הכבישים ריקים, שוטרים וחיילים במחסומים: העוצר נכנס לתוקף
עד 7:00 מחר לא יורשו אזרחי ישראל להתרחק יותר מ-100 מטר מבתיהם, ויכולים לחגוג את ליל הסדר עם המשפחה הגרעינית בלבד. עד יום שישי בבוקר ייאסר מעבר בין יישובים. שוטרים, חיילים ומתנדבים יאכפו את התקנות. ארדן: "רחפנים ומסוקים יופעלו לאכיפת העוצר; מספר המתים מקורונה עלה ל-73. 9,404 בני אדם נדבקו עד כה בנגיף הקורונה בישראל, מהם 122 חולים מונשמים
נגיף הקורונה – תמונת מצב בארץ ובעולם
מונשמים מול מתים
19:40 - חולה קורונה בן 63 מת בסורוקה, מניין המתים עלה ל-73
גבר בן 63 מת מנגיף הקורונה בבית החולים סורוקה בבאר שבע. מבית החולים נמסר שהוא סבל ממחלות רקע. בכך עלה מניין המתים בישראל מהנגיף ל-73.
19:10 - ריבלין והאפיפיור שוחחו על משבר הקורונה: "נאבקים יחד באויב קשה ואכזר"
נשיא המדינה ראובן ריבלין שוחח בטלפון עם האפיפיור פרנסיסקוס על משבר הקורונה העולמי. בשיחה הביע הנשיא את תודתו והערכתו על התגייסותו של האפיפיור למערכה נגד האנטישמיות וביקש ממנו להמשיך ולשאת מסר חשוב זה על רקע גילויי האנטישמיות המתרחבים ביחס להתפשטות המגפה. ריבלין אמר כי "המגפה מלמדת אותנו כי אין בינינו גבולות וכי אף אדם אינו חסין. אנחנו כולנו יחד, נאבקים יחד באויב קשה ואכזר וכך גם נתגבר, שלובי זרועות בכל העולם, יחד".
15:00 - הכבישים ריקים, שוטרים וחיילים במחסומים: העוצר נכנס לתוקף
חג פסח חריג בצל מגפת הקורונה: מדינת ישראל נכנסת בצהריים (יום ד') לעוצר חסר תקדים בהיקפו. משעה 15:00 ועד מחר בשעה 7:00 נאסר על תושבים להתרחק יותר מ-100 מטרים מבתיהם. אלפי שוטרים, חיילים, חיילי מג"ב ומתנדבים מוצבים ברחבי הארץ ואוכפים את הסגר המורחב והניתוק בין היישובים השונים.
השר לביטחון פנים גלעד ארדן אמר בריאיון כי כוחות הביטחון יפעילו אכיפה חסרת תקדים ובלתי מתפשרת. "למעשה, המשטרה תהיה כמעט פרוסה בהיקף הגדול ביותר האפשרי שלה", אמר השר ארדן, והוסיף כי שוטרים וחיילים עושים ויעשו "בקרות וביקורות" בכל רחבי הארץ. שוטרי אגף התנועה של משטרת ישראל יתפרסו בצירים הבינעירוניים, בכניסות לערים ובתוך היישובים עצמם, ויקימו מחסומים. בנוסף, יופעל לאורך היום שימוש בכלים מתקדמים ובעבודה מודיענית יוצאת דופן, כפי שנעשה גם בשבועות האחרונים. "הפעלנו אמצעים טכנולוגיים בשבועות האחרונים, ולא רק רחפנים ומסוקים כמו שתראו היום. זה גם חברות טכנולוגיה שסייעו למשטרה לאתר ריכושים של מכשירי סלולר שמלמדים על התקהלויות", אמר ארדן.
