נחשף בכלכליסט
אחרי עיכובים, מעבדה במכון ויצמן החלה לבצע בדיקות לאיתור קורונה
אחרי עיכוב של כמה שבועות, וכפי שפורסם ב"כלכליסט": מעבדת מחקר במרכז הישראלי לרפואה מותאמת אישית במכון ויצמן למדע החלה היום לבצע בדיקות לאיתור נגיף הקורונה. במשרד הבריאות אומרים כי במעבדה יבוצעו כ-1,000 בדיקות ביום. נשיא מכון ויצמן: "אנו רותמים את יכולתנו להתמודדות עם הנגיף"
אחרי עיכובים של כמה שבועות וברקע ביקורת ציבורית על ירידה בהיקף הבדיקות לאיתור נגיף הקורונה בישראל, מכון ויצמן למדע החל היום (ו') לבצע בדיקות לאבחון קורונה באחת ממעבדותיו. זאת בעקבות הסכם שנחתם בין משרד הבריאות למכון. על פי הודעת משרד הבריאות המעבדה תתחיל לפעול באופן מיידי ותבצע כ-1,000 בדיקות ביום.
- מכון ויצמן פיתח את "שאלון הקורונה", אבל המידע לא מגיע למדענים
- במכון ויצמן נערכים לבצע אלפי בדיקות לאבחון קורונה
- מנכ"ל מיי הריטג': "למדינת ישראל לא יהיו 30 אלף בדיקות ביום כפי שהבטיחה"
הבדיקות יתבצעו במרכז הישראלי הלאומי לרפואה מותאמת אישית, שהוקם ופועל במכון ויצמן. במרכז זה פועלת בין היתר, מעבדה מתקדמת, ברמה עולמית, הכוללת מכשירי PCR מתקדמים המסוגלים לבצע זיהוי מהיר ויעיל של גנים.
על הכוונה להכשיר את מעבדה זו לביצוע בדיקות קורונה פורסם ב"כלכליסט" כבר לפני כשלושה שבועות. כבר אז סיפרו במכון ויצמן על מגעים מול משרד הבריאות ופגישות עבודה שנערכו בין אנשי המכון בראשות הנשיא פרופ' אלון חן להנהלת משרד הבריאות, כולל מנהלת בריאות הציבור פרופ' סיגל סדצקי, ראשי המועצה לביטחון לאומי וגורמים נוספים, בפגישה המרכזית השתתף גם ראש הממשלה בנימין נתניהו. בעקבות זאת נערכו במכון לביצוע בדיקות לאבחון קורונה אולם הכשרת המעבדה והאישור הסופי לבצע את הבדיקות במקום התעכב.
מכון ויצמן הקים בשנת 2016 בהשקעה של כ-150 מיליון דולר את המרכז הישראלי הלאומי לרפואה מותאמת אישית על-שם ננסי וסטיבן גרנד, שבו פועלת המעבדה שבה יתבצעו הבדיקות. בראש המרכז לרפואה מותאמת אישית עומד פרופ' רוברט פלור.
בכיר בהנהלת מכון ויצמן סיפר אז ל"כלכליסט" כי "כדי להעלות את כמות הבדיקות בישראל צריך מכונות שיודעות לעשות את העבודה וטכנאים שיודעים להפעיל אותן. אצלנו במעבדה לרפואה מותאמת אישית יש 5-6 מכונות PCR מהמשוכללות ביותר הקיימות בעולם, שיודעות לקרוא גנים ולהתאים לכל אדם את הטיפול שמתאים לו, והכול במהירות וביעילות. כעת ניתן להשתמש במכונות לצורך אבחון נשאי קורונה. המכונות האלה יכולות במהירות וביעילות לקחת את הגן, לקרוא אותו, ולזהות האם האדם נשא של קורונה או לא".
לדברי הבכיר, "מדובר במערכות חזקות ומתקדמות, ואם הן יעבדו כולן במקביל נון סטופ נוכל לקבל מספרים נאים מאוד של בדיקות לאבחון קורונה מדי יום - כמות עצומה ביחס לכמות הבדיקות שנעשות כיום. זו המטרה שלנו. התכנון הוא שהטכנאים שלנו שמפעילים את הציוד הזה ומכירים אותו יעבדו מסביב לשעון. כאשר המערכת תיכנס לפעולה סדירה ומלאה אנו מקווים שנוכל להגיע לאלפי בדיקות ביום".
במכון ויצמן אמרו לפני שלושה שבועות, כי ייקחו עוד כמה ימים עד שניתן יהיה להתחיל לבצע במעבדה בדיקות לאבחון קורונה, היות ויש צורך לבצע התאמות בטיחותיות וטכניות כדי להסב את מעבדת המחקר למעבדה רפואית שתקבל גם את אישורי משרד הבריאות לבצע בדיקות. כעת, נראה כי הכשלים הוסרו, ובמעבדה יחלו להתבצע מדי יום הבדיקות לאיתור הנגיף.
נשיא מכון ויצמן למדע, פרופ' אלון חן, מסר כי "מכון ויצמן למדע הוא חלק בלתי נפרד מהחברה הישראלית, ואנו רואים לעצמנו חובה וזכות לסייע ולתרום בהתמודדות של המדינה והעם בישראל עם משבר הקורונה העולמי. בעת משבר זו, אנו רותמים את יכולותינו בתחום המחקר הבסיסי, ומפעילים אותן לרווחת האנושות".