"העדפנו לעצור ולקצץ באקסטרות ולא בלחם ובחמאה והצלחנו לא להוציא עובדים לחל"ת"
על אף המצב המאתגר בו נמצא שוק האדריכלים, ישנם משרדים שמצליחים לא להוציא את העובדים שלהם לחל"ת, "העובדים הינם קבוצה איכותית שאין לה תחליף מבחינתנו" מסבירים ערן שקד וערן לשם ממשרד האדריכלים CityBee, בראיון מיוחד ל DUN'S 100 על המאבק שלהם במשבר התעסוקתי שנגרם כתוצאה מהתפשטות הנגיף ופגיעתו במשק
למעלה ממיליון עובדים הוצאו לחל"ת או פוטרו כתוצאה ממשבר הקורונה. התחזיות בנוגע לחזרת העובדים שבחל"ת לא מעודדות – לא כל העסקים ישרדו ולא לכל העובדים יישמר המקום בעולם חסר ודאות עם ירידה חדה בצריכה. ענפים שלמים איבדו את מטה לחמם ולא ברור מתי ישובו לפעילות ובאיזה היקף.
למעלה ממיליון עובדים יושבים כיום בבית, רובם בחל"ת והאחרים פוטרו. התחזיות בנוגע לחזרת העובדים שבחל"ת לא מעודדות – לא כל העסקים ישרדו ולא לכל העובדים יישמר המקום בעולם חסר ודאות עם ירידה חדה בצריכה. ענפים שלמים איבדו את מטה לחמם ולא ברור מתי ישובו לפעילות ובאיזה היקף.
המשבר לא פסח גם על עולם האדריכלות. לפי נתוני דן אנד ברדסטריט 1 מכל 3 משרדי אדריכלים חווה עיכובי תשלומים בחודש שעבר, חלה ירידה של 70% בהזמנות עבודה חדשות, פרויקטים רבים נמצאים בהקפאה עד להתבהרות המצב, וכ-50% ממשרדי האדריכלים הביעו ספק לגבי החזרת כל העובדים שהוצאו לחל"ת – ויש רבים כאלה. לכך צריך להוסיף כי מדובר על תחום עם נקודת מוצא בעייתית, שבה רק אחד מכל שני בוגרי תואר באדריכלות ייכנסו בכלל למעגל העבודה התובעני בענף, על משכורותיו הבינוניות – לפחות בתחילת הקריירה - לצד הדרישות הגבוהות.
אולם, יש גם משרדים שמתוך החלטה עקרונית בחרו שהמשאב היחידי שלא יפגע הוא העובדים, כל עוד המצב הכספי אכן מאפשר זאת, ואף הצליחו בכך, "אנחנו החלטנו שאצלנו הדברים ייראו אחרת, ועם פרוץ המשבר קיבלנו שורה של החלטות שיאפשרו לנו להמשיך ולשמור על כל אחד ואחת מהעובדים שלנו, ולא להוציא אף אחד מהם לחל"ת", מסבירים ערן שקד וערן לשם ממשרד האדריכלים CityBee, "אנחנו מאמינים שהמחויבות שלנו לעובדים ושלהם אלינו היא חלק מהדנ"א של המשרד, ומוכנים לבחור בדרך של צמצום רוחבי בהוצאות על מנת לשמור על כל אחד מהעובדים, ומתוך אמונה כי בעתיד הקרוב הדברים יחזרו למסלולם וכולנו נרוויח מההחלטה הזו. מהרגע הראשון שיתפנו את העובדים וכללנו אותם במערכת השיקולים וההחלטות שלנו: ראשי הצוותים לקחו חלק בישיבות הערכות המשרד להתמודדות עם המצב, שם העלינו יחד רעיונות לדרכים אפשריות לצמצום הוצאות ולשמרה על שגרת העבודה בצל המשבר.
העדפנו לעצור ולקצץ באקסטרות ולא בלחם ובחמאה: במשרדנו נהוגים בונוסים רבעוניים לעידוד הגדלת התפוקה וכאות הבעת תודה ושביעות רצון, זו לצערנו הטבה שוויתרנו עליה לתקופה הנוכחית אך אנו והעובדים יודעים שברגע שהמצב יחזור לקדמותו גם הטבה זו תחזור. גם אירועי החברה והנופש השנתי המסורתי נדחו בשלב זה, בצעד שכל אחד מהעובדים מבין ומסכים אתו".
משרד CityBee הממוקם במגדלי בסר בבני ברק פועל כבר 9 שנים ומעסיק כיום 25 עובדים ועובדות, "מבחינתנו מדובר על קבוצה איכותית שאין לה תחליף. גיוס והכשרת עובד במשרד הם תהליכים ארוכים ויקרים, ולוקח זמן לא מבוטל עד שמתחילים לראות תוצאות", אומרים השניים ומסבירים את תפישתם לגבי תפקיד העובדים וחלקם במערכת, "העובדים שלנו הם שותפים מלאים לתהליך התכנון, ולוקחים בו חלק מהותי מהרגע הראשון. הדבר יוצר מחויבות, הזדהות וחיבור גדול לפרויקט, רצון עז לראותו יוצא אל הפועל ותחושת משמעות לעשייה. כל אלה מובילים בהמשך להתמדה ונאמנות למשרד שמציע להם אופק התפתחות אמיתי".
