בלעדי לכלכליסט
אלו הן החברות שלא יוכלו לקבל הלוואות מהקרן לעסקים גדולים של האוצר
גורמים באוצר אמרו ל"כלכליסט" כי כדי לסנן את הביקושים להלוואות, החליטו להוציא ענפים שמאפיון שלהם מול הבנקים עולה כי לא נפגעו מהמשבר. בין החברות שלא נפגעו בינתיים מהמשבר - מתחום המזון, הפיננסים, הפארמה, הביטוח והמשלוחים
חברות מזון, פיננסים, פארמה, ביטוח ומשלוחים לא יוכלו לקבל הלוואה מהקרן לעסקים גדולים, כך נודע ל"כלכליסט". הקרן שאמורה לחלק באמצעות הבנקים הלוואות בהיקף של 6 מיליארד שקל מיועדת לעסקים עם מחזור של מעל 200 מיליון שקל, מוגבלת להלוואות של עד 8% מהמחזור ועד 100 מיליון שקל. הגבלת הזכאות הכרחית במקרה של הקרן הזו שכן לאור היקפי ההלוואות הפוטנציאלים יכולה הקרן להתרוקן מהר ולא להשיג את מטרתה.
- תוכנית הסיוע לעצמאים דווקא מצמצמת את זכאות העסקים הקטנים להלוואה בערבות מדינה
- בנק הפועלים השיק קרן הלוואות מיוחדת בהיקף של חצי מיליארד שקל לאשראי לעצמאים
- המגזר העסקי וההסתדרות לנתניהו: "ללא הלוואה בערבות המדינה, אל על תקרוס"
זאת לעומת חלוקת ההלוואות מהקרן לעסקים קטנים (שם עומדת ההגבלה על 20 מיליון שקל) שם הסתפקו באוצר בהגדרה כללית לפיה עסק עם מחזור של עד 400 מיליון שקל יוכל לפנות לבנק ולבקש הלוואה בערבות המדינה אם נפגע מקורונה, מבלי להגדיר את היקף הפגיעה, מתוך הנחה כי גם עם עסקים מסוימים שלא באמת נפגעו מהקורונה יקבלו הלוואה, מדובר בהיקפים שלא מצדיקים הכבדה של הבירוקרטיה הכרוכה בבדיקת היקפי הפגיעה.
גורמים באוצר אמרו ל"כלכליסט" כי כדי לסנן את הביקושים להלוואות, מבלי ליצור רגולציה כבדה מידי, החליטו להוציא ענפים שמאפיון שלהם מול הבנקים עולה כי לא נפגעו מהמשבר. עוד מציינים כי המעקב לגבי הענפים השונים נעשה ברמה השבועית ועוד יכול להשתנות.
בשבוע שעבר חשף "כלכליסט" כי החשב הכללי יאפשר לחברות שמחזור הפעילות שלהן נע בין 200 מיליון שקל ל-400 מיליון שקל יוכלו לבחור האם לפנות לבנקים דרך הקרן לעסקים קטנים בבקשה לקבל הלוואה ואז להנות מתנאים נוחים יותר (ריבית ממוצעת של פריים+1.5% ומימון הריבית לשנה הראשונה והלוואות עד ל-16% מהמחזור וערבות של 85% מההלוואה) או לפנות לבנקים באמצעות הקרן לעסקים גדולים ואז אמנם לא לקבל בהכרח את גובה הריבית המובטח אך שם ההלוואות יכולות להגיע ל-100 מיליון שקל עם ערבות של 75%.