המבקר: דרעי הפך את רשויות הפיתוח לצנרת להעברת כסף למטרותיו
הרשות לפיתוח הנגב התבקשה לארגן יריד התיישבות לחרדים בערד ולהעביר כמיליון שקל ל־2 עמותות. מנכ"ל הרשות לפיתוח הגליל התנגד - ותקציב הרשות קוצץ. ראש הרשות המתפטר כתב: "המשרד חיפש זרוע ביצועית בגליל, בהתאם להכתבותיו"
במהלך השנים נוצרה פגיעה מתמשכת בעצמאותן של הרשויות לפיתוח הנגב והגליל. כך עולה מדו"ח של מבקר המדינה מתניהו אנגלמן.
בפרק העוסק ברשות לפיתוח הנגב, ברשות לפיתוח הגליל ובמשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל שבראשו עומד אריה דרעי, שהוא גם שר הפנים, מסביר המבקר כי רשויות הפיתוח הוקמו במטרה שיפעלו באופן עצמאי ומתוך ריחוק מהממשלה, אבל מבדיקתו עולה כי המשרד פגע במעמדן העצמאי. אחת הסיבות לכך, מסביר אנגלמן, היא שרשויות הנגב והגליל מתבססות על תקציב שהן מקבלות מהמשרד לפיתוח ולא ממצות דרכים לגיוס כספים באופן עצמאי המוקנות להן בחוק. לכן, אף שהן רשויות חקוקות, המשרד מתייחס אליהן כמחוזות שלו ומתערב בפעילותן ובעבודתן השוטפת.
המבקר מציין כי התלות המוחלטת בתקציב שמקצה להן המשרד גורמת לכך שרשויות הפיתוח אינן יכולות להפעיל פרויקטים גדולים "באופן שיש בו כדי להשפיע באופן משמעותי על הנגב או על הגליל".
חלק מהפגיעה בעצמאות הרשויות מתבטאת בכך שהמשרד מתערב בתוכנית העבודה השנתית שלהן. המבקר מציג כדוגמה כמה מקרים בהם המשרד הוסיף לרשות לפיתוח הנגב פרויקטים שלא נדונו במועצת הרשות. כך למשל ב־2016 הטיל דרעי על הרשות להפעיל יריד התיישבות לחרדים בערד. כן הורה לה להעביר תקציבים לשתי עמותות שלא צוין שמן, 680 אלף שקל לאחת ו־250 אלף לאחרת. המבקר מציין שכאשר בעבר הרשויות התנגדו להתערבות זו תקציבן קוצץ.
מהדו"ח עולה כי התערבות המשרד בפעילות הרשויות לפיתוח הובילה ב־2016-2015 למחלוקת עם מנכ"ל הרשות לפיתוח הגליל שבשיאה החליטה מנכ"לית המשרד דאז להפסיק העברה תקציבית של כמיליון שקל בשנה לרשות לצורך פרויקט מסוים. במרץ 2016 הודיעה המנכ"לית על קיצוץ חדש בהשתתפות המשרד בהוצאות הרשות ללא קיצוץ דומה ברשות לפיתוח הנגב.
עם סיום תפקידו ביולי 2016 כתב מנכ"ל הרשות לפיתוח הנגב כי "המשרד לפיתוח הנגב והגליל דרש מהרשות לשמש כזרוע הביצועית שלו בגליל שתפעל לפי הכתבותיו". כמחליפו נבחר משה מור יוסף, שכיהן קודם לכן כמנהל מתנ"ס באשדוד. על הליך מינויו מתח המבקר ביקורת שעיקרה הוא שוועדת האיתור העניקה לו ניקוד גבוה בסעיף הניסיון התעסוקתי והיקף הכספים שניהל המועמד, אף שלפי בדיקת המבקר תקציב המתנ"ס שאותו ניהל היה כ־3 מיליון שקל בשנה בלבד. מכתבות במקומונים עולה כי מור יוסף הוא חרדי בעל זיקה לש"ס.
דו"ח המבקר סוקר מינויים נוספים של בעלי זיקה למפלגתו של דרעי. למשל יועץ לקשרי ממשל לרשות לפיתוח הגליל נבחר 3 חודשים לאחר שסיים עבודתו במטה ההסברה של ש"ס. על פי המבקר הוא נבחר לתפקיד על אף ש"למועמד שהגיע למקום השני היה ניסיון רב יותר במגזר הציבורי ממשלתי". בנוסף מציין כי "היועץ לקשרי ממשל קיבל תשלומים ביתר בשל דיווחים שגויים לרשות לפיתוח הגליל" ויש לפעול להשיבם.
המבקר מייחס למינוי מאוגוסט 2015 של יועצת להעצמה נשית לרשות לפיתוח הגליל, שגם היא היתה יועצת תקשורת לש"ס. המבקר התרשם שהיועצת סיפקה בכלל שירותים למשרד לפיתוח הנגב והגליל באמצעות תקציב של הרשות לפיתוח הגליל וארגנה כנס העצמה נשית בבאר שבע שמומן למרבה האבסורד על ידי הרשות לפיתוח הגליל.