של השלמתם - פחות מ-10%. אצלנו 60% מהסטודנטים משלימים את התוכנית כי אנחנו בונים קהילה ויוצרים מחוייבות. יש כיתה, פוגשים אנשים, יש וובינרים, חיבור, הזדהות וגאווה בתוכנית. כך לדוגמא, בספרד עשינו 120 מיטאפים פיסיים ברחבי המדינה".
העלות של תוכנית ThePowerMBA היא 750 דולר (בהרשמה מוקדמת, ואחריה 1,000 דולר) והיא צפוייה להתחיל בספטמבר 2020.
האם מגיפת הקורונה השפיעה על ההחלטה שלכם להשיק את התוכנית העולמית, להיכנס לשוק בישראל?
"הקורונה זירזה תהליך שהחל בשנים האחרונות בקצב איטי יותר של הכרה בערך ובהזדמנות של לימודים אונליין. הרבהה אנשים שלא האמינו בלימודים אונליין מבינים עכשיו שזו אופציה רלוונטית. עד לאחרונה מעסיקים גם פחות האמינו בעבודה מרחוק.
בחודשים האחרונים אנחנו רואים שהסטודנטים שלנו נכנסו לשיעורים פי 4 יותר פעמים מהרגיל ומספר גדול יותר של סטודנטים חדשים הצטרפו לתוכנית".
ThePowerMBA הוקמה בשנת 2017 על ידי ארבעה יזמים מספרד - ראפה גוזאלו, הוגו ארוולו, קיקה קוראל ובורה אדנרו ומעסיקה מעל 160 עובדים ברחבי העולם. מעל 300 חברות בהן גוגל, וודאפון ו-EY משלבות את התוכנית במסגרת הכשרות העובדים שלהן. בסיום התוכנית הבוגרים מקבלים תעודת גמר אשר מוכרת על ידי חברות מובילות בעולם ומונפקת באמצעות בלוקצ'יין.
"מדובר בתוכנית MBA מלאה המבוססת על תוכינות מנהל עסקים מהאוניברסיטאות הגדולות בעולם. היא מיועדת לאנשים שמעוניינים בהכשרה רחבה בעולם העסקים ולאו דווקא התמקצעות בתחום מסויים דוגמאת שיווק, מימון או ניהול כוח אדם. הם יכולים להיות מנהלים שרוצים לשפר את יכולותיהם ולהתקדם בקריירה, יזמים שמקימים חברה או בעלי עסקים קטנים ובינוניים שהצלחת העסק שלהם תלוייה בהם והם צריכים ידע במגוון של תחומים
לא קיימת תוכנית דומה מבחינת מודל הלימוד, המרצים, הקהילה הגלובלית, העבודה עם החברות הגדלות בעולם. השאיפה היא להיות בית הספר המקוון הגלובלי הראשון בעולם והמטרה היא להגדיל פי 4 את מספר הסטודנטם בעולם תוך שנה ולהגיע ל-120 אלף סטודנטים", אומר גוזאלו.