השר לביטחון פנים גלעד ארדן אמר בריאיון כי כוחות הביטחון יפעילו אכיפה חסרת תקדים ובלתי מתפשרת. "למעשה, המשטרה תהיה כמעט פרוסה בהיקף הגדול ביותר האפשרי שלה", אמר השר ארדן, והוסיף כי שוטרים וחיילים עושים ויעשו "בקרות וביקורות" בכל רחבי הארץ. שוטרי אגף התנועה של משטרת ישראל יתפרסו בצירים הבינעירוניים, בכניסות לערים ובתוך היישובים עצמם, ויקימו מחסומים. בנוסף, יופעל לאורך היום שימוש בכלים מתקדמים ובעבודה מודיענית יוצאת דופן, כפי שנעשה גם בשבועות האחרונים. "הפעלנו אמצעים טכנולוגיים בשבועות האחרונים, ולא רק רחפנים ומסוקים כמו שתראו היום. זה גם חברות טכנולוגיה שסייעו למשטרה לאתר ריכושים של מכשירי סלולר שמלמדים על התקהלויות", אמר ארדן.
השר ארדן: "אכיפה חסרת תקדים בחג"
לדברי השר לביטחון פנים, אין מדובר בעוצר אלא "בהגבלות תנועה מאוד משמעותיות, כדי להגן על חיי האזרחים". "הדבר המרכזי שאנחנו מנסים למנוע זה עריכת ליל הסדר או אירועים משותפים בליל הסדר. שילמנו את מחיר התחלואה הגבוהה אחרי סעודות פורים - שלא יחזור על עצמו הלילה", הסביר. "הכללים הם די ברורים, וסך הכל החל מהיום ב-15:00 בצהריים אף אדם לא אמור להימצא במרחק של מאה מטר מביתו, וזה יהיה כמובן רק בשטח פתוח. זה לא שאם השכן מתגורר בבניין אתה אמור לעבור לדירה שלו, זה גם לא חוקי".
במענה לשאלה אם אזרחים רבים לא הגיעו למחוז חפצם טרם כניסת העוצר לתוקף, השיב ארדן: "קודם כל, אנחנו במדינה דמוקרטית, וחשוב לנו לשמור על עקרונות החוק והדמוקרטיה. אין דרך להחליט החלטות כאלה מבלי לפרסם אותן לציבור. אבל כיוון שצפינו שייתכן שיהיו כאלה, המשטרה כבר לפני שלושה ימים התחילה לעשות בדיקות מדגמיות במחסומים. אני מביע צער מכך שלפעמים הציבור סובל וממתין באותם מחסומים, אבל אני בטוח שרבים מבינים שזה נעשה למען הבריאות וההתמודדות עם הקורונה". לדברי ארדן, המשטרה איתרה בכניסות לירושלים ולישובים אחרים "מאות רבות של אנשים שתכנו להפר את התכנית - וסובבה אותם אחורה".
התקנות לשעת חירום להגבלת התנועה נכנסו לתקוף אמש לאחר אישור הממשלה, והמשטרה פצחה במבצע "אביב מוגן". "אנחנו מחדדים לציבור ומזכירים כי ימי החג אינם מקנים חסינות מפני הידבקות בנגיף הקורונה לאף אדם - ולכן הפעם כל אחד חוגג את חג הפסח בביתו חביק משפחתו הגרעינית", נמסר מדוברות המשטרה, "במהלך ימי חג הפסח, פעילות המשטרה תימשך בכל רחבי הארץ, מהיבשה מהאוויר ומהים, זאת בכדי לוודא שהתקנות מיושמות בשטח. המשטרה לא תאפשר ניצול של ימי החג לשיבוש המאבק הלאומי בהתפשטות בנגיף, ולכן כל חריגה מהתקנות תטופל בהתאם. נזכיר כי גם במהלך ימי החג, חל איסור מוחלט לצאת לטיולים, לנופשים או לבילויים כלשהם מחוץ למרחב הביתי".
היום בשעות הבוקר, במטרה לעזור לאזרחים לציין את החג ולעבור אותו בשלום, נעשה מבצע נרחב של חלוקת חבילות מזון וערכות מנות חמות לרבבות ישראלים שזקוקים לכך, בעיקר ביישובים החרדיים שבהם שיעורי הדבקה גבוהים. ירושלים, העיר הגדולה בישראל עם מספרים החולים הגדול ביותר, חולקה לשבעה רובעים, וכוחות הביטחון פועלים לבודד כל שכונה ושכונה, בניסיון למנוע מעבר של תחלואה בין אזרחים.
