$
בארץ

הוועדה המסדרת אישרה: התנאים בהם ח"כים יוכלו להשתתף בוועדות דרך זום

לפי ההחלטה, הח"כים יוכלו להשתתף בדיוני הוועדות באמצעות היוועדות חזותית אם התגלו כחיוביים לקורונה או מצויים בבידוד לפי דין והודיעו על כך לקצין הכנסת ומזכירת הכנסת. זאת על פי הצעתו של יו"ר הכנסת, בני גנץ

צבי זרחיה 14:1519.04.20
הוועדה המסדרת של הכנסת אישרה היום (א') בצהריים את השתתפותם של חברי כנסת בדיוני ועדות באמצעות היוועדות חזותית (שיחות זום) - זאת במידה שהתגלו כחיוביים לקורונה או מצויים בבידוד לפי דין והודיעו על כך לקצין הכנסת ומזכירת הכנסת. זאת על פי הצעה של יו"ר הכנסת, בני גנץ. 

 

 

יו"ר הוועדה ח"כ אבי ניסנקורן מכחול לבן אמר בתחילת הדיון כי לגבי הצבעתם של חברי כנסת מרחוק כי "נצטרך לתקן תקנות נוספות או להסדיר את הנושא בחקיקה ואולי נעשה זאת מחר. יש מצבים שבהם נבקש הצבעה מרחוק אבל לטובת השתתפות ח"כים בדיונים מרחוק אנו רוצים לייצר אחידות בין כל ועדות הכנסת ולכן אנו מבקשים את הנושא בהחלטת הוועדה המסדרת לאור החלטת יו"ר הכנסת בנושא".

 

אבי ניסנקורן אבי ניסנקורן צילום: אלכס גמבורג

 

בהמשך הדיון אמר היו"ר כי החלופה שהוצעה בתחילה, לפיה ח"כ שנמנה על אוכלוסייה בסיכון בהתאם לאישור שמסר רופא הכנסת למזכירת הכנסת – הוא בעייתי.  "זה ייצור מצב שעשרות ח"כים לא יגיעו לבניין", אמר היו"ר, "אנחנו נותנים לגיטימציה לשליש מהאנשים לא להגיע וזאת לא הכוונה שלנו, ח"כים מקבוצת גיל מסוימת יוכלו שלא להשתתף בדיונים. אנחנו נקיים התייעצות על הנוסח עם רופא הכנסת כך שיהיה מדובר במקרים בודדים וחריגים".

 

היועצת המשפטית לוועדה, ארבל אסטרחן, ציינה כי הנושא כולו נבחן ואף התקיימה שיחה בעניין עם גנץ. לדבריה, ההצעה היא באופן חריג ביותר רק לתקופת הקורונה ולא למקרים אחרים כמו חופשת לידה, ניתוח, שמירת הריון וכו' - לגביהם ניתן יהיה לקבוע הוראות בחקיקה בנפרד.

 

הוועדה המסדרת החליטה כאמור לאמץ את הצעת גנץ,  ולקבוע את ההוראות הבאות, שיחולו בתקופה שבה קיימות במדינה מגבלות מכוח הדין הנוגעות לתנועה והתכנסות בשל נגיף הקורונה, אך לא יותר משלושה חודשים מיום קבלת ההחלטה. לפי ההחלטה, חבר כנסת יהיה רשאי להשתתף בישיבת ועדה של הכנסת בדרך של היוועדות חזותית באמצעות העברת קול ותמונה בזמן אמת רק אם מתקיים בו אחד מאלה: חולה עם ממצא מעבדתי חיובי לנגיף הקורונה; או מצוי בבידוד לאחר שחזר מחו"ל או היה במגע הדוק עם חולה קורונה, והודיע על כך לקצין הכנסת ולמזכירת הכנסת. חבר הכנסת שהשתתף בישיבה לא יהיה רשאי להשתתף בהצבעה כחבר הוועדה. יובהר כי ממלא מקום מסיעתו יהיה רשאי להצביע במקומו לפי כללי מילוי המקום הרגילים.

 

ח"כ יעקב אשר מיהדות התורה שנמצא בבידוד עלה בשידור זום מביתו ואמר כי הוא תומך בהצעה אבל הזהיר משימוש יתר בכלים טכנולוגיים: "לאט לאט אנו עלולים להיפרד מהכנסת, כל ניהול המדינה יהיה מרחוק. לא צריך להיסחף, יו"ר הוועדה חייב להיות בבניין ושימצא מחליף ממפלגתו. חברים שיש להם זכות הצבעה בוועדה צריך שיהיו להם את אותן הזכויות כמו מי שנמצא בדיון".

 

ח"כ פנינה תמנו שטה מכחול לבן אמרה כי "אני תומכת בהצעה אבל אי אפשר שח"כ שהוא לא חבר וועדה יוכל להגיש הסתייגויות, צריך לתת עדיפות בדיונים לזכות דיבור קודם לחברי הוועדה".

 

סגן יו"ר הכנסת ח"כ איתן גינצבורג הזהיר כי "זה עלול להיות תקדים מסוכן, הפעילות צריכה להיות במשכן, בוועדות ובמליאה ויצירת אקט של בקשות רביזיה, הפסקות, התייעצות סיעתית וצריך להיות במשורה. ליצור תקדים כזה שכל הפעילות הפרלמנטרית תעשה מרחוק היא מסוכנת. אם אתה לא יכול להיות בוועדות בניגוד למליאה יש אנשים שיכולים להחליף אותך בכל רגע נתון אבל בפעילות הפרלמנטרית הזאת למעט סיעות יחיד וניתן להחריג זאת".

x