משבר הקורונה יביא לשינוי מטוטלת הענישה בעבירות צווארון לבן
תקופת הקורונה צפויה לגרום לריבוי עבירות כלכליות. חובה על מערכות האכיפה להבין שאלו בוצעו לצורך הישרדות וקיום וברקע משבר כלכלי ולא מטעמי התעשרות או רווח אישי. האם תשונה מטוטלת הענישה כלפי עברייני צווארון לבן?
מוגש מטעם DUN'S 100
עבירות צווארון לבן כוללות עבירות כלכליות כגון העלמת מס, הלבנת הון, עבירות מע"מ, קבלת דבר במרמה ועוד. מרביתן דורשות כוונת זדון מצד המבצע במטרה להפיק רווח קל ומהיר ורצון להתעשר על חשבון הקופה הציבורית.
הענישה כלפי עבירות אלו השתנתה מאוד עם השנים. בעבר, הענישה עליהן הייתה ענישה מתונה, התיקים היו מסתיימים בקנסות ועבודות שירות, כיום עברנו לענישה מחמירה יותר הכוללת עונשי מאסר ארוכים.
לצורך השוואה, ניתן לראות את הפער בין הענישה במקרים דומים, כאשר אחד מהם נידון בשנת 2004, גבר ללא עבר פלילי היה מעורב בהעלמת מס בסכום של כ- 5 מיליון ₪, בית המשפט גזר עליו עבודות שירות לעומת זאת, מקרה יחסית דומה משנת 2016, גבר ללא עבר פלילי, היה מעורב בהעלמת מס בסכום של כ- 10 מיליון ₪, בית המשפט גזר עליו עשר שנות מאסר בפועל. וידועים הם המקרים שהסתיימו לאחרונה בעונשי מאסר ארוכים לדמויות מוכרות במשק הישראלי.
נשאלת השאלה, מדוע הוחמרה הענישה בצורה דרסטית על אותן עבירות בדיוק? עם הזמן הגיעה מערכת המשפט להבנה, כי הנאשמים בעבירות אלה מנסים לעשות כסף קל על חשבון הקופה הציבורית ממניעים של גרידיות ותאוות בצע. נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות, אף קראה להחמיר עם הענישה וציינה: "מוטל עלינו לפעול לקידום אכיפה אקטיבית של העבירות הכלכליות ולהחמיר בענישתם של מבצעי עבירות אלה" (מתוך נאומה ביום עיון של אגף התקציבים באוצר, 2018).
בימים אלה, תקופת הקורונה הובילה אותנו למשבר כלכלי מדיני, אשר עלול להוביל אנשים נורמטיביים לביצוע עבירות כלכליות - לא במטרה להתעשר או לעשות כסף קל, אלא במטרה למנוע קריסה כלכלית של המשפחה והעסק אותו הם מחזיקים. עבירות אלו לא בהכרח ייעשו מתוך כוונה להתעשר, אף שעלולות להימנות עם העבירות הכלכליות החמורות יותר. האם הענישה הקשה אותה מבקשת הנשיאה חיות להחמיר אף יותר, תהיה מוצדקת במצבים בהם האדם הנורמטיבי ניסה להרים את ראשו מעל המים? שהרי מערכות אכיפת החוק לא צפו מצב כזה.
יהיה על מערכת המשפט לגלות גמישות ולבחון את המקרים בדקדקנות יתרה כאשר היא מציבה את משבר הקורונה כנסיבה משמעותית לקולא בעת ביצוע העבירות. יהיה עליה לשוב ולהקל בענישה, שאם לא תעשה זאת, ענישה מחמירה על אדם נורמטיבי הכוללת בתוכה מאסר – היא כגזר דין מוות עבורו. בנוסף, על מערכת המשפט לזכור את מצוקתו של הציבור שעלול להסתבך בעבירות אלה, ולקחת בחשבון שהממשלה לא נותנת את המענה הכלכלי הדרוש לציבור, דבר הבא לידי ביטוי בהצבת קריטריונים סבוכים ומורכבים על מנת לקבל סיוע כללי – יש לכך מחיר.
מאת עו"ד ארז אבוהב, משרד עו"ד ארז אבוהב