על מנת לאפשר למשרד להמשיך לפעול הרחיבו בעלי המשרד את האפשרויות לעבודה מרחוק. לשמחתם, מאחר ורבים מהעובדים שלהם הינם הורים צעירים, פרקטיקת העבודה מרחוק הייתה מוכרת לכלל העובדים והתשתית לכך הייתה מוכנה, "במשרדנו כ- 50% נשים וגברים, רבים מהם הורים צעירים אשר רוצים וצריכים לקחת חלק משמעותי בגידול הילדים ולכן אפשרנו מסגרת מצומצמת של עבודה מרחוק עוד לפני פרוץ המשבר. בשיאו הרחבנו את רוחב הפס כך שיתמוך בעבודה מרובת משתתפים מרחוק, ואנו רואים בזה השקעה בתשתיות שישמשו אותנו גם בעתיד" מספרים ערן שקד וערן לשם.
למרות המצב במשק, הקפאת פרויקטים וחוסר וודאות שמייצר קיפאון מסוים בולם הבניה, שקד ולשם מצליחים למצוא גם הזדמנויות ואלמנטים חיוביים בתקופה הנוכחית, "מצאנו בתקופה זו גם אפיקים חיוביים ומועילים וניצלנו אותם. כך למשל, רשויות רבות הפכו לשמחתנו יותר זמינות ואפשרו דווקא להתקדם מהר עם הליכי התכנון והרישוי שעל הפרק. גילינו ערוץ פתוח למהנדסי הערים ולבעלי התפקידים הבכירים באגפי התכנון השונים וזמינות שלעתים התעלתה על זו שבשגרה ואפשרה לנו להתקדם באפיקים אלה, הקריטיים לכל פרויקט ויזם. אנו מקווים שגם הממשלה תנקוט בפעולות מצדה בתחום, כמו הוצאת מכרזים ותכנון בראייה ארוכת טווח על מנת שבעת סיום המשבר חלק מתהליכי התכנון והרישוי הארוכים ייחסכו וניתן יהיה להתחיל לבנות ולפתח ללא דיחוי.
אנחנו מרגישים צורך להודות גם ללקוחות שלנו שהבינו כי מדובר במשבר אמיתי ובשיתוף פעולה מלא מתוך נכונות ויחסי חברות תיאמנו את המשך העבודה על פרויקטים שנמצאים בשלבי תכנון שונים, ובהסכמת הלקוחות קידמנו את התכנון גם לשלבים שמעבר לשלב ההיתר הדורש את התייחסות הרשות, מתוך הבנה שלא כל הרשויות ימשיכו לעבוד במתכונת הרגילה".
בשלב זה השוק מתחיל לחזור לשגרה מסוימת לצד הנגיף, מה שמעורר אופטימיות במשרדCityBee באשר ליכולת להשאיר את כלל העובדים במשרד, וגם באשר לאופן שבו העובדים רואים את מאמציהם שלא להוציא אותם לחל"ת, "אנחנו בטוחים שהמחויבות שלנו לעובדים תחזור אלינו ובגדול בימים שלאחר המשבר. אמנם קשה כיום להעריך את המשמעויות של התקופה הנוכחית בטווח הארוך, אך לראייתנו הביקוש למגורים לאורך זמן לא יפחת ובמוקדם או במאוחר יהיה צורך להדביק את הפערים. גם יזמים בענפים שיש לגביהם אי ודאות כמו משרדים, מסחר ומלונאות, יודעים שכדאי לנצל את הזמן ולהרוויח זמן תכנון איכותי ומשמעותי, שיאפשר להם לצאת לדרך ברגע שהשמיים יתבהרו, מסכמים לשם ושקד, "לכל אורך הדרך היינו אופטימיים, וכיום עוד יותר. העובדים שלנו, שהתמודדו בחודשים האחרונים עם עבודה לסירוגין מהבית ומהמשרד בנוכחות משפחה בהרכב מלא סביב השעון, חוזרים אלינו גם מתכננים טובים יותר. הם אלה שיוכלו להוביל את החזון והתכנון העתידיים שייגזרו מתקופה זו כגון פינות וחדרי עבודה בדירות מגורים, הכנה למתקני הגיינה בשטחים ציבוריים, השקעה במרפסות ושטחי חוץ ועוד. הם יוכלו לתכנן באופן המיטבי את הדירות שנגור בהן והמשרדים שנעבוד בהם, ויחד נצא מהתקופה הזו מחוזקים".
מאת האדריכלים ערן שקד וערן לשם, משרד האדריכלים CityBee