$
בארץ

משבר הקורונה

איכילוב והדסה עין כרם יחלו בניסויים בתרופת אביגן

התרופה היפנית היא אנטי ויראלית. בשני בתי החולים יבצעו ניסויים בחולי קורונה במצב קל עד בינוני בשילובה עם תרופת הידרוקסיכלורוקווין שמיועדת לרוב למלריה. ד"ר אסתי סייג, סמנכ"ל מערכות מידע ותפעול באיכילוב: "במקביל אנחנו עובדים על ניסוי משמעותי נוסף שמתמקד במניעת ההדבקה"

מאיר אורבך 21:4707.04.20

תרופת אביגן היפנית הגיעה לישראל ובימים הקרובים יחלו בתי החולים איכילוב והדסה עין כרם בניסוי בחולים במצב קל ובנוני בתרופה.

 

ד"ר אסתי סייג, סמנכ"ל מערכות מידע ותפעול באיכילוב, מסרה לכלכליסט כי המחקר של שני בתי החולים מיועד לבדוק האם שילוב בין התרופה האביגן האנטי ויראלית ושילובה עם תרופת הידרוקסיכלורוקווין שמיועדת לרוב למלריה, יביאו לשיפור משמעותי במצב החולים.

 

"תכנון ועיצוב המחקר בוצע על ידי פרופ' רן נירפז, מומחה למחלות זיהומיות בבית חולים הדסה, יחד עם צוות המחקר, והוא השותף שלי במאמצים עם יפה בן ארי שגרירת ישראל ביפן", אומרת ד"ר סייג.

 

 

הדסה עין כרםן הדסה עין כרםן

 

לדבריה, "המחקר שלנו בודק את היעילות של התרופה אביגן שהיא תרופה אנטי ויראלית. היא תרופה מוכרת לשפעת בסין והיא פרצה לתודעה של הקורונה. ב-7 למרץ זיהו הסינים השפעה טובה שלה על חולים רבים. התחילו להתפרסם פרסומים רבים שאינם מחקרים קליניים על הצלחות בשימוש בו לחולי קורונה. ניסו אותה לחוד ובשילוב מנגוני תקיפה והשילוב היה מוצלח. הטיפולים המוצלחים הם לרוב שילובים של תרופות. במקרה הזה אנחנו רוצים לשלב בין תרופה שמונעת חדירה של הנגיף והאביגן שפוגעת בתהליך השכפול שמאפשר לו להתרבות. המחקר שלנו יכלול שני זרועות - זרוע טיפולית עם חולים בחולי קל-בנוני, ולא מיועד לחולים מסוכנים, וניתן להם במשך שבועיים ונשלב עם תרופת הידרוקסיכלורוקווין מול קבוצת הביקורת שתקבל הידרוקסיכלורוקווין".

 

סייג משערת שאישור מהיר שיגיע בקרוב לניסוי מוועדת הלסיקי יאפשר התחלה מהירה מאוד של המחקר. "חברי ועדת הלסינקי בודקים את המערכת ואני משערת שבחול המועד נשיג אישורים ומייד לאחר החג יחל המחקר. ישתתפו במחקר שני מרכזים רפואיים נוספים גם פוריה בצפון וסורוקה בדרום שיקבלו תרופה לטפל במספר חולים", אומרת סייג. "כאשר יהיו בידינו תוצאת של המחקר נעביר אותם ליפנים ולאחר מכן נקווה לקבל כמות נוספת של התרופה להעמקת המחקר. התוצאות גם יועברו למשרד הבריאות כדי שיוכל להוסיף אותה לרשימת התרופות שהוא מעדכן מעת לעת. אם התוצאה תהיה טובה, משרד הבריאות איתר בסין מפעל שמייצר את הגנריקה של אביגן ומתבצעת בחינה של האפיק הזה. אני מאמינה שבתוך שבועות מהיום יהיו תוצאות ותרופות זמינה".

 

במקביל עובדת ד"ר סייג על ניסוי משמעותי נוסף שמתמקד במניעה של ההדבקה. לדבריה ישראל חייבת לשנות את התפיסה וצריכה להתמקד במניעה. "צריך לעשות בישראל שינוי בפרדיגמה הטיפולית במחלה וצריך לדבר על מניעה תרופתית. ישנו טיפול בהידרוקסיכלורוקווין שנבדק על היעילות שלו בהשפעה על מידת ההדבקות במחלה ומידת החומרה של מי שנדבק ואני מנסה לשנות את התפיסה ולשם כך אני רוצה לבצע מחקר קליני לביצוע שבמסגרתו ניקח 300 בתי אב ונעשה מחקר מעמיק שיבדוק האם ניתן באמצעות התרופה למנוע הדבקה.

 

"המחקר שלי כבר קיבל את כל האישורים וכל מה שחסר לי הוא כמות גדולה של התרופה אשר לא ניתן לרכוש אותה כיום בשום מקום בעולם. חברת טבע, שהחליטה לתרום תרופה כזו לארה"ב, הבטיחה תרומה כזו לישראל. מקור נוסף היא חברת סנופי שמייצרת את זה ואשר תרמה מיליון כדורים למשרד הבריאות. אני מקווה לקבל מהן בקרוב להתחיל במחקר שהוא מאוד משמעותי", סיכמה סייג.

 

 

x