הסכם גירושין – לא בכל מחיר
רצוי ואף חשוב להתגרש באמצעות הסכם גירושין, יחד עם זאת, חשוב לאפשר לכל אדם להמשיך בחייו בצורה המיטבית לאחר הגירושין ומכאן, הסכמים, לא בכל מחיר
במשך שנים רבות, אני מאמינה, כי על מנת לסיים מערכת יחסים בין בני זוג, עדיף להגיע להסכם פשרה הוגן, במקום לנהל מאבקים בבתי המשפט. קיימים טעמים רבים וטובים לכך, בעיקר, משום שהגעה להסכם הוגן, יכולה לסיים את הליך הגירושין, שמלווה בעגמת נפש, בקושי ובכאב להורים ולילדים, באופן שישאיר פחות נזקים ואולי, יאפשר מערכת יחסים רגועה ותקינה יותר לאחר שכוח הסערה. הבחירה בקיום הליך בערכאות המשפטיות, גוררת בעקבותיה עלויות רגשיות וכלכליות משמעותיות ואי וודאות באשר לפסק הדין. על כן, הגעה להסכם פשרה הוגן, הנה חשובה מאוד לחיי המתגרשים.
למרות זאת ולמרות שאני מאמינה בכוחם המרפא של הסכמים, אני חייבת לסייג זאת ולומר : הסכם – לא בכל מחיר, אלא ככל שזה ניתן. שנות ניסיון רבות מובילות אותי למסקנה הבלתי נמנעת, כי לעיתים המחיר של הגעה להסכמים הוא כה כבד, עד כי קיימים מצבים בהם רצוי לאדם להיאבק על זכויותיו בבתי המשפט - מאבק על הזכות להישאר הורה משמעותי בחיי הילדים, מאבק על הרכוש ועל הזכות להתקיים ולחיות חיים נורמטיביים וטובים לאחר הגירושין.
פעמים רבות מידי, הגיעו למשרדי לקוחות שקיימו הליך של גישור. חלקם הציגו בפני לבדיקה הסכמים מקפחים וחד צדדיים.
רני (שם בדוי), גידל את שתי בנותיו הקטנות מאז לידתן במסירות ובאהבה. רני ואשתו, שניהם היו אנשי הייטק מצליחים. רני נאות לחתום על הסכם פשרה עמו לא היה שלם, על פיו, תקבע משמורת אם, בניגוד למה שהתנהל בינו לבין אשתו במהלך השנים ודמי מזונות בסך של 4700 ₪ לחודש בתוספת מחצית מן ההוצאות החריגות. הצגתי בפניו את הבעייתיות של ההסכם, אך על מנת לסיים את מערכת הנישואין ללא מאבק, הוא בחר לחתום עליו, אך לא הספיק לעשות כן. הגורל התערב ואשתו, אשר השליכה אותו מהבית ודרשה להתגרש, "פוצצה" את הגישור, פנתה לביהמ"ש וניסתה להשיג עוד. הוא פנה למשרדנו לצורך קבלת ייצוג מול אשתו. בסוף ההליך, השגנו לו משמורת משותפת וסכום של 2000 ₪ דמי מזונות ומדור לשתי הילדות, תוצאה אשר סייעה לו להמשיך ולהתקדם בחייו ולשמור על הקשר הכה חשוב לו עם הבנות.
מיקי שהיה כבן 47 שנים, רווק ללא ילדים, ניהל מערכת יחסים קצרה, אשר בעקבותיה נולדה בתו. ההורים ניסו להגיע להסכם, אבל האם הסכימה להתפשר על זמני שהות מצומצמים ביותר ולכך האב לא הסכים. התקופה היתה, לפני שניתנו במדינת ישראל פסיקות למשמורת משותפת, בניגוד לדעת אחד מן ההורים. שופטת משפחה בכירה נתנה פסק דין (פורסם בנבו) בניגוד לתסקיר הסעד ובניגוד לחוו"ד פסיכיאטר, כי לאב יהיו זמני שהות כמעט שוויוניים עם האם. לפני כן, האב לא ראה כמעט את בתו. זמן מה לאחר מתן פסק הדין, הצדדים החלו לקיים קשר טוב וגידלו ביחד את בתם.
