מנהלי שירות המדינה רוצים להרחיב את העבודה מהבית
נציבות המדינה מצאה כי לא פחות מ־84% מהמנהלים ו־92% מהעובדים מעוניינים להגדיל את תדירות העבודה מהבית עם החזרה לשגרה. ההמלצה: לקבוע יעדים יומיים ושבועיים מדידים
היתר העבודה מהבית שניתן לעובדים החיוניים בשירות המדינה במהלך החודשיים האחרונים הוכח כאפקטיבי, כך עולה מסקר שערך אגף בכיר לתכנון אסטרטגי ומדיניות בנציבות המדינה בקרב 2,596 עובדים ומנהלים. כ־84% מהמנהלים הביעו "רצון משמעותי" להגדיל את תדירות העבודה מהבית של הכפופים להם גם בימי שגרה ו־92% מהעובדים ישמחו לעבוד בתדירות גבוהה יותר מהבית עם החזרה לשגרה.
- טוויטר לעובדיה: "המשיכו לעבוד מהבית באופן קבוע"; אפל מנגד: "חיזרו למשרדים"
- לא מספיק להתקין ZOOM - איך מתכוננים לעבודה בצל הקורונה
- כיצד מנהלים יכולים לוודא שאתם עובדים מהבית?
עוד לפני משבר הקורונה בחנו במשרד האוצר את האפשרות להעביר את עובדי המדינה, המהווים כ־20% מעובדי המשק, לעבודה מלאה או חלקית מהבית, במטרה להפחית את העומס בכבישים ולהגדיל את הפריון. בפברואר אף החלו באוצר בפיילוט בנושא ולאור הצלחתו נשקל להרחיבו. בכל מקרה מסקנות הסקר הנוכחי מעניקות לנושא דחיפה ועשויות לחולל שינוי דרמטי במגזר הציבורי ובשוק העבודה בכלל.
על פי ההמלצות שהציגה ד"ר איריס נחמיה, ראש אגף בכיר תכנון אסטרטגי ומדיניות בנציבות שירות המדינה, יש לעודד מנהלים ועובדים לקבוע יעדים יומיים ושבועיים מדידים: "צורת עבודה כזו תסייע להגברת האפקטיביות בכל תרחיש, אך בעבודה מהבית תפקידה חיוני ביותר". עוד נמצא כי מנהלים שהציבו יעדים יומיים לעובדיהם הביעו שביעות רצון רבה יותר, ועל רקע זאת ציינה נחמיה שיש לעודד מנהלים לקבוע יעדים "מבוססי תפוקות" ולא "מבוססי תשומות", וכן "להגדיר מהן הבעיות שיש לפתור, את משך הזמן המוקדש לפתרונן, את הצרכים שדורשים מענה ואת הזמן הראוי להקדיש למתן המענה".
לפי הסקר, דיווח מפורט ומדידת תפוקות דווקא מגדילים את שביעות הרצון של מי שעובד מהבית, "כנראה מפני שהם מסייעים לו לנהל את סדר יומו ולעבוד ביעילות". מסיבה זו, ציינה נחמיה, קבעה בין השאר הנציבות כי החל מ־1 במאי חובה על העובד מהבית למלא טופס דיווח יומי, שיכלול שעות עבודה ותפוקות.
על אף המסקנות החיוביות, הבעיות הטכנולוגיות עדיין מהוות חסם משמעותי. 31% מהעובדים דיווחו על קשיים טכניים להתחברות לתוכנות המשרדיות מרחוק. ארבעה משרדים בלטו לרעה בדיווח על קשיים טכניים: בתי הדין הרבניים (72%), מינהל התכנון (59%), משרד החקלאות (56%) ומשרד העלייה (53%).
העובדים גם נשאלו על נוכחות ילדים בבית. כ־20% מהמשיבים ציינו כי נוכחות ילדים בבית פגעה בעבודתם "במידה רבה". הורים לילדים בני 12 ומטה, ובמיוחד הורים לילדים בשנתם הראשונה, חשו פגיעה גדולה יותר בביצועיהם בעבודה. גם גיל העובד התברר כפרמטר חשוב ביכולת לאזן בין העבודה לבית.