איך מתכוננים לעולם העבודה חדש נוכח משבר הקורונה
אם יש דבר אחד שכולנו מבינים בימים טרופים אלה הוא חשיבותן של היכולות האישיות של כל אחד מאיתנו להתמודד עם אי וודאות. כדי לתפקד במציאות כזאת צריך יכולות למידה מהירה, יצירתיות, יכולת הסתגלות, תחושת משמעות ואופטימיות
בשנים האחרונות כולנו נדרשים לעמוד בפני האתגרים של עולם העבודה החדש, בעידן המהפכה התעשייתית הרביעית. והנה, דווקא בזמן משבר הקורונה ניכר שהיכולות שחשובות להצלחה בעידן זה הן גם היכולות אשר נדרשות מאיתנו כדי להתמודד באופן מיטבי עם המשבר ולהכין את עצמנו ליום שאחרי.
- הכוח עובר למעסיקים: כיצד ייראה שוק העבודה אחרי הקורונה
- תתכוננו לראיון וידאו - איך לחפש עבודה בזמן משבר הקורונה
- כך רתם שוק המזון את משבר הקורונה לשיפור הרווחיות
אם יש דבר אחד שכולנו מבינים בימים טרופים אלה, יותר מתמיד, הוא חשיבותן של היכולות האישיות של כל אחד מאיתנו להתמודדות עם מציאות המאופיינת באי-וודאות, מורכבות ושינוי מתמיד. כדי לתפקד במציאות זו, אנו נדרשים ללמידה מהירה, יצירתיות, יכולות הסתגלות, מציאת תחושת משמעות בהתנהלות היומיומית שלנו וכמובן – אופטימיות. כישורים אלו מופיעים כמעט בכל המודלים שעוסקים בכישורי העתיד באמצעותם מנסים ארגונים שונים בארץ ובעולם להכין את המשאב האנושי שלהם להצלחה בעולם העבודה החדש. באופן דומה, כישורים אלו קריטיים במציאות עימה אנו מתמודדים בימים אלה.
אחד מהמודלים המסייעים למנהלים ועובדים בארץ ובעולם להסתגל במהירות ולרכוש את כישורי העתיד הוא מודל חמש היבשות. מודל זה מתאר מסע מטפורי שכולנו נצטרך לעבור על מנת להכין את עצמנו להמשך הצלחה בעולם מורכב בו השינוי ואי-הוודאות הפכו לקבועים היחידים. כל יבשת מתייחסת לסט אחר של יכולות המסייע לנו, מחד, להישאר רלוונטיים ולשמור על המסוגלות התעסוקתית שלנו, ומאידך, לשמור על עצמנו בעת משבר.
היבשת הראשונה: דפוסי חשיבה
היבשת הראשונה היא יבשת המיינדסט העוסקת בפתיחות של כל אחד מאיתנו ללמידה לאורך החיים ולשדרוג עצמי כאורח חיים. בבסיסה נמצאת אמונה בסיסית אחת המבדילה בין אלה שמצליחים להתנהל בעולם מורכב בו השינוי הפך לקבוע, לבין אלה שלא. המצליחים הם בעלי מיינדסט מתפתח – מונעים על ידי האמונה שניתן לפתח יכולות, מיומנויות וכישורים באמצעות השקעה ומאמץ. לעומתם, אנשים בעלי מיינדסט מקובע מאמינים שאנשים אינם משתנים ('או שיש לך את זה או שלא'), ולכן גם אינם פתוחים ללמידה והתפתחות.
עלינו להבין שאם המציאות השתנתה, כך עלינו לפתח יכולות וכישורים נוספים על מנת לעבור את המשבר. הכישורים החדשים יכולים להיות בתחום הטכנולוגי (עבודה ולמידה מרחוק), בתחום האינטליגנציה הרגשית (גמישות והתמודדות עם מצבי לחץ ואי-ודאות) או בתחום של היצירתיות והחדשנות. בנוסף, אימוץ של דפוס חשיבה מתפתח יאפשר לנו להתכונן לסיומו של המשבר במקום להיות מקובעים בהווה או לנסות לשחזר את העבר.
היבשת השניה: המוח השלם
יבשת המוח השלם עוסקת בנטייה המוחית שלנו, על פי המודל של חלוקה למוח שמאל ומוח ימין. בעשורים האחרונים ההצלחה הייתה שייכת בעיקר לאנשים שהיו חזקים במוח שמאל – לוגיים, פרקטיים, אנליטיים, בעלי חשיבה ביקורתית ושמרניים. למשל: עורכי דין (שמנסחים חוזים במיומנות), בוגרי מנהל עסקים (שאוהבים לעסוק בחישובים ומספרים), רואי חשבון (שמסתכלים אחורה, מנתחים נתונים פיננסים ומגיעים למסקנות) או מהנדסים (שמנסחים בעיות ופתרונן באמצעות משוואות ותבניות). כיום, די ברור שהעשורים הבאים יהיו שייכים לאלו שיהיו חזקים יותר במוח ימין – יצירתיים, חדשניים, מלאי תשוקה, בעלי חשיבה הוליסטית וחזון ששמים דגש רב על מערכות יחסים.
בין הגורמים המרכזיים לכך ניתן למצוא דווקא את ההתפתחויות הטכנולוגיות אשר מעתיקות תהליכי עבודה לוגיים, מובנים ורפטטיביים מאנשי מקצוע למערכות לומדות (בינה מלאכותית). במציאות זו, מבין אלו שהצליחו בזכות כישורי מוח שמאל יתבלטו ויובילו אלו שהינם חזקים במידה שווה גם במוח ימין – כלומר, "בעלי המוח השלם".
