$
בארץ

חשש מנשירת סטודנטים מהפריפריה: "קשה לשלם חשבונות ולקנות אוכל"

מנכ"ל קרן הסיוע אייסף: מי שינשרו הם החלשים ביותר. שליש מהסטודנטים של אייסף מדווחים על מצוקה כלכלית. עלייה של פי 3 בבקשות להלוואות מקרן ההלוואות לסטודנטים. האוצר והמל"ג: אין עלייה בבקשת הלוואות

שחר אילן 15:5706.05.20

כשליש (35%) מהסטודנטים הנתמכים על ידי קרן אייסף לסיוע לסטודנטים מהפריפריה דיווחו שהם נמצאים במצוקה כלכלית בעקבות משבר הקורונה. 56% מהם הוצאו לחל"ת או פוטרו. שליש הסטודנטים סיפרו ששני הוריהם הוצאו לחל"ת או פוטרו. מנכ"ל אייסף תומר סמרקנדי מזהיר מגל של נשירת סטודנטים משכבות חלשות.

 

 

 

"יש המון בקשות לסיוע חרום ואנחנו מנסים לגייס", אומר סמרקנדי. "משרות הסטודנטים הן הראשונות שהוצאו לחל"ת. לסטודנטים שלנו יש גם בעיה קשה של היעדר גב משפחתי והרבה מאוד הורים הוצאו לחל"ת. הסטודנטים צריכים לעזור למשפחות, והדבר האחרון שהם יכולים זה להתרכז בלימודים. הדבר הבא שיקרה הוא שאנשים ינשרו, ומי שינשרו זה השכבות החלשות ביותר".

 

תומר סמרקנדי, מנכ"ל אייסף תומר סמרקנדי, מנכ"ל אייסף

 

אחד הסטודנטים כתב: "אני מתקשה לשלם חשבונות ובטח לקנות אוכל. אין משכורת שנכנסת וגם ביטוח לאומי כרגע לא מחזיר תשובות לגבי האבטלה. המצב ממש קשה". אחר סיפר ש"יש לנו הליכים משפטיים בהוצאה לפועל על הבית של אמא שלי . וצריך לשלם לעורך הדין. אין לי מאיפה".

 

עלייה של 200% בבקשות להלוואות

קרן שכ"ל מעניקה הלוואות לסטודנטים בהיקף של 300 מיליון שקל בשנה רגילה ללא ריבית (שכר לימוד) או בתנאים נוחים (מחיה). היא מדווחת שהיקף הפניות אליה גדל פי 3 יחסית לתקופות המקבילות בשנים קודמות. ב-2018 היו 5400 פניות בארבעת החודשים הראשונים של השנה, ב-2019 היו 6,800 פניות והשנה – 21 אלף פניות.

 

הטענה של הקרן מעניינת במיוחד משום שרוב המוסדות להשכלה גבוהה פתחו קרנות חרום להלוואות. האוצר, המועצה להשכלה גבוהה והאוניברסיטאות מדווחים שוב ושוב על ביקוש נמוך מאוד להלוואות האלו. אבל נראה שהסטודנטים פשוט מעדיפים הלוואות נגישות יותר.

 

בישיבת ועדת הכספים של הכנסת ביום ראשון אמר רכז השכלה גבוהה באגף התקציבים עידו סופר: "אנחנו ממש לא מתכוונים שתהיה נשירה. אנחנו מסכימים שהסטודנטים הם נכס אסטרטגי. אנחנו מחפשים איך לתת סיוע למי שנמצא בבעיה. אבל למיטב ידיעתנו הקרנות להלוואות לסטודנטים לא מוצו". לדבריו ,לא מדובר במצוקה המונית.

 

"מי שנמצא בבעיה, נמצא דרך לסייע לו"

מייסד קרן שכ"ל ומנכ"ל המכללה למנהל רפי גמיש אומר שהסיבה שסטודנטים לא פונים לקרנות של האוניברסיטאות היא התנאים והבירוקרטיה. "במקום זה הם פונים לקרן שכ"ל. להציג שסטודנטים לא זקוקים לכסף - ברור שזה לא נכון", הוא אומר. "אני מאוד חושש מנשירה". לדבריו, סטודנטים משכבות חלשות נאלצים לפנות למכללות הפרטיות הלא מתוקצבות בגלל ציוני בגרות נמוכים ולשלם 35 אלף שקל שכר לימוד לשנה.

 

התאחדות הסטודנטים תקיים מחר הפגנה מול משרדי המועצה להשכלה גבוהה בירושלים. על פי הערכות ההתאחדות, כ-60 אלף סטודנטים פוטרו או הוצאות לחל"ת ואינם זכאים לדמי אבטלה משום שלא צברו תקופת אכשרה של חצי שנה. הם דורשים מענקי סיוע לסטודנטים האלה. לדברי יו"ר ההתאחדות שלומי יחיאב, "המדינה הקצתה 80 מיליארד שקלים לטובת ההתמודדות עם משבר הקורונה, אבל אפס שקלים לטובת הסטודנטים". יחיאב מדגיש שמתקרבת תקופת הבחינות והדבר יוצר מצב שיהיו סטודנטים שלא תהיה להם כל פרנסה במשך חצי שנה. 

 

במועצה להשכלה גבוהה אומרים שאת הטענה העיקרית של התאחדות הסטודנטים בנושא דמי האבטלה יש להפנות לממשלה ולא אליהם. במועצה מדגישים גם שההיתר שנתן משרד הבריאות להפעלת כיתות תגבור באוניברסיטאות עצמן ולא באופן מקוון נועד לסייע לאוכלוסיות חלשות.

x