משרד הבריאות מסר כי הוא נערך להפעלת מערך מוגבר לבדיקות קורונה במהלך החג כדי לעמוד ביעד של 10,000 בדיקות ליום: "שעות הפעילות של 30 מעבדות הקורונה מכסות את כל שעות היום. רובן פועלות עד חצות ומעבר לכך, כולל מעבדות המקנות שרות 24/7. הודות לשיתוף פעולה של צה”ל, המוסד, משרד הביטחון ומשרד הבריאות, הצלחנו לרכוש ציוד חדש וחומרים כדי לפתור את בעיית המחסור שהסתמנה.
"בימים אלה נערך תהליך הכשרה והתאמה לצורך רציפות הפעילות הסדירה, שכן הרכש החדש מצריך שינוי והסבת הציוד בכל המעבדות לטובת שימוש בחומרים וערכות שונות שלא היו בשימוש קודם. בשל כך המצב שנוצר מחייב הפחתת הפעילות של חלק מהמעבדות באופן זמני, לימים ספורים, על מנת ליישם את ההסבות ולאחר מכך לאפשר חזרה לפעילות מוגברת.
"בנוסף נחתם הסכם עם חברת BGI-AID לרכישת מכונות נוספות במעבדות של קופות החולים על מנת לאפשר עליה של עוד 10,000 בדיקות נוספות לפחות, ומקדמים במקביל פתרונות נוספים בכדי להגיע ליעד של 30,000 בדיקות".
13:50 - עלה ל-75 מספר המתים מקורונה
בת 90 שסבלה ממחלות רקע רבות נפטרה מקורונה בשערי צדק.
בית החולים שערי צדק בירושלים מסר כי בת 90 שאושפזה במקום נפטרה מנגיף הקורונה. עוד נמסר כי היא סבלה ממחלות רקע מורכבות רבות. מדובר בנפטרת ה-72 מהנגיף בישראל.
12:30 - משרד הבריאות: חשש ממחסור בתרופות הרדמה, להימנע מניתוחים לא דחופים
ראש חטיבת הרפואה במשרד הבריאות, ד"ר ורד עזרא, קראה למנהלי בתי החולים והמרפאות לעשות מה שהגדירה "שימוש מושכל" בתרופות הרדמה ובתרופות באופן כללי, על רקע התפשטות נגיף הקורונה בישראל. עזרא קראה למנהלים גם להימנע מניתוחים לא דחופים מחשש שייווצר מחסור בתרופות הרדמה בישראל.
10:30 - ארדן: "רחפנים ומסוקים יופעלו לאכיפת העוצר"
השר לביטחון פנים גלעד ארדן אמר בריאיון כי המשטרה תפעיל בין היתר מסוקים ורחפנים כדי לאכוף את העוצר שיוטל החל מהשעה 15:00. "הפעלנו אמצעים טכנולוגיים בשבועות האחרונים, בהם חברות טכנולוגיה שסייעו למשטרה לאתר ריכוזים של מכשירי סלולר שמסמנים על התקהלויות", הוסיף ארדן. הוא ציין כי "האכיפה התחילה באופן מסביר ומכיל, אך אנחנו נמצאים בשלב שמי שיפר את ההנחיות במודע יפגוש אכיפה בלתי מתפשרת כי הוא מסכן את חיי הציבור".
08:35 - עלה ל-71 מספר המתים מקורונה
מניין המתים מנגיף הקורונה בישראל עלה הלילה (בין שלישי לרביעי) ל-71, אחרי ששישה חולים הלכו לעולמם: בבית החולים סורוקה בבאר שבע הלכו לעולמם קורבנות הקורונה התשיעי והעשירי מבית האבות משען בעיר. אחד מהם הוא שמעון ריינזילבר בן ה-97. המנוח השני היה בן 96. גם מבית החולים איכילוב נמסר הבוקר על שני נפטרים מקורונה: גבר בן 75 וגבר בן 77. שניהם עם מחלות רקע.