במיוחד בתקופת המשבר אשר אנו חווים כעת, אנו נדרשים ליכולות של המוח השלם. מצד אחד אנו נדרשים ליצירתיות ושימוש באינטואיציה, ליזום דברים ותהליכים חדשים, ואפילו לדמיין איך העתיד יראה אחרי שהמשבר יחלוף ולהתחיל להתכונן אליו. ומצד שני, אנו נדרשים לציית לתקנות, להיות מעשיים ולאמץ חשיבה ביקורתית והתנהלות מתודולוגית, היכולות השייכות למוח שמאל.
היבשת השלישית: אינטליגנציה רגשית
אינטליגנציה רגשית היא מושג מדעי, מדיד ובר-פיתוח. מדובר באוסף של יכולות רגשיות, אישיות וחברתיות המשפיעות על היכולת הכללית של כל אחד מאיתנו להתמודד באופן אפקטיבי עם דרישות סביבתיות ולחצים. מדובר בכישורים כגון מודעות עצמית רגשית, אמפתיה, נחישות, גמישות ויכולת לפעול בתנאי לחץ ואי-ודאות. נשיא הפורום העולמי, פרופסור שוואב טוען, בשני ספריו על "המהפכה התעשיתית הרביעית", שאינטליגנציה רגשית הופכת לאחת היכולות החשובות ביותר בעולם בו "ביג דאטה" ורובוטים (אוטומטיזציה) יבצעו, ובכך גם יקחו, חלקים לא מבוטלים מעבודתם של בעלי המקצועות השונים.
בתקופה זו של משבר, יותר מתמיד, אנו נדרשים לאינטליגנציה הרגשית – גמישות חשיבתית והתנהגותית, אמפתיה ודאגה לזולת, יכולות בין אישיות גבוהות (גם בתקשורת מרחוק בזמן הסגר), מודעות עצמית רגשית שמאפשרת לנו להבין את עולמנו הפנימי ולנהל אותו בהצלחה, יכולות הסתגלות שיאפשרו לנו להמשיך ולהתנהל באופן מיטבי, תשוקה ונחישות (להמשיך להיות פעילים או ללמוד).
היבשת הרביעית: יבשת הקיימות
יבשת זו עוסקת בסט היכולות לו אנו זקוקים כדי להתמיד, להמשיך לפעול בהצלחה ולשגשג לאורך זמן, ובמיוחד לצלוח משברים, או כפי שמקובל לתאר זאת – להישאר על הסירה במים הגועשים.
היכולת הראשונה קשורה לתחושת המשמעות שלנו – לגלות מי אנו ומה נועדנו לעשות בחיינו. דווקא בתקופה זו הגיע הזמן לעצור ולעשות סדר בחיינו. יש לנו הזדמנות לנסות ולגלות – מה נותן לי תחושת משמעות? מה משמח ומעשיר אותי? מה אני חייב להפסיק לעשות?
היכולת הבאה היא האופטימיות. יחד עם היכולת לראות את המצב כהווייתו, חשוב לשים גם דגש על הצדדים החיוביים ולהשאר חדורי תקווה ואמונה שלמשבר יהיה סוף טוב ושהדברים יסתדרו לבסוף. דווקא עכשיו חשוב למצוא דרכים להסתכל על חצי הכוס המלאה ואולי יותר מכל – לסייע לקרובים לנו לעשות זאת. אולי אני לא יכול לצאת לריצה, אבל עדיין יש לי ולמשפחתי אוכל, בית חם וחברים טובים שאיתם אנו מדברים בטלפון או בזום.
היכולת השלישית היא היכולת ליצור ולשמר רשת קשרים משמעותית עם אנשים מקבוצות שונות, גם בזמן של ניתוק לכאורה. אנשים אלו ימשיכו להיות איתנו לאורכו ובסופו של המשבר. היכולת הרביעית היא ניהול קריירה פרואקטיבי – היכולת שלנו לרכוש ידע וכישורים חדשים כל הזמן וליצור לעצמנו הצעת ערך אישית מנצחת. והיכולת האחרונה היא כמובן ניהול האנרגיה שלנו – היכולת לשמור על בריאות רגשית, פיזית ונפשית.
היבשת החמישית: "אני במאה ה-21"
יבשת זו עוסקת ביכולת של כל אחד ואחת מאיתנו "להמציא את עצמנו מחדש", להישאר רלוונטיים ולבנות הצעת ערך אישית מנצחת. תקופה מאתגרת זו, אף שנכפתה עלינו, יכולה להוות עבורנו התנסות יוצאת מגדר הרגיל לפיתוח סט יכולות וכישורים מכל היבשות שיסייעו לנו לעבור אותה באופן מיטבי, מצד אחד, ומצד שני יסייעו לנו להיות רלוונטיים ולהצליח בחיים האישיים והמקצועיים שלנו שבעזרת השם יחזרו למסלולם בקרוב.
משבר הקורונה בדומה לעולם העבודה החדש תופס את כולנו ברמת מוכנות אישית שונה, אך אין ספק שרמת הכישורים האישיים שלנו הינה הגורם המשפיע ביותר ליכולתנו לעבור את המשבר הזה באופן מיטבי, הן עבורנו באופן אישי והן עבור משפחתנו והארגון בו אנו עובדים.
הכותבת היא מומחית לעולם העבודה החדש, מחברת הספר "הצלחה בעולם העבודה החדש - מסע בחמש יבשות"