$
בארץ

הרשות להגנת הפרטיות: "המשך השימוש בכלי השב"כ לא מוצדק ולא סביר"

הרשות ממליצה לפנות לפתרונות אזרחיים כגון אפליקציות כדי לסייע למשרד בריאות בחקירות אפידמולוגיות. הממשלה תכריע היום אם לעגן את סמכות השב"כ בחוק – אחרת תאלץ לחדול מהשימוש בו

תומר גנון 14:5303.05.20

הרשות להגנת הפרטיות במשרד המשפטים מתנגדת להמשך השימוש בכלי השב"כ כסיוע למשרד הבריאות בחקירות אפידמולוגיות. כך עולה מנייר עמדה ששלחה הרשות למעוצה הציבורית להגנת הפרטיות – הגוף המייעץ לשר המשפטים בנושא. הרשות ממליצה בנייר העמדה לפנות לחלופות אחרות (כגון אפליקציות אזרחיות) כדי לסייע למשרד הבריאות.

 

 

 

 לחוות הדעת המלאה לחצו כאן

 

היום (א') תצטרך להכריע הממשלה האם היא מקדמת, כפי שפסק בג"ץ, טיוטת חוק שתעגן את השימוש בשב"כ לאיתור מי שבא במגע עם חולים בשבועיים לפני שאובחנו כדי שיכנס לבידוד. אם הממשלה תבחר לא לעגן בחקיקה את השימוש בשב"כ, וכפי שקבעה ועדת המשנה למודיעין, השימוש בשב"כ יופסק עוד הלילה.

 

"על אף התועלת הגלומה בהסדר לצורך התמודדות עם המגיפה", נכתב בחוות הדעת שנשלחה לאורית פודמסקי, יו"ר המועצה שמייעצת לשר המשפטים, "המשך הסתייעות במתווה שימוש בכלי של גוף בטחוני בעל תכליות מובהקות של מאבק בטרור והגנה על בטחון המדינה, לצורך מעקב וניטור אחר תשובי המדינה לצמצום המגיפה, בעת הזו אינו מוצדק, אינו סביר ומהווה פתרון חריג ולא מידתי (גם אם יוסדר בחקיקה ראשית)".

 

 

מעבדת בדיקות קורונה מעבדת בדיקות קורונה צילום: אוניברסיטת תל אביב

 

"על כן", נכתב בחוות הדעת שעליה חתום עו"ד ניר גרסון, סגן ראש מחלקת ייעוץ משפטי ואסדרה ברשות, "יש להעדיף חלופות, טכנולוגיות ואחרות, אשר פגיעתן בפרטיות פחותה באופן משמעותי. הרציונל שעומד בבסיס עמדה זו הינו איזון תמידי ומידתי של המאבק במגיפה אל מול זכויות יסוד בהתחשב גם בסכנת המדרון החלקלק והסיכון לשימוש בהסדרים דומים גם במצבים אחרים (מחלות אחרות, עבירות הקשורות לשלום הציבור ועוד)".

 

בהמשך לדיון שנערך ביום חמישי בוועדת המשנה למודיעין, שבו התברר כי אין למשרד הבריאות נתונים המראים כמה מתוך מי שאותר על ידי השב"כ כמגע עם חולה התברר בסוף כי חלה בעצמו, כותבים ברשות כי אם יוחלט לקדם חקיקה: "יהיה נכון לשקול ביסוסו והצדקתו רק לאחר קבלת נתונים ושקלול מידע עובדתי עדכני נוסף".

 

"נכון שאלה", מוסיפים ברשות, "יכללו בין השאר נתוני תחלואה עדכניים, קיבולת מערכת הרפואה, בחינת חלופות שונות וכן שקלולן של פרקטיות ב'ריחוק החברתי' הננקטות על ידי הציבור והשלכותיהן על היקפי ומתכונת ההדבקה (הצורך והיעילות של האיכון הסלולרי על מנת לצמצם אותה)".

x