מבית החולים רמב"ם נמסר הבוקר כי במחלקת קורונה נפטרה בלילה תושבת הקריות בת 67 שסבלה ממחלות רקע והייתה מונשמת במשך כמה ימים. זאת בעת שבעלה מאושפז בבית חולים אחר. "אנו משתתפים בצער המשפחה", נמסר. "במחלקה יש כעת 10 מטופלים, בהם אחד במצב קשה מאוד, מונשם מזה שבועיים, וחולה נוסף שהיה במצב קשה, הונשם במשך שבוע והתאושש".
משרד הבריאות עדכן כי מספר הנדבקים המאומתים בנגיף הקורונה בישראל עומד על 9,404 (לעומת 9,248 אתמול בערב). 147 מהחולים מאושפזים במצב קשה, ומהם 122 מונשמים. עד כה החלימו ושוחררו 801 חולי קורונה.
גרף חולים יומי - ישראל
חולים בינוני וקשה
8:00 - אישה בת 67 מתה מקורונה
בית החולים רמב"ם בחיפה עדכן כי בת 67 שהייתה מונשמת בימים האחרונים נפטרה מנגיף הקורונה. נמסר כי היא סבלה ממחלות רקע.
07:40 - ריאגנטים יובאו מדרום קוריאה
במבצע משותף למשרד הביטחון, משרד החוץ וחברת התעופה אל על, ינחת בצהריים מדרום קוריאה משלוח של חומרים כימיים (ריאגנטים) הנחוצים להמשך הבדיקות לחולי קורונה. כחלק מהמטען יגיעו גם כ-30 אלף חליפות מיגון לצוותים רפואיים. לאור הדחיפות, הובילה יחידת הממונה על השינוע הבינלאומי במשרד הביטחון מבצע בזק להבאת החומרים לישראל, עוד לפני כניסת חג הפסח. משרד החוץ ושגרירות ישראל בסיאול ארגנו את אישור הנחיתה במדינה. מטוס דרימליינר (787) של אל על נחת אמש בדרום קוריאה והמריא בחזרה לפנות בוקר עם המטען.
07:30 - מחסומים ברחבי הארץ ובדיקת תעודות
כבישים בינעירוניים ריקים - זו תמונת המצב לאחר שהסגר נכנס לתוקפו אמש בשעה 19:00 (יום ג') ונאסרה התנועה בין יישובים. מהשעה 15:00 ועד למחרת בבוקר יוטל עוצר מלא, החנויות ייסגרו ותיאסר התנועה גם בתוך היישובים. את סדר פסח יחגוג עם ישראל לראשונה בנוכחות המשפחה הגרעינית בלבד. המשטרה הציבה מחסומים רבים והיא תמשיך בנוכחות מוגברת בימים הבאים במאמץ למנוע תנועה מיותרת בכבישים.
הסגר הכללי יסתיים ביום שישי ב-06:00 בבוקר, והתקנות יהיו בתוקף אך ורק ליישובים עם רוב יהודי. משרד הבריאות הודיע שהסופרים יהיו פתוחים היום עד השעה 18:00, כמו גם מסעדות ובתי עסק לממכר מזון מוכן. עם זאת היציאה אל הסופרים מותרת רק עד השעה 15:00. התחבורה הציבורית, שגם כך פועלת במתכונת מצומצמת מאוד, הפסיקה את עבודתה אמש כבר ב-20:00.
התושבים באשקלון, שנמצאת בצמרת הערים הנגועות בקורונה, עדיין מנסים להבין כיצד ייראו החיים בצל התקנות לשעת חירום. הנוכחות המוגברת של השוטרים מורגשת היטב ברחובות העיר, וגם עוברי האורח הבודדים, רובם תושבים שיצאו לפעילות ספורטיבית, התבקשו על-ידי השוטרים לחזור הביתה. "השוטר פנה אליי בנימוס וביקש שאגלה אחריות ואלך הביתה", סיפר מוטי, תושב העיר. "לא איימו עליי שאקבל דו"ח, רק הסבירו לי שאני מסכן את הסביבה ואת עצמי", אמר. "אני לא מסכים איתו, כי עשיתי ספורט במרחב הפתוח, אבל הוא בסך הכל עושה את העבודה שלו".
