איגוד חברות האשראי: על הנגיד לרכוש אג"ח קצרות טווח כדי להוזיל את הריביות
בפנייה לנגיד בנק ישראל טען יו"ר איגוד חברות האשראי: "לבנק ישראל יש את הכלים והיכולת לבלום את המשך התייקרות מקורות האשראי למשקי בית, עצמאים ועסקים קטנים במשק". עוד אמר כי על בנק ישראל ולפעול ביתר שאת לייצוב השווקים הפיננסיים
פנייה דחופה נשלחה היום מאיגוד חברות האשראי לנגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון, עם בקשה כי ירכוש אג"ח קצרות טווח, כשם שרכש לאחרונה אג"ח ארוכות טווח. זאת במטרה להוזיל את הריביות שמשלמים משקי בית, עצמאים ועסקים קטנים ובינוניים.
מיכה אבני, יו"ר איגוד חברות האשראי, הפועל כחלק מאיגוד לשכות המסחר, כתב בפנייה לנגיד כי "מקורות האשראי של משקי בית, עצמאים ועסקים קטנים ובינוניים, ממשיכים להתייקר, למרות התערבות בנק ישראל". לדבריו, "לבנק ישראל יש את הכלים ואת היכולת לבלום את המשך התייקרות מקורות האשראי במשק ולפעול ביתר שאת לייצוב השווקים הפיננסיים".
אבני התייחס בפנייתו לתוכנית רכישות האג"ח הממשלתיות ארוכות הטווח בהיקף של 50 מיליארד שקל של בנק ישראל, ועסקאות ההחלף שקל-דולר בהיקף של 15 מיליארד דולר. הוא מסר כי "על מנת להגן על הציבור הרחב ועל העצמאים והעסקים הקטנים, לא ניתן להסתפק רק באג"ח הממשלתיות במח"מ הארוך, אלא, לדעתנו, יש לפעול ואף למקד את פעולותיו של בנק ישראל באג"ח הממשלתיות צמודות קצרות המועד".
לדבריו אבני, "בעוד שלאגרות החוב הממשלתיות ארוכות הטווח לפדיון קיים ביקוש אצל גופים מוסדיים כגון חברות ביטוח, קרנות פנסיה, קופות גמל ומנהלי קרנות נאמנות, אשר טווח ההשקעה שלהן ארוך, דווקא אגרות החוב הממשלתיות צמודות קצרות הטווח (אשר תקופת הפדיון שלהן נאמדת בין חודשים בודדים עד לשנה-שנתיים), נותרות ללא ביקוש או ללא ביקוש מספיק. כך עולה תשואתן של האג"ח הממשלתיות הצמודות קצרות הטווח, לעתים אף מעבר לתשואה של האג"ח ארוכות הטווח".
אבני הזהיר בפנייה ששלח לירון כי "לגידול הלא רציונאלי בתשואות על האג"ח הממשלתיות הצמודות קצרות הטווח, ישנן השפעות משקיות שליליות. כאשר בראש ובראשונה מדובר על ייקור מקורות האשראי של משקי הבית, העצמאים והעסקים קטנים, בין אם באופן ישיר ובין אם באמצעות גופי מימון חוץ בנקאיים. אלה נשענים גם הם על מסגרות אשראי בנקאיות או מימון קצר אחר, כגון ניירות ערך מסחריים. הסיבה לכך הנה שתשואות האג"ח הממשלתיות הצמודות קצרות הטווח מהוות מדד ייחוס (benchmark) לריבית הנגבית על מסגרות אשראי והלוואות הניתנות על ידי בנקים לגופי המימון החוץ בנקאיים. זאת בשל העובדה שהבנק מניח את הריבית האמורה כריבית האלטרנטיבית הבסיסית שיכול היה להשיג בהשקעה באג"ח הממשלתי צמוד קצר הטווח על פני העמדת ההלוואה", סיכם אבני.