משבר הקורונה
"השימוש בשב"כ יופסק ביום א' אם הממשלה לא תחליט לעגן הסמכות בחוק"
כך אמר הבוקר המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד רז נזרי, במסגרת דיון בוועדת המשנה למודיעין בכנסת בבקשת הממשלה להאריך בשבוע את השימוש בשירות החשאי לאיתור של מי שבא במגע עם חולי קורונה. בעקבות פסיקת בג"ץ, לפיה יש לעגן בחקיקה את השימוש בשב"כ, קיצרה הוועדה את האישור לחמישה ימים
הממשלה תפסיק את השימוש בשב"כ על מנת לסייע למשרד הבריאות באיתור של מי שבא במגע עם חולי קורונה, אם לא תחליט עד יום ראשון הקרוב לעגן את הסמכות בחקיקה; כך אמר היום (ה') המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד רז נזרי, במסגרת דיון בוועדת המשנה למודיעין בכנסת בבקשת הממשלה להאריך את השימוש בכלי השב"כ בשבוע. בוועדה הוחלט, לאור פסיקת בג"ץ, כי האישור יוארך רק עד יום שלישי.
- "הסתמכות רק על השב"כ במעקב אחרי מגעים של חולי קורונה היא קונספציה שגויה"
- בג"ץ אסר על הממשלה להמשיך להשתמש בשב"כ למעקב אחרי אזרחים ללא חקיקה
- דיווח לוועדת המודיעין חושף: בנו של אריה דרעי שחלה בקורונה קיבל יחס מועדף
ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, פרופ' סיגל סדצקי, טענה בדיון כי: "ברור לנו לחלוטין שללא שימוש בשירות של השירות נפסיד הרבה מאוד בידודים והרבה מאוד חולים, וברור לנו שצריך את זה לטובת פתיחת המשק". יו"ר הוועדה גבי אשכנזי שאל על כמות ההדבקות היומית היורדת, ופרופ' סדצקי השיבה: "נענו בין 84 ל-170 הדבקות ביום. אבל אנחנו צריכים לראות כל הזמן את התמונה הגדולה. ככל שבעצם המקרים יורדים ואין מקרי הגעה מחו"ל, אנחנו יותר ויותר מבינים שכשהולכים בשיטת הפינצטה רוב אסטרטגיית היציאה בנויה על כך. אחרי שפתחנו נתחיל לראות שוב הדבקות בקהילה. זה בדיוק הזמן שנצטרך לאתר כל מקרה ואת המגעים שלו".
במשרד המשפטים מסרו לוועדה כי השבוע נערכה ישיבה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, בה נידון המשך השימוש בשב"כ, כך שכרגע לשיטתם הם עומדים בהחלטת בג"ץ שניתן להאריך בזמן קצר את השימוש בשירות אם מותנע הליך חקיקה. "אני רואה בפעולות הממשלה התחלה של התנעת תהליך חקיקה", אמר אשכנזי. "זאת החלטה קשה ללכת לחקיקה שתאפשר לשב"כ לבצע גם פעילות אחרת".
הוועדה אישרה את הצעתו של היו"ר להאריך את השימוש באיכונים עד יום שלישי בלבד, ולא עד יום חמישי כפי שביקשה הממשלה. בהתייחס לכך אמר אשכנזי: "אם אכן ביום ראשון הממשלה תחליט שהיא לא הולכת על חקיקה אז ההחלטה תפוג, ואם היא תרצה להמשיך היא תבוא אלינו ביום שלישי ונבדוק בכמה זמן להאריך. אני ממליץ להגביר את החקירות האפידמיולוגיות והבדיקות, שכן אנחנו מבינים שיש סיכון אבל נצטרך לחיות בשגרת קורונה בשנה הקרובה - ולפיכך יש חשיבות להגברת החקירות האפידמיולוגיות ובחינת חלופות טכנולוגיות אחרות".