למרות ההתפשטות המוגברת של הנגיף בעיר, התושבים מתלוננים שההנחיות שפרסמה הממשלה אינן ברורות בכלל - ומתעקשים להבין מה ההבדל בינם לבין שאר הערים במדינה. המחסומים שהוקמו אמש בכניסות לעיר עוררו דאגה בקרב התושבים, בעיקר לקראת ערב החג שיחול הערב.
"כששמעתי שהולכים להדק את הסגר על אשקלון, לא בדיוק הבנתי מה זה אומר", אמר אפרים שלו, תושב שכונת ברנע בעיר. "אני מקפיד שלא לצאת מהבניין, ואם כן אז רק למרחק של 100 מטר. אבל עכשיו אני לא מבין מה ההנחיות אומרות לגבינו. מה ההבדל? אנחנו ממילא בהסגר".
שלו אמר כי מאז שהחלו להתפרסם הנחיות על הידוק סגר - התושבים נבהלו והתחילו להצטייד באספקה. "אני חושב שהמדינה בטירוף אחד גדול", טען שלו, שהודה כי הוא התלבט אם לנסוע אל אחיו ואחותו המבוגרים שמתגוררים בשדרות.
"מדי פעם אני מביא להם מצרכים שנגמרים במכולת השכונתית ועדיין יש בסופרמרקט", אמר. "שניהם בקבוצת סיכון אז אני נוסע להביא את המצרכים וחוזר. חשבתי שהמחסומים יהיו הבוקר אבל בסוף לא היו. אני מודאג מאוד, אי אפשר לחנוק אותנו יותר מדי, יש קרובי משפחה, יש דברים שצריך לעשות. ואם אגיע למחסום - יתנו לי לעבור או לא? הדברים לא ברורים. הממשלה צריכה להרגיע את הרוחות - ומהר. להתחיל לשחרר את המדינה, המחיר נהיה כבד מדי".
אתמול עלה מניין החולים בישראל ל-9,248 בני אדם ומספר הנפטרים עלה בשישה ביממה האחרונה והוא עומד על 65. מדובר בעלייה יומית של 344 נדבקים בלבד, הנתון הכי נמוך מאז 27 במרץ, אולם מספר המתים קפץ ביותר מפי 3 בשבוע האחרון. ממשרד הבריאות נמסר אמש כי 149 חולים מאושפזים במצב קשה, מהם 117 מונשמים.
בראשון לציון, העיר הרביעית בגודלה בישראל, פקחי העירייה נפרסו בכניסות הרבות לעיר כבר אתמול בשעות הבוקר ובדקו את כל המכוניות - והחל מהשעה 19:00 המחסומים מנעו לחלוטין יציאה וכניסה לעיר שאינן במסגרת חזרה הביתה ועבודה חיונית.
שוטרים וחיילים שעמדו במחלף ראשונים שבכביש 431 עצרו את כל המכוניות שעברו באזור ותשאלו את הנהגים על מסלולם תוך בדיקה של תעודות הזהות שלהם. שי בר ציון, שפיקד על המחסום, אמר כי הוא מזהה תנועה דלילה יותר מהרגיל. "החיילים והשוטרים שואלים את הנהגים לאן הם נוסעים, ואם אנחנו מבינים שאנשים יוצאים מהעיר אנחנו מסובבים אותם בחזרה", אמר. "יש לנו אפשרות לרשום להם גם דו"חות, ואם יש מישהו שמפר בידוד מדובר בדו"ח של 5,000 שקל".