מירי, נבגדה ע"י בעלה, שעזב אותה לטובת אישה אחרת, לאחר כארבעים שנות נישואין. מירי ניהלה ביד רמה את משק הבית של הצדדים ודאגה לבעלה. כמקובל אצל חלק מן האוכלוסיה בת גילה, היא לא יצאה לעבוד. לעת גירושין, בגילה, היא היתה מאוד חולנית ולא היתה מסוגלת לעבוד. היא ניסתה לנהל מו"מ, על מנת להגיע להסכם פשרה עם בעלה, אך הוא ניסה לחמוס אותה וזאת, לאחר שהבריח מפניה רכוש רב מאוד, שהחביא מפניה. הסכם לא התגבש כאן ובסופו של דבר לאחר מאבק שניהלנו היא קיבלה 75% מן הוילה המשותפת וכספים נוספים.
לאורך עשרות שנות ייצוג בערכאות המשפטיות השונות, נתקלנו באלפי מקרים, בהם היו ניסיונות של אחד מבני הזוג - גבר או אישה, לקפח את הצד השני ולפגוע באופן משמעותי באינטרסים שלו. מניסיונות בלתי פוסקים לגזול רכוש ולהעלימו, לניסיונות להשיג דמי מזונות גבוהים במיוחד או נמוכים במיוחד, שלא משקפים את יחסי הכוחות הכלכליים האמיתיים בין בני הזוג, את שכרם, את קשריהם ואת זמני השהות שלהם עם הילדים. מהרחקת אב או אם מילדיהם, לניסיונות הסתה חמורים ופגיעה בקשר. מגוון האפשרויות לפגוע בבן - בת הזוג לעת גירושין, הוא רחב ביותר ומן הראוי למנוע זאת.
ניתן להגיע להסכם מקפח ואפילו לחיות אתו. יש מי שמאמינים, כי שום מאבק לא ישווה לשקט ולמנוחה אליהם הם יגיעו, באמצעות הסכם. יש מי שלא יסכימו להפסיד לעולם ותחושת הצדק המפעמת בהם, לא תיתן להם להפסיק להילחם.
השאלה היא תמיד בעיני, האם ניתן לחיות לטווח הארוך עם ההסכם לאחר הגירושין אם לאו. אם פירושו של הסכם הוא, שיגזלו ממך חלק גדול מרכושך ולא תוכל/י להתקיים, שכמעט לא תראה/י את ילדיך, שתשלם דמי מזונות שלא תוכל לעמוד בהם לאורך השנים ותמצא עצמך אפילו פושט רגל, או שתחיי מדמי מזונות כה נמוכים שיובילו אותך ואת ילדיך אלי תהום, חובה לתפיסתי להיאבק. זאת, על מנת לאפשר לעצמך לחיות חיים טובים ומלאים. אם הפשרה היא מתקבלת על הדעת ותיתן לאדם לחיות בכבוד כלכלית ועם ילדיו, הדרך להסכם יכולה להיות סלולה.
לסיכום מספר טיפים:
• כדאי לעשות כל מאמץ לתקשר ולהגיע להסכם הוגן, תוך שמירה על זכויות ילדיכם ועל הזכויות שלכם.
• רצוי לנסח הסכם ולחתום עליו, רק לאחר התייעצות עם עו"ד אישי, אשר יבהיר לכם מהן הזכויות המגיעות לכם/ן. לא רצוי ללכת ליעוץ עם עו"ד משותף, אשר לאחד הצדדים יש היכרות מוקדמת עמו.
• אל תחששו לא לחתום על הסכם מקפח, זה ישפיע על המשך חייכם. עליכן/ם להגיע להסכם, מתוך אמונה כי מגיע לכן/ם לחיות חיים טובים ובכבוד, גם לאחר הגירושין. הוגנות וחיים טובים הן לא מילים גסות ואין צורך לצאת ממערכת נישואין בשן ועין.
• זכרו תמיד את האהבה שהיתה, את האהבה שהסתיימה, שמרו על צלם אנוש וזכרו היטב את זכויותיכם ואת זכויות ילדיכם.
מאת : עו"ד יעל גיל, בעלת משרד עו"ד יעל גיל