$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

המועמד המוביל לתפקיד מנכ"ל משרד הבריאות: פרופ' יונתן הלוי

מנהל בית החולים שערי צדק לשעבר, הוא פנימאי מוערך בקהילה הרפואית הישראלית וממנהלי בתי החולים המובילים שהיו במערכת. בין השמות הנוספים שעלו להחליף את משה בר סימן טוב - ד"ר אסנת לבציון־קורח, מנהלת בית החולים אסף הרופא מאז 2017, פרופ' נחמן אש, קצין רפואה ראשי של צה"ל לשעבר ופרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות. גם שמותיהם של פרופ' רוני גמזו ופרופ' גבי ברבש הועלו

אדריאן פילוט 19:5119.05.20
המירוץ לתפקיד מנכ"ל משרד הבריאות במקומו של משה בר סימן טוב מתחמם. ל"כלכליסט" נודע כי המועמד המוביל הוא מנהל בית החולים שערי צדק לשעבר, פרופ' יונתן הלוי. לצד שמו מוזכרים כמועמדים לתפקיד גם מנהלת בית החולים אסף הרופא ד''ר אסנת לב ציון־קורח, קצין רפואה ראשי לשעבר פרופ' נחמן אש, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו ושני מועמדים ששמם עולה באופן תדיר בעת חילופי תפקידים במשרד: פרופ' רוני גמזו ופרופ' גבי ברבש.

 

 

 

קיבל מטופלים גם כמנהל

 

פרופ' הלוי הוא פנימאי מוערך בקהילה הרפואית הישראלית וממנהלי בתי החולים המובילים שהיו במערכת. הלוי ניהל את שערי צדק במשך 31 שנים, מ־1988 ועד לתחילת 2019. עד 2012 הוא ניהל גם את היחידה הפנימית והמשיך לקבל מטופלים במרפאת הכבד. בשנים 2006־2000 כיהן כיו"ר המרכז הלאומי להשתלות איברים בישראל.

 

פרופ' יונתן הלוי פרופ' יונתן הלוי צילום: אלכס קולומויסקי

 

הלוי יכול לתרום רבות לתפקיד על רקע היכרותו עם אחד האתגרים החשובים של משרד הבריאות — בניית מודל תקצוב לאומי לבתי החולים הכולל את בתי החולים הציבוריים העצמאיים, כמו שערי צדק והדסה, שמספקים את כל השירותים לכלל הציבור אך אינם זוכים לתמיכה ממשלתית או מקופת חולים כללית. חשיבות בתי חולים אלו ותקצובם הנכון קיבלו משנה תוקף לאחר פרסום דו"ח מבקר המדינה בנושא, אך בעיקר לנוכח הטיפול בחולי קורונה שהתרכזו בירושלים ובמגזר החרדי.

 

מועמדת נוספת לתפקיד היא ד''ר אסנת לבציון־קורח, מנהלת בית החולים אסף הרופא מאז 2017, שכיהנה קודם כמנהלת הדסה הר הצופים. גם היא יכולה להציג את מצוקות בתי החולים הקטנים יותר ומכירה היטב את הדסה, שהוא בית חולים ציבורי עצמאי שנקלע בחלק מהתקופה שהיא ניהלה אותו לקשיים.

 

גם שמו של פרופ' נחמן אש, קצין רפואה ראשי של צה"ל בשנים 2011־2007, ומומחה ברפואה פנימית, הוזכר כמועמד. אש כיהן בעבר כסמנכ"ל בכיר למידע ומחשוב במשרד הבריאות, וב־2014 מונה לראש חטיבת הבריאות של מכבי שירותי בריאות, תפקיד שבו הוא משמש עד היום.

 

וישנו גם מועמד פנימי — פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל המשרד וחבר הנהלה בארגון הבריאות העולמי. גרוטו הוא מומחה בבריאות הציבור, וקיבל חשיפה גדולה בזמן הקורונה, לא תמיד בהקשר חיובי שכן הוא ייצג את העמדה הניצית ביותר במשרד. כך, למשל, כאשר הציע לראש הממשלה בנימין נתניהו לסגור הרמטית את כל המדינה — לרבות סופרמרקטים ובתי מרקחת — ולחלק מנות קרב לכל האזרחים לכמה שבועות. במהלך המשבר נחשפו גם יחסים עכורים בינו לבין המנכ"ל בר סימן טוב, בעת שהאחרון הכניס לחדרי הדיונים עם הדרג הנבחר את פרופ' סיגל סדצקי ולא את גרוטו — שנחשב גם בכיר ממנה ובעל מומחיות רבה יותר בתחום.  

 

לצד השמות הללו עלו שוב שמותיהם של פרופ' רוני גמזו ופרופ' גבי ברבש. שניהם כיהנו כבר כמנכ"לי משרד הבריאות בעבר ושניהם ניהלו את בית החולים איכילוב הזוכה ליוקרה רבה. במערכת מעריכים כי רק התעקשות של אדלשטיין תוכל להזיז את גמזו מתפקידו באיכילוב, אותו הוא מנהל מאז 2015, בוודאי כשיציבותה ואריכות הימים של הממשלה הנוכחית עדיין בערפל כבד. יתרה מזו, גמזו גם הביע את רצונו להפוך לשר הבריאות, כך שהמוטיביציה שלו לתפקיד המנכ"ל פחותה כרגע. בסביבתו של אדלשטיין שומרים על איפול מוחלט בנוגע לזהות המנכ"ל הבא, ומי שינהל את הליך המינוי יהיה יועצו הקרוב וראש הסגל שלו קובי צורף, שכבר החל ליצור קשר עם מועמדים.

 

 

x