כמעט כל הנהגים היו מצוידים באישורי מעבר מיוחדים מתוקף עבודתם, אך בר ציון הבהיר כי בימים האחרונים התושבים התרגלו להנחיות: "אנחנו נמצאים בציר מאוד מרכזי שביומיום הוא שוקק חיים, אבל אני מזהה פה הפנמה של הציבור, והשוטרים מנסים להתחשב בנהגים".
היום תגביר העירייה את האכיפה בחופי הים בניסיון למנוע מהתושבים שלא יכולים להגיע למקוואות לטבול בכל זאת, ובמקביל מתוכננת פעילות אכיפה באזור המרכולים וברחובות העיר כדי למנוע הסתובבויות מיותרות של התושבים. בחברה לביטחון של ראשון לציון נערכים להיעזר גם ברחפנים שיסייעו למשטרה.
בחיפה הוקם המחסום של צ'ק פוסט, ביציאה המזרחית של העיר, אתמול בשעה 19:00 בדיוק. התנועה הדלילה יחסית שהגיעה מכיוון הגשר כיוונה את הנהגים למחסום, שם כל אחד מהם התבקש למסור את מספר תעודת הזהות שלו ונשאל על כתובת מגוריו. תושבי העיר שלא היו בדרכם לאירוע חירום או למקום עבודה חיוני התבקשו לבצע פרסה ולחזור על עקבותיהם. גם תושבים שאמרו כי הם מעוניינים לנסוע לשכונת נווה שאנן דרך נשר הוחזרו לתוך העיר.
קצין המבצעים של תחנת חיפה, רב פקד רוני רז, אמר ל-ynet כי המשימה של המחסום היא לווסת את התנועה שלא אמורה לצאת מהעיר. מרבית הבדיקות התבצעו בזריזות, וכל הנהגים שלא היו תושבי חיפה הורשו להמשיך בדרכם. "לא היו התנגדויות", אמר רז, "האזרחים מבינים את המצב ומשתפים פעולה. רובם נשמעים להוראות". הקצין הסביר כי למחסום הגיעו גם תושבים שידעו שאסור להם לצאת מהעיר - אך לא היו בטוחים בשעה המדויקת של הסגר בשל העדכונים הרבים של הממשלה.
עופר אמיר, תושב נשר שעבר במחסום בדרך לקרוב משפחה חיפאי שלא יכול לדאוג לעצמו, אמר כי הוא מבין את הצורך בעצירת התנועה, אך טען כי המקרה שלו חיוני. לאחר ששוחח עם השוטרים המשיך אמיר בדרכו לחיפה. לעומתו, פייר נחלה ואשתו שהיו בדרכם לסופרמרקט "ויקטורי", שנמצא כחצי ק"מ מהצומת לכיוון נשר, נתקל בשוטרים נחרצים. "אם אתה צריך לערוך קניות - יש סופרמרקטים גם בחיפה", התעקשו השוטרים.
גם רחובות ירושלים, העיר שנמצאת בצמרת היישובים הנגועים, נותרו ריקים. הממשלה החליטה בתום דיונים ממושכים לחלק את הבירה לשבעה רובעים שונים ולמנוע את המעבר בין מרחב אחד לאחר.
המחסומים נפרסו בגבולות הרובעים, שכוללים שכונות יהודיות ושכונות ערביות כמו עיסאוויה והגבעה הצרפתית, במטרה לדלל את תנועת הרכבים. באחד המחסומים עוכב גם חבר הכנסת עודד פורר מישראל ביתנו, שניסה להסביר לשוטרים מה הוא עושה מחוץ לביתו.
לפי הערכת משרד הבריאות, כ-1,100 חולים מתוך 1,464 הנדבקים בבירה מתגוררים באותן שכונות והיחס החולים בשיעור האוכלוסייה (47 חולים ל-10,000 תושבים) קטן רק מזה שבבני ברק. הדבר מציב את השכונות החרדיות של ירושלים במקום השני בארץ ביחס החולים לכל 10,000 איש מבין הערים הגדולות. ביתר האזורים בירושלים היחס הוא 5 חולים ל-10,000 תושבים.