בלעדי לכלכליסט
המחוזי דחה בקשה לביטול תשלום מזונות בשל משבר הקורונה
גבר טען כי בשל מצב המשק בעקבות התפשטות הנגיף, אין לו כלל הכנסה כעצמאי והוא אינו זכאי לדמי אבטלה. על כן, טען, פסיקת ביהמ"ש לענייני משפחה לפיה הוא מחויב במזונות, מנותקת מהמציאות; השופטת ורדה פלאוט: "עם כל ההבנה למצבו, לא ניתן לשנות מצב קיים בשל נסיבות - קיצוניות וחריגות, אך זמניות"
אם מישהו חשב שבשל המשבר הכלכלי שמביאה איתה התפשטות מגפת הקורונה, בתי המשפט לענייני משפחה יפחיתו באופן אוטומטי את דמי המזונות לילדים – שיחשוב שוב.
בית משפט המחוזי מרכז דחה בשבוע שעבר בקשה שהגיש גבר, העובד כעצמאי, להפחית מזונות אותם חויב לשלם בעבור בתו הקטינה בסך 2,000 שקל לחודש, או לבטלם כליל. המחוזי מרכז דחה למעשה בקשת רשות ערעור שהגיש הגבר על החלטה של בית משפט לענייני משפחה, שדחה את בקשתו.
- רשות האכיפה: מענק העבודה לעצמאים יהיה מוגן מעיקולים
- בקשה לייצוגית של מחזיקי "חופשי חודשי" נגד הרכבת: "פעלה רק חצי חודש בגלל הקורונה"
- בעלת מניות מיעוט באספרסו קלאב לביהמ"ש: הורה לשאר בעלי המניות בחברה לרכוש אחזקותיי בכפייה
הגבר טען כי בשל מצב המשק בעקבות התפרצות נגיף הקורונה, אין לו הכנסה כלל והוא אינו זכאי לדמי אבטלה. על כן, טען, פסיקת ביהמ"ש לענייני משפחה, לפיה אף שאין לו הכנסה כלל הוא מחויב במזונות הקטינה - מנותקת מהמציאות לחלוטין. כמו כן טען כי האם אישה עשירה מאוד. מנגד טענה אם הקטינה כי בן זוגה לשעבר מנצל באופן ציני ומכוער את "המשבר" במדינה וכי מצבו אינו שונה ממצבם של כלל אזרחי המדינה, לרבות ממצבה של האם שהוצאה לחל"ת, וכי הקטינה עדיין זקוקה למזונותיה.
בית משפט המחוזי מרכז דחה, כאמור, את בקשת הגבר, וקבע כי לעניין טענת הגבר ביחס למצב החירום השורר בימים אלה במשק בעקבות התפשטות נגיף הקורונה – "עם כל ההבנה למצבו של המבקש (הגבר - ל.ד) , צדק ביהמ"ש לענייני משפחה בקביעתו לפיה לא ניתן להיעתר לבקשה להפחתת מזונות או ביטולם בשלב זה. בוודאי שאין זו העת לדון בבקשה לחיוב המשיבה (האם - ל.ד) במזונות זמניים לקטינה. אומנם מדובר במצב חריג, אך הוא זמני והשלכותיו לאורך זמן אינן ידועות. נכון להיום, תמונת המצב אינה ברורה - לא ידוע עד מתי יימשך צו החירום ומה תהיינה השלכותיו על המבקש, ואם תהיינה לאורך זמן. כך גם לא ידוע בשלב זה, עד כמה אכן נפגעו הכנסותיו של המבקש ומה תהיה רמת הסיוע לעסקים שנפגעו נוכח מצב החירום", נקבע.
כמו כן קבעה השופטת ורדה פלאוט כי מתגובת האם עולה, כי אף היא נפגעה לכאורה מהמצב, וכי היא מצויה בחל"ת. "בנסיבות אלה, הרי שגם ביחס להכנסות המשיבה לא ניתן לקבוע מסמרות בעת הזו ויש לבחון את מצבה הכלכלי לאורך זמן ממושך יותר. במילים אחרות, טענות שני הצדדים לשינוי נסיבות עקב מצב החירום השורר כרגע עקב התפרצות נגיף הקורונה, ראויות לבחינה בהמשך כאשר המצב יתייצב וניתן יהיה לבחון - ולו על פניו - מה מצבו הכלכלי של כל אחד מההורים בעקבות מצב זה. לא ניתן לשנות מצב קיים בשל נסיבות, קיצוניות אמנם וחריגות, אך זמניות".
עורכי הדין אוהד הופמן ודניאל פרידנברג המתמחים בדיני משפחה וירושה, ולא ייצגו בתיק, מציינים כי "זוהי פעם ראשונה שבה מתקבלת התייחסות משפטית מפורטת להשלכות של הגבלות הקורונה על הורים גרושים. בית המשפט לא מתעלם מהתוצאות הכלכליות של מגפת הקורונה, להיפך – הוא מכיר בהן, אך קובע שנכון להיום אין עדיין יכולת לצפות את מלוא ההשלכות לעתיד (אפילו לא הקרוב) באופן שיוכל לגבש הכרעה שיפוטית שנועדה לעמוד לאורך זמן. בהחלט ניתן להסכים עם ביהמ"ש שדחה את הבקשה, אחרת הגבלות הקורונה היו גורמות להצפה מסיבית בבקשות להפחתת מזונות מצד כל מי שהכנסתו נפגעה ועתידו אינו ברור (לטובה או לרעה), בשעה שמדובר בעניינים זמניים שממילא יכולים וצריכים להיות מוכרעים בפסק דין שטרם ניתן".